Editura Evenimentul si Capital

Disperare mare la Cotroceni: PSD refuză să boicoteze Referendumul! România lui Cristoiu

Autor: | | 4 Comentarii | 9889 Vizualizari

Anunțat de purtătoarea de cuvînt a administrației prezidențiale Mădălina Dobrovolschi încă de la prînz, cînd a ieșit într-o conferință de presă pentru a da citire întrebărilor de la Referendum (Klaus Iohannis s-a temut să facă asta, pentru că, așa cum s-a văzut la ultima sa intervenție publică , nu știe întrebările), Președintele României prezintă ceea ce se numește Mesajul Public în legătură cu scrutinul.

Potrivit procedurilor, Mesajul public e cel mai important document al Referendumului consultativ, prevăzut de Constituție ca instrument democratic la îndemîna șefului statului. Dincolo de absența minimelor argumente în favoarea venirii la vot și a răspunsului DA (Klaus Iohannis ne-a zis să venim la Referendum, pentru că astfel votăm împotriva PSD, ceea ce înseamnă practic dublarea votului, dacă ne gîndim că împotriva PSD se poate vota la europarlamentare), Mesajul public conține și această aserțiune apăsată:

„PSD-ul, cu siguranță, va încerca prin toate mijloacele să boicoteze acest referendum.” Mai la vale, Klaus Iohannis revine la chestiunea boicotului: „Nu contează boicotul pesediștilor. Nu. Acum, contează votul românilor.”

De la 25 aprilie 2019 a trecut aproape o lună. Am intrat deja în săptămîna decisivă a alegerilor. Practic din punct de vedere al prezenței și al votului atît la europarlamentare, cît și la Referendum jocurile sînt făcute. Dacă Serviciile secrete, în stare să dea peste cap România numai să-i asigure Marelui Mut de la Sibiu un nou mandat, de lux atît pentru el, cît și pentru ele, nu pun la cale o Diversiune menită a crea o emoție colectivă (incendii în vreun local, cu morți și răniți, de exemplu, vreo deraiere, chiar și vreun atentat terorist eșuat, desigur), se știu de pe acum, de institutele care vor face exit poll-urile, rezultatele finale ale celor două scrutine.

Pentru a trece în revistă campaniile duse de principalele partide, am citit toate discursurile lui Liviu Dragnea, șeful PSD, la conferințele extraordinare de alegeri județene, la mitinguri și toate interviurile date televiziunilor. N-am întîlnit nici un îndemn la boicotarea Referendumului. Ca să fiu exact n-am întîlnit nici prea multe trimiteri la Referendum. La conferințele județene Liviu Dragnea a vorbit despre Referendum. Dar nu despre cel din 26 mai 2019, ci despre cel de demitere a lui Traian Băsescu. A avut nevoie de această referire pentru a demonstra că Străinii susțin președinți slugi, în cadrul campaniei sale de naționalism al legumelor și fructelor. Referiri la Referendum a făcut însă în interviurile de la televizuni și atunci solicitat de întrebări. Pe 12 mai 2019 la Romînia tv are loc următorul dialog:

„Reporter: Își face campanie pentru referendum?

Liviu Dragnea: Vreau să vă spun ceva, noi susținem întrebările de la referendum, o spun răspicat, dar Iohannis a vrut să folosească referendumul pentru a convinge niște oameni să vină la vot. El nu crede în acele întrebări. E deplasat să divizezi societatea pe o temă care nu există. Orice om susține acele teme. Este în campanie pentru PNL pe bani publici, folosind banii pentru toți sepepiștii, pentru lunetiști, pentru mașini.”

Din cîte de vede, Liviu Dragnea nu numai că nu îndeamnă la boicot, dar mai mult lansează ipoteza unui Referendum de care nici Klaus Iohannis nu e prea convins. În cadrul aceluiași interviu, președintele PSD declară:

„Ce legătură are ce spune cu referendumul? A fost la Iași, și-a lansat o carte pe care nu a scris-o el, ce treabă are asta cu referendumul?”

E limpede că politica PSD față de Referendum are drept punct principal evitarea acuzației de boicotare a Referendumului. Referendumul nu e luat în seamă. E și ăsta un fel de boicot, dar nu numai greu de acuzat, dar și greu de contracarat.

De cealaltă parte, atît Klaus Iohannis cît și PNL se dau de ceasul morții să creeze imaginea unui boicot. Înaintea ședinței de Guvern care a decis procedurile de la Referendum presa prezidențială, dar și liderii PNL au făcut mare caz de niște prevederi prin care practic se boicota Referendumul. Liderul teoretic al PNL Ludovic Orban a emis chiar un comunicat isteric: „Ticăloșia și parșivenia PSD-ALDE depășește orice imaginație, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoțat în fruntea statului român.

Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României.”

ULTIMA ORA! Demisie în partidul lui Victor Ponta! Mihai Tudose: Daca e musai, ma întorc

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI