DISENSIUNILE dintre PSD și ALDE. Dragnea face ANUNȚUL

Liviu Dragnea a confirmat problemele din cadrul coaliției de guvernare invocate de cei de la ALDE. Liderul PSD a recunoscut că există o comunicare defectuoasă între secretarii de stat ALDE și miniștri PSD și viceversa, dar situația va fi remediată în ședința de sâmbătă a coaliției.

„Discut acum cu ei (membri ALDE – n.r.). S-ar putea ca toate nemulțumirile lor să fie reale. Tocmai asta discutăm în week-end și la noi, despre o îmbunătățire a comunicării între Parlament, partide și Guvern. Să fie o mai mare coerență, iar în ceea ce privește rolul secretarilor de stat, chiar trebuie să fie o abordare corectă din partea miniștrilor. Și miniștri ALDE față de secretarii de stat ai PSD și miniștri PSD față de secretarii de stat ai ALDE”, a afirmat Liviu Dragnea, înainte să intre la ședința conducerii ALDE care se desfășoară sămbâtă la Mamaia. 

Întrebat de presă dacă există tensiuni în coaliției din cauza măsurilor fiscale luate de PSD, Dragnea a răspuns: „Nu. Aseară domnul Tăriceanu a venit la noi și am discutat foarte mult și n-am fost deloc tensionați.” 

Dragnea nu a vrut să comenteze pe marginea subiectului Roșia Montană, spunând că este o temă delicată. Chestionat de presă dacă este nemulțumit de activitatea guvernului și a premierului Mihai Tudose, liderul PSD a răspuns: „Dimpotrivă”.

Liviu Dragnea participă sâmbătă, alături de președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor, la ședința Biroului Politic Central și a Delegației Permanente Naționale ALDE, care se desfășoară la hotel Iaki din Mamaia.Cei doi au fost întâmpinați de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Presa nu are acces la lucrări. 

Ministrul ALDE, Teodor Meleșcanu a recunoscut, sâmbătă, că există probleme de comunicare în relația cu social-democrații. Colega sa, europarlamentarul Norica Nicolai a criticat mult mai dur PSD, dezvăluind public nemulțumirile din interiorul coaliției și acuzând că ALDE este văzută ca o „anexă”.

„Sunt lideri PSD care consideră ALDE o anexă. Aș vrea să se înțeleagă că e un partid de sine stătător, nu o anexă a cuiva. Vrem un proiect de țară și în condițiile în care guvernul nu va face acest lucru, mai ales după ultimele decizii cu mutarea departamentului la Ministerul Culturii. Sunt îngrijorați de lipsa unei legislații în materie de patrimoniu național, pe care toată lumea o reclamă, dar nimeni nu o face. (...) Există lucruri care lasă de dorit”, a spus europarlamentarul Norica Nicolai.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că dosarul Roşia Montană a fost depus „ilegal” la UNESCO, afirmând că nu a fost aprobat de premierul Dacian Cioloş, nici de guvern. 

„Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum ştiţi cu toţii. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloş, nici de guvernul României, a fost trimis de către unul din miniştri. Deci din acest punct de vedere există nişte vicii de procedură. Pe fond însă trebuie să vedem cu adevărat ce anume trebuie protejat în zona Roşiei Montane. Eu sunt născut acolo, ştiu care sunt problemele şi mai ştiu că oamenii au trăit întotdeauna de pe urma mineritului. Nu există alte posibilităţi de ocupaţie în zonă. Deci cred că trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului fără exagerări şi în acelaşi timp care să ne permită să exploatăm resursele pe care le avem”, a declarat Meleşcanu, citat de Agerpres