10 iulie

 

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Divanul Persan. Povestea bătrânului uzbek. Subiecte de vară.

 

Horoscop Pe 10 iulie s-au născut Jean Calvin, Marcel Proust, Carl Orff, Arthur Ashe, Virginia Wade, Arlo Guthrie, Florin Zăgănescu, Vasile Şeicaru.

 

O zi obişnuită, care este aşa cum o vedeţi. O zi de muncă în „Kalendar” şi câţiva sfinţişori în calendarul creştin fix. Ce zic câţiva, că sunt 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei!

 

Mai mulţi dintre domniile voastre îmi scrieţi şi mă mustraţi aspru că mi-am lăsat bunul obicei de a vă spune poveşti, după tradiţia veche din Orient, dar și din Occident!

 

Ascult şi mă supun! O să vă spun o poveste rară, auzită de mine la un popas de la graniţa dintre Iran, Pakistan şi Afghanistan, undeva pe lângă valea Hunza, pe Drumul Mătăsii. Anul nu mai mi-l amintesc exact, cred că era în 1983.

 

Eram cu încă doi tovarăşi de drum, iranieni, inginerul Ali Hassan Mushirzadeh, căruia toată lumea îi spune John, pentru că semăna destul de bine cu John Travolta şi şoferul Dorostkar, cel mai bun şofer din toate lumile. Şi modul cum am auzit povestea este o poveste…

 

Era cald, ca la cincizeci de grade la umbră… dacă puneai o tablă neagră la soare puteai să faci pe ea ouă prăjite!

 

Am oprit cele două Land Rovere ale noastre, nu mai puteam continua cu toate că aveam motoarele tropicalizate… de fapt maşinile ar mai fi putut, nu mai puteam John şi cu mine, care conduceam alternativ o maşină. Dorostkar parcă ieşise de la duş, era proaspăt şi fericit şi îngâna o melodie interzisă de regimul islamic, o melodie cu Homeira, „Mahtabe eshgh”. Oprisem în curtea unei „ceaihune” o ceainărie, mâncătorie, cum o botezasem. Murdară şi jerpelită, cu nişte mese şi scaune ca vai de mama lor, dar mirosea a mâncare bună, cinstită.

 

Înăuntru, vreo duzină de oameni, un repertoriu asortat de iranieni, iuguri, uzbeci şi afghani. Cu bărbi, turbane, sau şepci afghane şi nişte mutre de te treceau fiori. Nici noi nu arătam mai bine. John complet înfăşurat în cârpe musulmane şi cu ochelari de soare, doar nasul i se vedea. Dorostkar în combinezon de mecanic, surplus de la şantier, dar care nu-i ascundea prea bine Coltul 1911 de care nu se despărțea niciodata  Eu… ei aicea era problema!

 

Când m-au văzut, le-au ieşit ochii din cap, dar toți au început să zâmbeacă su sfială. Eram îmbrăcat în uniforma OMON, jachetă de camuflaj cu vreo douăzeci de buzunare şi bluză de marinar pe dedesubt, în pantaloni de uniformă și ghete de parașutist. Ochelari Ray-Ban 3030. OMON, trupele speciale sovietice, erau în acel timp şi loc cele mai temute, dar şi cele mai urâte. Miliardarul iranian, Molavi, pentru care lucram, mi-a propus această „costumaţie”. „Nu pot să-ţi asigur protecţia, ţara este în război, trebuie să te deplasezi pe la vămi la mii de kilometri şi apoi, toată lumea ştie că îţi place să călătoreşti unde nimeni nu a mai fost! Uniforma asta îţi conferă imunitate. Oricine poate să spună că eşti un ofiţer OMON în permisie, eşti înalt, atletic, blond şi ai ochi albaştri. Nimeni nu o să îndrăznescă să-ţi atingă un fir de păr! Pentru fiecare ofiţer ucis, OMON executa o sută de localnici. Ştii deviza OMON: „Nu avem milă şi nici nu o cerem!”

 

În ceainăria cea modestă, uitându-se urât pe sub sprâncenele împreunate, dar zâmbind ipocrit, nişte iuguri ne-au făcut loc la o masă. Am comandat de ale mâncării şi apoi, John, fiu de mollah, a spus cele cuvenite, musulmane, pentru începutul mesei, binecuvântarea bucatelor.

