Evenimentul Zilei > International > Discuție telefonică neobișnuită între doi președinți. Au renunțat la diplomație
Discuție telefonică neobișnuită între doi președinți. Au renunțat la diplomație

Discuție telefonică neobișnuită între doi președinți. Au renunțat la diplomație

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a lăsat diplomația la o parte în timpul discuției telefonice cu omologul său israelian.

Șeful statului sărb i-a spus verde în față lui Isaac Herzog că Israelul a fost o dezamăgire pentru Serbia.

Independența Kosovo, mărul discordiei între Serbia și Israel

Afirmația, mai puțin obișnuită în lumea diplomației la cel mai înalt nivel, se referă la decizia Israelului de a recunoaște independența Kosovo, stat pe care Serbia îl consideră ca făcând parte din teritoriul său național.
În ciuda momentului de încordare din timpul discuției, în comunicatul dat publicității după discuție, se menționează că președintele sârb Vučić a exprimat dorința Serbiei de a strânge relațiile bilaterale cu noua conducere a Israelului.
„Considerăm că este foarte important ca prin colaborare, Serbia și Israelul să-și aducă aportul la rezolvarea litigiilor, conflictelor și problemelor deschise” – a declarat Vučić.

„Dialogul dintre Belgrad-Pristina, ca singură modalitate de rezolvare a problemelor sensibile”

Liderul sârb a adăugat că speră că președintele Herzog și Israelul vor continua să sprijine dialogul dintre Belgrad-Pristina, ca singură modalitate de rezolvare a problemelor sensibile din Kosovo.

Atât Vučić, cât și Herzog au fost de acord că în dezvoltarea relațiilor sârbo-israeliene trebuie avută în vedere apropierea istorică dintre poporul sârb și poporul evreu, apropiere justificată de suferințele comune din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează site-ul flux24.ro.

Israelul a recunoscut independența Kosovo în iarna anului curent, în ciuda opoziției Serbiei, care a amenințat chiar că nu-și va mai deschide ambasada de la Ierusalim în aceste condiții.

Kosovo nu a fost recunoscut de Rusia, China și Romînia

Kosovo este o fostă provincie sârbă cu majoritate albaneză în care între 1996 și 1999 a avut loc un război de gherilă între milițiile etrnicilor albanezi (Armata de Eliberare din Kosovo) și forțele sârbe. Separatrea de statul sârb a avut loc după războiul din 1999 dintre Republica Federală Iugoslavia și forțele NATO. Kosovo şi-a proclamat independența abia în 2008. Majoritatea statelor occidentale au recunoscut independența Kosovo, dar acerastă decizie nu a fost împărtășită de Serbia, China, Rusia, Spania și România.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: