Discuții „secrete" între Putin și Lukașenko. Dialogul dintre cei doi scindează Europa

Vladimir Putin Aleksandr Lukașenko Sursa: Arhiba EVZ

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko se vor întâlni, pe 28 mai, în orașul Soci din Rusia, după ce situația avionului deturnat de forțele belaruse a stârnit noi furori la nivel internațional. Rusia a transmis că nu are motive să nu-l creadă pe liderul Belarusului, când afirmă că nu a intenționat să-l aresteze pe jurnalistul opozant.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko, supranumit și ultimul dictator european, se vor întâlni, pe 28 mai, în orașul Soci din Rusia, după ce situația avionului deturnat de forțele belaruse a stârnit noi furori.

Președintele Belarusului susține că a luat măsuri, pe fondul unei alerte cu privire la existența unei bombe la bordul aeronavei. Rusia a transmis că „nu vede motive” pentru care să nu-i dea crezare șefului de stat al Belarusului.

Autoritățile au transmis, de asemenea, că în urma întâlnirii celor doi demnitari, nu se va avea în vedere susținerea unei conferințe de presă.

Lukaşenko susține că e victimă

Aleksandr Lukaşenko susține că ar fi victimă a unui conflict care se îndreaptă intenționat asupra sa. Pe 26 mai, liderul de stat a spus că a acționat în conformitate cu normele și prevederile internaționale impuse pe fondul unei alerte privind prezența unei bombe la bordul unei aeronave şi nu a intenționat să îl aresteze pe opozantul Roman Protasevici.

Potrivit pozițiilor publice ale politicianului, „oamenii răi” vor să folosească acest eveniment pentru a-l submina pe liderul de stat.

„Kremlinul nu vede motive pentru a nu crede declaraţiile liderilor belaruşi”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, o poziţie contrară celor transmise de statele UE şi de SUA, informează Agerpres.

Rusia a acuzat Occidentul

Rusia a acuzat, luni, Occidentul de ipocrizie pentru reacţia sa după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze duminică la Minsk.

”Este şocant faptul că Occidentul consideră ‘şocant’ incidentul din spaţiul aerian al Belarusului”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

”(Occidentul) fie ar trebui să fie şocat de aterizarea forţată în Austria a avionului preşedintelui bolivian la cererea SUA, fie nu ar trebui să fie şocat de comportamentul similar al altora”, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.