 

Asta a mai adus inimile înapoi în pieptul celor de faţă. Cel mai bătrân dintre ei, un uzbek pe la vreo optzeci de ani, a venit lângă noi şi a început să ne descoasă. Când John i-a spus unde doream să ajungem, cei din jur s-au mai relaxat. Era Triunghiul de Aur, ţara comandantului Massoud, dar unde erau şi cele mai mari plantaţii de mac alb. După cum ştiţi, opiul bază, „tariakh” este pur în Islam, vinul este impur!

 

Ori, tocmai în acea perioadă se recolta, cu un ritual elaborat, sucul vâscos al capsulei de mac, din care se obţinea opiu bază! Deci, au tras concluzia cei de faţă, un rus cu călăuză iraniană şi cu şoferul lor, care se duc să cumpere ceva „marfă”! Oarecum obişnuit în acele timpuri… de fapt o să vă spun ce căutam noi, dar altădată!

 

Dar ce faceţi aici, îl întreabă John pe bătrân. „Ei şi noi, stăm la umbră, bem ceai, fumăm „Bahman” şi spunem poveşti!”

 

Ce fel de poveşti, sar şi eu cu gura, într-o farsi pahlavi destul de corectă. Toţi cei de faţă sunt uimiţi şi oarecum binevoitori. „Farengi”, străinul, ştie limba noastră? întreabă cu fereală, uzbekul. Sigur, dar tu ştii o poveste frumoasă? răspunde John, dacă ne place îţi plătim masă şi îţi dăm şi o sută de „tumani”.

 

Uzbekul se aşează bine, turceşte, pe un covor pufos de Mashad, ceilalţi se aranjează şi ei, îşi aprind ţigările şi narghilelele şi bătrânul uzbek începu să povestească într-o farsi imperială.

 

Trebuie să ştiţi că farsi este vorbită în Sudul Irakului, jumătate din Pakistan, Estul Turciei, în Siria, în Afghanistan şi în multe dintre fostele republici sovietice. Până unde se întindea Imperiul Persan, cel mai longeviv imperiu din istorie şi într-un fel, cel mai democrat.

 

Bătrînul uzbek a spus:

 

Puternici oaspeți și dragi prieteni, povestea noastră se petrece demult, când Persia era un imperiu mare şi supuşii şahului se bucurau de bunăstare şi pace. Căci şahul Abbas era mare iubitor de artă, dar preţuia în egală măsură înţelepciunea dervişilor învârtitori, sau cunoştinţele secrete pe care le deţineau urmaşii puternicii frăţii a Bătrânului din Munte.

 

Abbas avea un prieten, pe numele lui Farhad, negustor cu mare faimă în Isfahan şi staroste al lucrătorilor în aramă şi fier. Era, după cum ai ghicit, armurierul imperiului şi multe arme măiestre şi maşinării de luptă după modelul romanilor, cei mai buni ingineri militari din toate timpurile, a văzut el mai întâi în gând, apoi în fapt. Şahul Abbas se bucura ca un copil şi bătea din palme la vederea catapultelor uriaşe sau a aruncătoarelor de foc grecesc. Apoi şahul a pus capitala imperiului la Isfahan pe care l-a făcut o bijuterie arhitectonică.

 

De la un timp şahul Abbas îşi petrecea mult timp cu dervişii şi molahii. Dar nici pe vechiul său prieten nu l-a uitat. La castelul şahului, Cehel-su-tuun, patruzeci de coloane, numit astfel pentru că avea o terasă acoperită cât jumătate de stadion sprijinită pe coloane semeţe din cedru intărit cu aramă, negustorii, dervişii dar şi oameni din popor petreceau împreună seri fabuloase de poezie şi povestiri aproape uitate, iar Farhad era mereu lângă șahinșah.

 

De la Farhad, din familia lui, s-a transmis această poveste, a spus uzbekul cel bătrân.

 

Divanul şahului Abbas era deschis oricui. Nu de puține ori, câte un soldat punea greul „şemşir” deoparte şi îndoind genuchiul cerea, cu umilinţă, să se adreseze Divanului. Apoi, oricine din Isfahan avea ceva bun de propus pentru prosperitatea oraşului şi a imperiului, era liber să o facă. Nu puţine au fost ideile provenite de la cei din popor. Iar cei care s-au dovedit isteţi şi cu tragere de inimă către Allah, stăpân şi Isfahan au primit daruri îmbelşugate! De asemenea cei care aveau de spus o poveste, o istorie, o legendă…

 

