Evenimentul Zilei > Actualitate > Dispozitivul care te scapa de injectiile dureroase
Dispozitivul care te scapa de injectiile dureroase

Dispozitivul care te scapa de injectiile dureroase

Bolnavii de cancer care fac chimioterapie sau cei care au frecvent nevoie de transfuzii pot scapa de chinul injectiilor cu ajutorul camerei implantabile percutane (CIP).

Injectarile cu diferite substante sau recoltarile de sange nu se vor mai face in vena, ci direct in dispozitiv, dupa ce acesta a fost implantat sub piele, exact sub nivelul umarului.

"Dispozitivul, lung de aproape trei centimetri si inalt de peste un centimetru, are la capat o sonda conectata direct la vena jugulara, astfel ca serul intra repede in circulatia sangelui", explica Nicoleta Dragusin, medic specialist anestezie si terapie intensiva in cadrul Spitalului Euroclinic din Bucuresti, unde s-au implantat pana acum doua astfel de dispozitive.

Camera implantabila percutanat elimina riscurile distrugerii venelor in urma injectarilor multiple, precum si pe cele ale complicatiilor de tipul hematoamelor sau limfangitei (inflamarea vaselor limfatice).

"Aceasta tehnologie, foarte folosita in Franta, este un mijloc de a trata pacientii neoplazici sau pacientii care necesita tratament dificil si frecvent chimioterapie, antibioterapie si transfuzii sanguine", precizeaza Daniel Brasoveanu, medic primar chirurg la Euroclinic.

Un astfel de dispozitiv costa aproape 300 de euro, durata de viata fiind nelimitata, potrivit specialistilor. Dupa implantarea camerei, care dureaza aproximativ trei ore, aceasta nu jeneaza pacientul, putand fi simtita numai prin palpare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: