Disperare la cel mai mare spital din Vestul țării. 1.000 de bolnavi lăsați fără mâncare | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Disperare la cel mai mare spital din Vestul țării. 1.000 de bolnavi lăsați fără mâncare | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Firma care a câștigat licitația pentru a furniza mesele pacienților Spitalului Județean din Timișoara își suspendă activitatea după doar câteva zile. Motivul? Sunt prea mulți pacienți de hrănit!

Pe scurt, situația poate fi descrisă așa: la doar câteva zile după ce a câștigat licitația de pe SEAP pentru contractul de peste 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro, pentru doi ani) cu Spitalul Clinic de Urgență Județean din Timișoara, Iasmina Herlicska, patroana SC Dio Eden SRL, a făcut cerere la Direcția Sanitar Veterinară (DSV)Timiș pentru suspendarea activității.

SRL-ul ei avea capacitatea să asigure mâncare pentru 200 de persoane, zilnic. Dar, la Spitalul Județean sunt internați peste 1.000 de pacienți, care vin din jumătatea de vest a țării. Partea proastă e că patroana și-a dat seama că nu va avea cum să hrănească atâția oameni, pe 29 iulie, cu trei zile înainte să înceapă efectiv livrarea hranei.

„Firma funcționa perfect, și avea avize pentru o cantitate de 200 de porții zilnic, pe care le asigura, de doi ani, către o unitate medicală privată. Pe 29 iulie au venit la noi și au solicitat să le suspendăm activitatea o lună, până se extind, ceea ce am și făcut. Suspendarea intră în vigoare vineri, 12 august”, afirmă Csaba Daroczi, directorul adjunct al DSV Timiș. Altfel spus, firma a câștigat perfect legal o licitație pentru niște servicii pe care, în realitate, nu le putea presta, bazânduse pe faptul că își va putea extinde afacerea cu banii din contract. Ceea ce, din păcate, e perfect legal, deși imoral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi șoferi livrau toată hrana

Luni, 1 august, prima zi de livrare și primul șoc pentru bolnavi: micul dejun a ajuns pe la prânz, iar masa de prânz le-a fost distribuită… pe la cină. Haosul a continuat zilele următoare. Unii pacienți s-au plâns că, dacă nu erau în saloane, distribuitorii nu le lăsau porțiile de mâncare, sau că, de regulă, micul dejun nu îl serveau, pentru că venea prea târziu. Se întârzia așa mult pentru că cele mai puțin de 1.000 de porții pentru Spitalul Județean erau cărate de doi șoferi, care urcau cu lăzile cu mâncare la fiecare secție în parte. Pe toate cele opt etaje cât are Județeanul.

Caută alt furnizor

„Pe 1 august, având toate avizele DSV, firma a început furnizarea hranei, conform contractului, iar de pe 12 august aceeași autoritate care avizase firma i-a suspendat activitatea. Noi am primit o notificare din partea firmei, fără detalii, pe 4 august. Acum suntem în proces de negociere pentru a găsi o firmă care să asigure hrana bolnavilor în următoarele șase luni, timp în care vom demara procedurile legale de achiziții pentru acest serviciu”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Județean. Tot el a mai precizat pentru EVZ că SC Dio Eden SRl nu a încasat încă niciun ban din contractul de peste 10 milioane de lei, în baza căruia urma să asigure servicii de catering în spital timp de doi ani.

Patroană: „Am avut întârzieri din cauza controalelor și a jurnaliștilor”

Încercând să explice situația în care s-a ajuns, asociatul unic al SC Dio Eden SRL, Iasmina Herlicska, se declară hărțuită de autorități și… jurnaliști. „După ce am câștigat licitația, perfect în regulă, pe 3 august, DSV a spus că nu avem capacitate să asigurăm hrana. (…) Am suspendat activitatea până ne facem o hală de producție. E drept că am avut întârzieri, din păcate mari, în primele zile de contract; dar asta pentru că nu am putut lucra, erau toți pe capul nostru, controale, jurnaliștii”, a declarat pentru EVZ Herlicska.