Din legende a aflat şahinşahul de secta uitată a haşişimilor Bătrânului din Munte. Un molah a rămas după ce ceilalţi tovarăşi de poveşti au plecat pe la casele lor. „Ce doreşti de la mine, bunul slujitor al lui Allah şi a Profetului Său Mahomed, slăvit să-i fie numele?”Lumina ochilor mei, preaînălţate şi speranţa Islamului, iartă-l pe bătrânul tău slujitor! Vezi, preaputernice, multe din poveştile care se spun aici sunt cât se poate de adevărate, de exemplu cea cu Bătrânul din Munte!” „Ce vrei să spui, prietene al meu, că cei doisprezece dervişi buida au dovedit o armată de cincizeci de mii de arabi şi că Bătrânul din Munte conducea o bună parte din Orient din teribila lui fortăreaţa din Alamut?” „Vreau să spun, nobile și puternice şahinşah, că Bătrânul din Munte este viu şi frăţia lui este la fel de puternică!”

„Atunci, cheamă-l să vină să se sfătuiască cu noi, la Divan!” a poruncit, încântat şi surprins, şahul Abbas.

 

Multe ştafete s-au trimis de la Isfahan în căutarea Bătrânului din Munte. Uneori lăsau scrisorile meşteşugit caligrafiate în locuri pustii lângă ruinele unor fortăreţe ale haşişimilor. La Alamut, Qasvin, Vafreghan, Shiraz, Yazd, Nishapur… Dar nici nu întorceau capul şi mesajele dispăreau.

 

Într-o bună seară, în faţa palatului șahinșahului, apăru un bărbat înalt, îmbrăcat doar în negru şi cu turban negru, trecut de prima tinereţe, dar încă verde şi puternic. Le spuse poruncitor soldaţilor să-l ducă în faţa stăpânului tuturor. Când ajunse în faţa şahului spuse pe un ton simplu şi supus: „Stăpâne, m-ai chemat, sunt Aga Khan (domnul şef), cunoscut ca Bătrânul din Munte! Ascult şi mă supun!”

 

Şahul Abbas a fost extrem de încântat, dar tot a cerut un semn că cel din faţa lui este cel care pretinde a fi! Bătrânul din Munte a făcut o mişcare ciudată cu mâna stângă şi din pereţi parcă, de sub văluri au apărut oşteni înarmaţi până în dinți şi fete cu pumnale lungi în mâini. Apoi, ca prin farmec, au dispărut! „Sunt oamenii mei, care te protejează de spionii turci, afghani şi uzbeci” a spus Bătrânul!

 

De atunci Divanul de la Isfahan s-a îmbogăţit cu o nestemată: Aga Khan!

 

Au fost împreună la războiul cu afghanii şi apoi şi-au plâns tot împreună prietenii căzuţi. Dar au izbândit în luptă numai cu ajutorul lui Aga Khan. Când cele două armate se măsurau, faţă în faţă, el a ieşit în faţa armatei lui Abbas şi fără frică a făcut un semn din mâna stângă. Ca prin minune cam zece mii de călăreţi din armata afghană au trecut, în goana cailor, chiuind, de partea persanilor!

 

Au băut împreună celebrul vin roşu de Şiraz, numit „numărul 5”, mică nesocotinţă a Coranului, pentru că vârtoşea bărbăţia la cinci triumfuri la rând asupra preafrumoaselor din harem.

 

Dar vremea venise şi Bătrânul din Munte le-a spus că este pe cale să servească alt stăpân, în cer pe Allah şi că zilele îi sunt numărate.

 

Toţi cei din Divan au plâns şi s-au jelit când Bătrânul din Munte s-a săvârşit dintre cei vii, ca un măreţ apus de soare în pustiu. Ultimul gest al Bătrânului: a făcut cu mâna un cerc, privind la şahul Abbas şi la prietenii lui. „Rămâneţi împreună” – a fost testamentul celui mai puternic şi mai de temut, dar şi ascultat şi iubit conducător spiritual.

 

Bătrânul uzbek  a mai spus: nu priviţi, puternici călători și dragi prieteni, lucrurile numai dintr-un puct de vedere, ci încercaţi să aveţi un orizont de vedere, în afaceri, în relaţiile sociale şi în dragoste, să vă ridicaţi deasupra propriei limitări şi să câştigi, astfel, tot ce este valoros!

 

Şi, la fel ca şahul Abbas, sprijiniţi-vă pe prieteni, pe oameni valoroşi, cu care să treceţi cu succes prin viaţă.

 

John a spus proprietarulului ceiahune să-i omenească pe toți cu o masă bună, apoi a dat bătrânului uzbek banii promiși. Toți s-au destins, ba chiar câțiva s-au oferit să ne fie călăuze în țara comandantului Massoud.

 

Vedeţi ura şi invidia prostească care există între conducătorii noştrii, inacceptabilă din partea unora în poziţia lor, dezbinarea din toată clasa noastră politică! Poate de aceea nu o ducem bine, pleacă oamenii din ţară, suntem o colonie…

 

Şi iată, ideile comuniste, filozofia delirantă, apare la tineri, unde nu te aşteptai! Deunăzi ascultam la radioul public declaraţiile unei tinere cu pretenții care spunea că învăţământul, educaţia, trebuie să sprijine pe cei mediocri şi să neglijeze vârfurile. „Să aducem pe cei de nota 4 la nota 6 în loc să-i aducem pe cei de nota 9 la nota 10!” sau cam aşa ceva, că m-am enervat.

 

Ideile de nivelare şi de lipsă de competivitate, lipsă de concurenţă în şcoală, au fost ideile pentru ţările satelit, colonii ale URSS, idei ale lui Makarenko. Sau, cele ale lui Goebbles. Nu contează că seamănă cu „Waldorf”, Rudolf Steiner s-a gândit şi şcoala aceea a fost făcută cu cap, ca cei bătuţi de soartă să se simtă egali cu ceilalţi. Nu este un principiu, ci o excepţie! Şcolile ”nivelatoare”, de tip comunist, produc doar „material de reproducere”, vorba lui Carl Sagan!

 

Dar, constat cu neplăcere că până şi şcolile comuniste prin care am trecut erau mult mai bune şi competitive decât cele din ziua de astăzi. Chiar dădeau un spirit de competiţie! Unde este progresul?

 

Acum citiţi-mi horoscopul, nu este în farsi, urdu, hindi, sau huzunkută, ci în dulcea şi melodioasa limbă română!

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi să vă dea Dumnezeu o zi bună şi Forţa să fie cu voi, pentru că trebuie să înţelegeţi singura speranță și singurul adevăr absolut: mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼    ♀     ♂

 

 

BERBEC  E ziua marilor compromisuri. Trebuie să rezolvi, prin rectificări succesive, o problemă importantă pentru tine. Dar este şi o zi densă cu situaţii complicate, care cer atenţia ta urgentă!  Ziua este perfectă pentru finalizarea unor proiecte profesionale. Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Trebuie, din nou, să alegi cu grijă modul de rezolvare a problemelor sentimentale, atât în familie cât şi cu prietenii. Tot ceea ce începi sau programezi în această zi vor aduce rezultate fructoase.

 

TAUR   O intensă şi irezistibilă pornire, dar şi curiozitate, te fac să discuţi mult cu relaţiile tale. Nu ajungi la niciun rezultat, pierzi timpul, dar îţi satisfaci nevoia de amănunte picante! După ce constaţi că arăţi bine, realizezi că eşti un om bun şi competent! Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi propriile reguli, nu trebuie să cedezi poziţia, iar dacă nu se poate altfel, amână!

 

 

GEMENI  Încerci o mare, o imensă plăcere în a ajuta un prieten! Până la urmă, pentru ce sunt prietenii? Te simţi bine, generos şi important şi nu ezita să împărtăşeşti familiei faptele tale bune! Primeşti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Întotdeauna, nu uita, întotdeauna există o a doua şansă! Pune-te sau pune-ţi oamenii la treabă, se apropia nişte termene sau concediul. Fă-ţi ordine în lucrurile tale! Nu ai o zi excelenta in ceea ce priveste originalitatea gandirii, aşa că mulţumeşte-te cu soluţiile verificate.

 

RAC  Atitudinea ta de cavaler fără teamă şi reproş, de justiţiar inspirat faţă de concurenţă este apreciată la serviciu. Mai ales de şeful tău! Azi te orientezi bine, cu tot respectul, stimabile! Faci paşi importanţi în direcţia dorită de tine. Ai intuiţia că planurile tale pentru vara aceasta se pot desfăşura cum le-ai dorit. Dar, eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare, dar nu importante. Zi-lumină, foarte importantă pentru viitorul unui proiect sau a unei afaceri.

