Oportunitatea solicitării de la Comisia parlamentară pentru controlul SRI a listelor „magistraților acoperiți” a stârnit un val imens de reacții în CSM.
S-a vorbit despre o solicitare a Cameliei Bogdan, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, de apărare a independenţei sistemului judiciar în urma unor acuzaţii referitoare la faptul că dosarele s-ar face la comanda SRI, informează Agerpres.
„Se vehiculează faptul că s-a depus o astfel de listă la Parlament. Ca să se închidă aceste discuţii, cred că ar trebui să solicităm să ni se comunice şi nouă dacă există un astfel de document depus la Parlament, tocmai pentru a arăta diligenţă în ceea ce priveşte integritatea şi neafectarea sistemului judiciar. (…) Trebuie să vedem şi noi ce se întâmplă în spatele uşilor închise, dacă este de interes sau nu este de interes pentru sistem”, a afirmat Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM.
La rândul ei, judecătoarea Andreea Chiş a replicat. „Sunt absolut de acord cu dumneavoastră. E de interes pentru sistem să ştie dacă sunt acoperiţi în Justiţie. Noi aici însă discutăm cu totul altceva, discutăm un reproş punctual într-un dosar în care se spune că SRI a dictat soluţia. (…) Nu este totuna cine spune despre un judecător că ar colabora. Tocmai de aceea, şi în contextul Legilor Justiţiei, am spus că este foarte periculoasă acea dispoziţie din legea statutului, care s-a introdus la solicitarea Parlamentului şi care spune că o comisie parlamentară va spune despre un judecător sau despre un procuror că a colaborat sau nu. (…) Este o chestiune foarte gravă (…) să spună Parlamentul, sub formă de informare conformă, despre un judecător sau procuror că a colaborat, pentru că acest lucru ar da naştere unui proces penal împotriva lui, dacă este cazul, pe fals în declaraţii, fără să aibă arme să combată o astfel de decizie a Parlamentului”, a afirmat Andreea Chiş.
Cu toate acestea, discuţiile pe marginea oportunităţii solicitării listei de la Comisia parlamentară de control al activităţii SRI au continuat.
„Preşedintele Comisiei SRI a spus că a fost informat. (…) Atât timp cât avem pe masă o asemenea chestiune, pe care o putem admite ca fiind o afectare la nivelul sistemului, trebuie să ne uităm şi pe ce zace acolo şi despre ce este vorba sau să-i întrebăm sau să ne manifestăm într-un fel interesul faţă de ceea ce s-a declarat în presă. (…) Nu a fost o solicitare să ne spună Parlamentul dacă sunt sau nu sunt, ci a fost în contextual acestei lucrări, că ar trebui să ne aplecăm şi să reuşim să demontăm odată pentru totdeauna tot acest mit care circulă. Iar asta este în favoarea colegilor dumneavoastră. Dacă lucrăm doar selectiv pe acest subiect, nu este de o manieră credibilă”, a spus Victor Alistar.