Disperare mare la granițele cu România. Sute de refugiați ucraineni au luat cu asalt frontierele. Cozi la trecerea cu bacul de la Isaccea

sursa: arhivă EVZ

Aproape toate punctele de frontieră ale României cu Ucraina au fost luate cu asalt de refugiați după atacul armatei ruse. La Vama Siret sau la Punctul de Trecere a Frontierei de la Sighetu Marmației  ucrainenii au venit în fugă după declanșarea războiului din țara lor.

Zeci de ucraineni din zona Solotvino (Slatina) au trecut deja în România. Coloanele de mașini dinspre Ucraina stau la rând pentru a trece punctul de frontieră din România.

De asemenea în regiunea Odessa, la granița cu România, sunt sute de refugiați care s-au strâns pentru a trece Dunărea în România. Aseară era o coadă cu sute de mașini la trecerea cu bacul, spre Isaccea.

Sute de ucraineni au luat cu asalt granițele de frica războiului

Ieri, până la ora 16, peste 5 mii de oameni au reuşit să treacă granița către România. Potrivit surselor Pro TV, sute de oameni au luat bacul spre țara noastră, din localitatea Or-livka, regiunea Odessa. Acolo este punctul de trecere a frontierei peste Dunăre, spre Isaccea. Azi-noapte, mașinile se întindeau pe un kilometru și aproape toate aveau numere de Ucraina.

De teamă, unii refugiați au parcurs pe jos ultimii kilometri spre granița cu România. Şi la Punctul de Trecere a Frontierei de la Sighetul Marmației a fost o noapte plină  deoarece refugiații veneau în ţara noastră.

Autoritățile locale de la Sighetu Marmației au anunţat deja că au început să caute locuri de cazare pentru refugiați ucraineni, dar se așteaptă totuși decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș (CJSU).

Oficialii maramureșeni au mai precizat, pentru 2mnews, că ucrainenii care au venit pe la PTF Sighetu Marmației au intrat cu pașaport turistic, declarând că au venit în scop turistic în România. Nu s-au declarat refugiați de război, iar în acest moment în Maramureș nu există niciun refugiat.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la Siret

În Suceava, pompierii și autoritățile locale au început să instaleze o tabăra mobilă pentru refugiați, pe stadion. Acolo se pot adăposti 200 de persoane care vor avea încălzire, lumina, paturi şi o bucătărie. Iar militarii sunt pregătiți, sunt aduse containere, după cum vedeți, suntem în zona de siguranță a taberei de refugiaţi.

Vasile Avram Ostaciuc, asociația Fight For Freedom: ”Au fost momente grele sunt oameni disperaţi familii cu copilaşi foarte mici care plâng când întâmpina frigul.. nu ştiu unde să meargă. Sunt familii care au primit alte familii întregi la casele lor”.