 

 

LEU   Trebuie să foloseşti relaţiile tale de serviciu şi sociale ca să-ţi consolidezi poziţia şi situaţia financiară. Eşti prea tensionat, relaxează-te, lumea are încredere în oamenii calmi!  Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze. Nu te lua imediat după semnalele de pe piaţă, după ce se spune sau ce apare în presă, se ştie că Leul este generos, însă nu fii naiv! De asemenea, conjunctura spune, repetă, că este cazul ca în curând să pleci într-o vacanţă!

 

 

FECIOARĂ  Atmosfera este mai plăcută, programul mai destins, cei din jur îţi zâmbesc, este o zi mai uşoară. Astăzi poţi obţine rezultate bune, fără efort deosebit, sau cel puţin aşa ţi se pare! Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi, la serviciu şi acasă. Configuraţia astrală arată unele preocupări cu caracter juridic, în sensul că verifici, consulţi sau semnezi contracte, sau înscrisuri oficiale. Spre sfârşitul zilei te poţi interesa de afacerile familiei, ale partenerului, ce trenau, întârziau de mai mult timp.

 

 

BALANŢĂ  Astăzi este o zi bună să ierţi, să uiţi trecutul, să faci pace cu tine însuţi şi să dai curs armoniei plăcută lui Venus, patroana ta zodiacală. Aruncă balastul emoţional care te ţine pe loc! Toată perioada zilei de astăzi stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră startegică. Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv. Ai intrat într-o rutina care te protejează, dar nu te motivează. Promovează-ţi cu curaj interesele de astăzi, de acum. Dar mâine o să ai alte interese, alte probleme!

 

 

SCORPION Ai idei bune, idei pozitive. Nu rezolvă problema încălzirii globale, dar te pot ajuta în atingerea intereselor tale. E bine să te preocupe crearea de oportunităţi ca să le pui în aplicare! Nu eşti în cea mai bună dintre zile, mai bine astăzi ţine regim şi meditează, configurează, filozofează, dă curs comodităţii şi artei de a te simti bine. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin achiziţii şi cumpărături. Banii au încercat întotdeauna să ţină loc de altceva, dar nu prea reuşesc niciodată în totalitate!

 

 

SĂGETĂTOR    Punctul tău de vedere pare că este împărtăşit de toţi cei din jurul tău. Este momentul să acţionezi, nu mai amâna, că lumea este schimbătoare şi mâine, poate, că nu mai este cu tine! Nu încerca să-ţi impui cu orice preţ punctul de vedere ci determină prin ajustări succesive ca cei cu care discuţi să fie de accord cu tine. Astăzi apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de afaceri. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorile stelelor, dar fără să exagerezi!

 

 

CAPRICORN   Te simţi bine, echilibrat, energia ta e molipsitoare. Dar, ai unele dificultăţi cu cei din jurul tău, care sunt haotici şi păguboşi. Reuşeşti să-i pui la treabă pe toţi, spre binele lor! Eşti mai energic, alert şi gata să rezolvi situaţiile! Dacă porneşti de la premiza că fiecare poate fi motivat în felul lui, ziua de astăzi este edificatoare, este căluza ta în găsirea unor răspunsuri, soluţii şi explicaţii. Este momentul să asculţi oamenii cu atenţie şi binevoitor, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri. Anumite informaţii şi zvonuri te luminează la faţă, la propriu şi în gânduri, la figurat.

 

 

VĂRSĂTOR  Ideile tale par mai clare şi concrete, dar azi nu prea ştii cu ce să începi, de ce fir să tragi! În jurul tău sunt tensiuni şi se dezlănţuie orgolii. Stai liniştit şi vezi-ţi de treaba ta! În perioada zilei de astăzi afacerile, fie cu bani sau cu amor, sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. Pe de altă parte aspectele horoscopului tău nu sunt tari, nu sunt foarte clare în această zi. Mai aşteaptă să se lămurească, să se clarifice lucrurile. Nu pescui în apă tulbure…

 

 

PEŞTI Eşti în plină formă, chiar dacă e prea cald. Domeniul sentimental şi cel al relaţiilor sociale sunt avantajate astăzi. Încearcă să rezolvi situaţiile amânate, rămase în coadă de peşte… Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Evită să te enervezi pentru lucruri minore şi persoane neinteresante. O întâlnire importantă din a doua parte a zilei te relaxează şi îţi face chiar plăcere. Nu forţa lucrurile. Nu te grăbi! Aşteaptă valul vieţii şi curentul favorabil şi vei face exact acelaşi lucru, dar cu minimum de efort personal şi de resurse.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: