Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dispute între Italia și Vatican. Act fără precedent: Sfântul Scaun nu vrea aplicarea pedepselor în cazul discriminării comunității LGBT
Dispute între Italia și Vatican. Act fără precedent: Sfântul Scaun nu vrea aplicarea pedepselor în cazul discriminării comunității LGBT

Dispute între Italia și Vatican. Act fără precedent: Sfântul Scaun nu vrea aplicarea pedepselor în cazul discriminării comunității LGBT

Sfântul Scaun a comunicat Ambasadei Italiei că un nou proiect legislativ dezbătut în Plenul Senatului din Italia încalcă tratatul bilateral semnat de cele două state. Reprezentantul Bisericii Catolice susține că noile prevederi aduc atingere libertății credincioșilor catolici.

Vaticanul a luat o decizie ieșită din comun. Sfântul Scaun, reprezentant al Bisericii Catolice în relațiile cu statele, a transmis Italiei că se opune vehement împotriva unui nou proiect de lege dezbătut în Plenul Senatului italian. Noua inițiativă legislativă prevede pedepsirea faptelor de discriminare a comunității LGBT, precum și a persoanelor cu deficiențe.

De asemenea, textul legislativ stabilește că elevii din școlile catolice au obligația de a lua parte la activități organizate de Ziua Naţională împotriva homofobiei. Vaticanul a transmis că acest proiect poate aduce atingere libertății Bisericii Catolice.

Libertatea de exprimare este încălcată, spune Sfântul Scaun

Sfântul Scaun a transmis, prin intermediul monseniorului Paul Gallagher, însărcinatul Vaticanului cu relaţii cu alte state, o ”notă verbală” către Ambasada Italiei, subliniind că nu este de acord cu noul proiect legislativ dezbătut în Senatul Italiei.

Reprezentantul Bisericii Catolice în relațiile cu statele arată că unele prevederi ale noului proiect încalcă puncte din tratatul bilateral dintre Italia și Vatican. Ele pot aduce atingere libertății Bisericii Catolice în ceea ce privește organizarea și practicarea cultului. De asemenea, libertatea de exprimare credincioșilor catolici este încălcată.

Potrivit presei internaționale, inițiativa vizează pedepsirea faptelor de discriminare și de incitare la violență împotriva comunității LGBT și a persoanelor cu deficiențe, dar obligă elevii din școlile catolice din Italia să participe la activități organizate cu ocazia Zilei Naționale împotriva homofobiei.

”Este vorba despre un act fără precedent în istoria relaţiilor între cele două state. Cel puţin nu există precedente publice”, notează Corriere della Sera despre cazul de față, conform news.ro.

Legea poate conduce la urmăriri penale

Sfântul Scaun a mai reliefat că legea dezbătută, în prezent, în Senat, poate să dea naștere urmăririlor penale.

Inițiativa legislativă privind ”măsuri de protecţie şi de luptă împotriva discriminării şi violenţei din motive bazate pe sex, gen sau orientare sexuală, identitatea de gen şi handicap” a fost propusă de către deputatul Alessandro Zan din cadrul Partidului Democrat (PD). Textul a fost adoptat în Camera Deputaţilor în luna noiembrie, iar în prezent este dezbătut în Plenul Senatului italian.

”O eventuală introducere a unor noi dispoziţii incriminate riscă să deschidă calea unor derive liberticide, discriminări”, s-au exprimat, anul trecut, episcopii italieni despre prevederile legale amintite.

”Supunerea, de exemplu, unei proceduri penale a celor care consideră că familia înseamnă un tată şi o mamă şi nu duplicarea aceleiaşi figuri înseamnă intoducerea unui delict de opinie. Acest lucru limitează libertatea personală, alegeri educative, modul de a gândi şi de a fi, gândirea critică şi disidenţa”, a mai spus, în 2020, Conferinţa Episcopală Italiană.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: