Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea care a ținut România cu sufletul la gură timp de 15 ani. Multe întrebări rămase fără răspuns până astăzi
Povestea care a ținut România cu sufletul la gură timp de 15 ani. Multe întrebări rămase fără răspuns până astăzi

Povestea care a ținut România cu sufletul la gură timp de 15 ani. Multe întrebări rămase fără răspuns până astăzi

Istoria întregii umanități este plină de povești misterioase care reușesc mereu să ne fascineze. De cele mai multe ori, viața bate filmul sau orice scenariu din romanele polițiste, iar acest lucru ne este demonstrat zilnic. Istoria are și o parte mai întunecată, acolo unde găsim detalii despre criminalii ajunși celebri sau despre cazuri de dispariții rămase neelucidate chiar și după decenii.

Andreea Archip este o fetiță care a venit pe lume pe 12 august 2001, în Germania. Ambii părinți ai micuței sunt români, așa că aceasta a locuit o perioadă în Târgul Neamț. Părul brunet, ochii negri și fața ovală, micuța a fost o binecuvântare pentru părinții ei. Din păcate, familia nu este mereu una pe care noi ne-am dori-o și în multe cazuri se creează probleme între adulți. Același lucru s-a întâmplat și în familia Andreei. Cei doi părinți ai săi, Magdalena Ursu și Antonio Ilie Archip, nu s-au mai înțeles, așa că au decis să meargă pe drumuri separate. S-a dus o luptă grea în instanță pentru custodia micuței, însă mama a reușit să câștige drepturi depline asupra copilului în anul 2006.

Din păcate, anul 2006 a fost unul în care micuța Andreea a dispărut de pe fața pământului, fără ca cineva să mai știe ceva despre existența ei. Pe 8 decembrie 2006, atât fetița cât și mama sa au dispărut. În jurul orei 8.30, Andreea Archip și Magdalena Ursu au plecat împreună să se întâlnească cu tatăl micuței. Acesta dorea să îi cumpere fetei ceva de îmbrăcat, dar și încălțăminte pentru sezonul rece. După divorț, fetița și mama ei s-au mutat în Buhuși, la bunicii materni, iar tatăl locuia în Târgu Neamț.

Tatăl Magdalenei Ursu a știu că cei trei au plecat împreună în acea zi. Acesta le-a mărturisit polițiștilor că s-au urcat în mașină și au plecat, iar de atunci nu le-a mai văzut pe cele două fete. Văzând că nu se mai întorc acasă, bărbatul nu a anunțat la poliție dispariția lor. În 2006, atunci când s-au petrecut evenimentele, micuța Andreea avea doar 5 ani, iar mama sa avea 26 de ani. Dispariția celor două a fost semnalată polițiștilor abia doi ani mai târziu, în anul 2008. Presa din acea vreme a făcut public cazul de dispariție și semnalmentele Magdalenei Ursu, dar și ale fiicei sale.

Andreea Archip și mama sa au fost dispărute o bună perioadă de timp

Polițiștii au deschis imediat un dosar și au început să le caute pe cele două fete. În timp ce Mihai Ursu, tatăl Magdalenei, își striga durerea și dorul de copilul său și de nepoată, tatăl micuței Andreea ridica din umeri. Acesta a fost chemat de mai multe ori la audieri, fiind ultimul care le-a văzut pe cele două în viață. Din păcate, acesta nu are nicio pistă pentru autorități, susținând mereu că nu știe ce s-a putut întâmpla cu fosta soție și cu fiica sa.

Polițiștii din județele Neamț și Bacău au efectuat cercetările, însă Andreea și mama sa au fost date în urmările în întreaga țară. La doi ani de la dispariția lor, nimeni nu știa nimic cu privire la ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Abia în 2008 Mihai Ursu s-a gândit să anunțe dispariția fetei și nepoatei sale. Polițiștii au demarat o anchetă și au aflat noi detalii despre caz. Cu doar o zi înainte de dispariție, Magdalena Ursu a mers împreună cu un executor judecătoresc la domiciliul fostului soț, din Târgu Neamț. Andreea i-a fost încredințată mamei sale spre creștere și educare, conform unei sentințe civile din 26 noiembrie 2006.

Pe 8 decembrie 2006, Antonio Ilie Archip s-a deplasat la casa unde fosta lui soție și fiica lor locuiau pentru a le lua înapoi în Târgul Neamț. Bărbatul a fost ultimul care le-a văzut în viață, însă atunci când a fost anchetat, acesta nu a avut să le ofere polițiștilor nicio pistă. Bărbatul susține că, după ce au făcut cumpărăturile necesare micuței, le-a lăsat pe fiica sa și fosta soție în centrul orașului Buhuși.

Comisarul șef Stelică Bezim, adjunctul Poliției Neamț, susține că au fost făcute investigații amănunțite, însă situația este una destul de dificilă. Dispariția celor două fete a fost sesizată autorităților extrem de târziu, vorbind de doi ani. Deși au făcut eforturi extrem de mari, polițiștii români nu au reușit să obțină prea multe informații. Organele legii au cerut ajutorul cetățenilor dar și a presei, oferind semnalmentele celor două. În momentul dispariției, Andreea avea 5 ani, 1.10m înălțime și aproximativ 35 de kilograme. Semnalmente: constituție slabă, ochi negri, față ovală, gura mică, păr negru cu firul drept. Mama avea înălțimea de 1,75 metri, aproximativ 60 de kilograme, constituție slabă, ochi căprui, fața ovală, frunte lată, gura mijlocie, păr șaten cu fir drept.

Mărturiile lui Mihai Ursu la mai bine de doi ani de la dispariție

Tatăl Magdalenei este cel care a anunțat autoritățile despre dispariția celor două, însă a făcut-o prea târziu. Bărbatul își făcea cunoscută durerea în presă, susținând că nu crede că le va mai vedea vreodată pe fiica și nepoata sa. În timp ce poliția a întocmit un dosar de urmările, el și-a făcut un album plin cu pozele Andreei și ale mamei sale. Nu există clipă să nu se gândească la ele și să își aducă aminte cât de cuminți erau fetele lui.

„A fost o fată foarte cuminte, ascultătoare. La școală era premiantă, ca și fratele ei. S-a întâlnit cu băiatul ăsta și de atunci a avut numai necazuri”, povestește Mihai Ursu. Bărbatul nu are vorbe deloc bune la adresa fostului său ginere, susținând că „ăsta este viclean. A venit și a spus că le duce în oraș să facă niște analize, dar nu au mai venit înapoi. Eu am așteptat că poate primesc un semn de viață, dar nimic”.

Legat de sesizarea dispariției, bărbatul susținea în 2009 că regretă extrem de tare că a așteptat doi ani un semn din partea fiicei sale. A încercat să le caute pe cele două în toată această perioadă de timp, însă fără succes.

„Am mers la el la ușă și m-a gonit. Mi-a spus să-mi văd de treaba mea că el nu știe unde sunt fetele. O ții ostatică? l-am întrebat. Nu mi-a dat niciun răspuns concret și atunci m-am dus la poliție. Destul de târziu. Poate le-a vândut pentru organe sau la proxeneți. Cine știe unde sunt! Oricum șansele de a le mai vedea sunt mici”, spune cu regret tatăl Magdalenei.

Andreea Archip și Magdalena Ursu au fost date în urmările națională și internațională. Cum se prezenta cazul după șapte ani de la dispariție

Anchetatorii iau în calcul orice variantă cu privire la dispariția celor două fete, inclusiv varianta unei crime. Cazul a fost încadrat în categoria disparițiilor misterioase, iar oamenii legii au audiat zeci de persoane în încercarea de a descoperi noi piste care să îi conducă la rezolvarea anchetei. Având în vedere faptul că Andreea Archip s-a născut în Germania, autoritățile române au colaborat cu cele din străinătate, sperând că astfel vor reuși să de-a de urma celor două.

În anul 2017, pentru că nu autoritățile nu aveau nicio veste cu privire la cele două fete dispărute, anchetatorii au decis să facă un portret cu îmbătrânirea digitală a minorei. Imaginea a fost dată spre mediatizare, în speranța că cineva o va recunoaște pe Andreea.

„Cele două au fost date în urmărire națională și internațională, conform procedurilor de lucru. Toate eforturile polițiștilor și toate căutările efectuate pe raza județelor Neamț și Bacău nu au condus la identificarea mamei și a minorei”, a spus în 2009 ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, sinsp. Narcisa Butnaru.

După șapte ani de la dispariția Magdalenei Ursu și a fiicei sale, Andreea Archip, cazul a ajuns din nou în presă. Polițiștii au prins un fir de urmărit, așa că au cerut ajutorul autorităților germane. „S-a făcut o adresă oficială către autoritățile germane pentru a ne acorda sprijinul în acest caz, întrucât există o informație că cele două persoane dispărute s-ar afla pe teritoriu acestui stat. Așteptăm răspunsul la solicitarea făcută“, a declarat în 2018 subsinspectorul Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

15 ani mai târziu: cazul de dispariție intră la crimă. Andreea Archip a fost ucisă

Timp de 15 ani, anchetatorii au încercat din răsputeri să le găsească pe celor două, iar după 15 ani de la dispariție vine și anunțul care a șocat România. Trupul micuței Andreea, sau mai corect spus rămășițele ei, sunt găsite în curtea propriului său tată. Antonio Ilie Archip, acum în vârstă de 51 de ani, este principalul suspect și a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Acesta este acuzat că și-a ucis fiica și soția. Doar trupul micuței a fost găsit, iar anchetatorii efectuează săpături pentru a-l descoperi și pe cel al mamei. Momentan nu este confirmat faptul că osemintele descoperite în curtea bărbatului sunt cele ale Andreei, urmând să fie făcut un test ADN.

Polițiști au luat în calcul varianta uciderii încă de acum 15 ani, când cele două au fost date dispărute. Dosarul a fost trecut la categoria crimă abia în ianuarie 2021, iar în octombrie s-au efectuat primele percheziții la locuința celui care le-a văzut pentru ultima dată pe Andreea și pe mama sa în viață. Bărbatul refuză să colaboreze cu poliția și riscă să petreacă 25 de ani în spatele gratiilor dacă va fi găsit vinovat.

„Pe 19.10.2021, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ s-a înregistrat dosar penal ca urmare a unei sesizări vizând dispariţia în anul 2006 a două victime, mama şi fiica minoră, existând posibilitatea ca persoanele dispărute să fi fost la acel moment victimele unei infracţiuni de omor. Ca urmare a cercetărilor, a fost efectuată o percheziţie domiciliară, ocazie cu care au fost identificate rămăşiţele unui cadavru uman, posibil al unei persoane minore, ce erau îngropate în curtea casei“, se arată într-un comunicat al Parchetului Neamţ.

Cazul a ajuns din nou în atenția presei, iar diverse emisiuni tv fac supoziții cu privire la modul în care s-au petrecut evenimentele. În cadrul emisiunii Acces Direct de joi, 21 octombrie, o telespectatoare a transmis redacției faptul că Magdalena Ursu ar fi în viață, locuind în prezent în Iași. Femeia susține că persoana din imaginile văzute la televizor este o vânzătoare din Piața Nicolina, care merge zilnic cu tramvaiul 11. Telespectatoarea este convinsă că femeia pe care ea a văzut-o este Magdalena Ursu, persoană căutată de 15 ani de autorități. Mihai Ursu, tatăl femeii dispărute, a înmărmurit la aflarea acestor vești.