Evenimentul Zilei > International > Discuții la nivel înalt între SUA și Rusia, puse sub lacătul tăcerii: A intervenit CIA. Nu s-a anunțat nimic
Discuții la nivel înalt între SUA și Rusia, puse sub lacătul tăcerii: A intervenit CIA. Nu s-a anunțat nimic

Discuții la nivel înalt între SUA și Rusia, puse sub lacătul tăcerii: A intervenit CIA. Nu s-a anunțat nimic

Discuții de ultimă oră la Moscova. Marți, 2 noiembrie, un important reprezentant al Statelor Unite ale Americii (SUA) s-a întâlnit cu un membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. Întrevederea nu a fost anunțată, iar principalele instituții nu au făcut niciun comentariu cu privire la subiectele abordate de cei doi lideri influenți.

Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, la Moscova, potrivit anunțului Serviciilor de informații ruse. Cei doi reprezentanți ai puterilor mondiale au purtat discuții axate pe „relațiile ruso-americane”.

Întrevedere neanunțată între SUA și Rusia

Nicio instituție a celor două state nu a anunțat vizita, iar Consiliul de Securitate din Rusia nu a oferit mai multe detalii. Mai mult decât atât, Ambasada SUA la Moscova nu a intervenit nici ea pentru a comenta situația și temele abordate.

Întâlnirea dintre cei doi importanți reprezentanți ai SUA și Rusiei a avut loc în contextul unor legături tensionate, potrivit agerpres. Americanii reproșează oficialilor de la Moscova atacuri cibernetice repetate, precum și interferențe în alegerile SUA. Moscova, pe de altă parte, susțin că SUA și statele din Occident se implică în chestiuni interne ale Rusiei și exercită presiuni asupra presei de stat.

În altă ordine de idei, Occidentul a impus mai multe sancțiuni Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal Crimeea, în anul 2004. În urmă cu câteva săptămâni, Kremlin a acuzat Marea Britanie și SUA că încearcă să incite la conflicte în Marea Neagră și a declarat că își va apăra granițele folosind toate mijloacele posibile, inclusiv forța militară.

Rusia nu se clintește. Kremlin a făcut un anunț dur

Vice-ministrul de externe Sergei Ryabkov a avertizat Marea Britanie că-i va ataca navele din Marea Neagră, dacă „acțiunile provocatoare” ale marinei se repetă în largul coastei Crimeei.

Agenția de știri rusă RIA l-a citat la acel moment pe Ryabkov spunând că Washingtonul și Londra creează conflicte în regiune prin refuzul de a accepta Crimeea ca parte a Rusiei.

Rusia este de părere că peninsula face parte din teritoriul ei. Și asta după ce a anexat Crimeea în anul 2014, deși teritoriul era recunoscut la nivel internațional ca parte a Ucrainei. „Washingtonul și Londra neagă realitatea … încearcă să provoace conflicte”, a spus el. „Acestea sunt apele teritoriale rusești, aceasta este granița noastră. Pot confirma că o vom apăra cu toate mijloacele posibile, inclusiv militare.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.