DIRECTORUL unei școli din Iași e ACUZAT că BATE ELEVII. O mamă l-a reclamat la Poliție: „L-a bătut până la sânge”

DIRECTORUL unei școli din Iași e ACUZAT că BATE ELEVII. O mamă l-a reclamat la Poliție: „L-a bătut până la sânge”

Directorul şcolii din localitatea Scânteia, județul Iași, a fost reclamat la Poliție de mama unui elev. Femeia spune că Mihai Iftime l-a bătut pe fiul ei de 12 ani până la sânge și că nu este prima oară când directorul recurge la astfel de gesturi.

Directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Axinte Uricariul”, din comuna ieşeană Scânteia, Mihai Iftime, este acuzat de violențe împotriva elevilor. Potrivit ziarulevenimentul.ro, acesta a agresat mai întâi pe unul dintre elevii instituţiei, apoi l-a chemat în cabinet şi pe vărul acestuia, Adrian A. de 12 ani. Tânărul nu a avut curajul să le spună cele întâmplate nici măcar părinţilor, care au aflat de incident doar după câteva zile, moment în care aceştia au încercat să discute cu cadrul didactic pentru a afla motivele agresiunii.

„Răspunsul directorului era că fiul meu îl înjurase şi ameninţase pe profesorul de educaţie fizică. Dar el e atât de calm şi de liniştit, încât nu ar fi în stare de aşa ceva. În plus, el mi-a zis că nu e adevărat şi îl cred!”, povesteşte mama băiatului, Gabriela A.

Ulterior, aceasta a depus şi o plângere în acest sens la sediul poliţiei din comună. „Adrian a fost chemat din clasă în cabinetul domnului director şi acolo acesta i-a dat mai multe palme peste faţă şi peste cap, apoi i-a dat cu pumnii în spate. În acel moment a început să-i curgă sânge din nas şi din gură. Menţionez faptul că avea şi o proteză dentară, se îneca cu sânge şi nu mai putea respire”, precizează femeia în plângerea depusă la Poliţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, Adrian Aneculăesei nu mai vrea să meargă la şcoală, pentru că se teme că va fi din nou bătut. „Ştiam ce va urma când m-a chemat în cabinet şi îmi bătea inima foarte tare când mergeam spre el”, îi povestise Adrian Aneculăesei mamei sale.

Băiatul nu mai vrea să meargă la școală

Doar când situaţia a devenit gravă şi hemoragia nu se oprea, directorul l-a chemat pe profesorul de educaţie fizică, Mihai Botezatu, pentru a-l ajuta pe copil, care nu a avut voie să plece toată ziua de la şcoală, chiar dacă se simţea foarte rău. Conform declaraţiilor mamei băiatului, dascălul a continuat cu mustrări şi injurii la adresa familiei chiar şi după bătaie. Acum, mama tânărului vrea doar să afle motivul pentru care acesta a fost bătut de dascăl.

„Le mai dă copiilor câte o palmă. Nu am nimic împotrivă, e normal să-i facă pe elevi să-l asculte, dar nu sunt de acord cu o bătaie până la sânge. Tot ce îmi doresc este să ştiu de ce a reacţionat aşa. Dacă, într-adevăr, a făcut ceva grav, ar fi trebuit să mă cheme la şcoală, nu să-i aplice o asemenea corecţie”, explică Gabriela A.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât copilul a fost diagnosticat cu labilitate emoţională, în urmă cu un an. Afecţiunea a fost dobândită după ce a luat parte la un eveniment destul de grav pe vremea când avea 6 ani – tatăl şi fratele mai mare fiind bătuţi şi tăiaţi în faţa sa. De consilierea unui specialist va avea nevoie şi după corecţia aplicată de dascăl. „În cazul în care părinţii ne solicită, putem oferi consiliere psihologică tânărului. Bineînţeles, aceştia pot cere asistenţă şi de la cabinete individuale, dar copilul trebuie ajutat după un astfel de episod”, a menţionat Tiberiu Bantaş, reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Iaşi. I

ncidentul a fost înregistrat şi la nivelul Poliţiei judeţene. „A fost depusă o plângere în cursul zilei de vineri (13 iunie, n.r.) cu privire la faptul că un cadru didactic ar fi agresat un elev. Efectuăm verificări în vederea stabilirii situaţiei de fapt. Urmează a se stabili măsurile legale şi va fi informat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi cu privire la această situaţie” - agentul Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

ISJ nu ştia nimic de bătaie

Contactaţi telefonic de reporterii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi nu erau la curent cu situaţia de la şcoala din Scânteia. Aceasta în ciuda faptului că directorul era obligat să sesizeze problema. Doar după ce a fost contactat de autorităţile ieşene, acesta a confirmat şi reporterilor incidentul. „Procedurile au fost încălcate de două ori. În primul rând, este acest caz nefericit. În al doilea rând, acesta este oblicat să comunice imediat orice situaţie negativă departamentului de management al Inspectoratului Şcolar Judeţean, ceea ce nu s-a întâmplat”, a precizat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi. În cazul în care Comisia de Cercetare constituită de ISJ va constata, în urma anchetei, că directorul este vinovat, acesta riscă de la mustrări sau scăderi de salariu până la destituirea din funcţie. „Nu ne-am fi aşteptat ca directorul să nu ne anunţe, cu atât mai mult cu cât este unul cu vechime. Pe de altă parte, dacă se confirmă situaţia, vor fi luate măsuri drastice, acesta nefiind un model de comportament. Dar, este prematur să vorbim despre ce sancţiuni riscă”, a conchis Camelia Gavrilă.

Doar o palmă sau două...

În replică, Mihai Iftime, directorul instituţiei de învăţământ din Scânteia, a precizat că i-a dat „doar o palmă” tânărului şi că acesta refuză să vină la ore de ruşine, nu de frică. În plus, el susţine că elevul este unul cu probleme, care face parte dintr-o familie recunoscută pentru episoade de agresivitate. „Pe 2 iunie, în timpul orei de educaţie fizică, elevul, ca şi altă dată, a vorbit trivial cu colegii de clasă şi cu profesorul. În consecinţă, pe 5 iunie, l-am chemat în cabinet şi l-am mustrat. E drept, i-am dat şi o palmă, doar ce l-am atins cu două-trei degete, dar nu i-a curs sânge din nas sau din gură”, a menţionat directorul şcolii. Acesta a precizat că nu a făcut sesizarea la ISJ, întrucât nu a crezut că mama va depune plângere.

La rândul său, Mihai Botezatu, profesorul de sport care se presupune că a fost înjurat de elev, susţine că acesta i-a făcut probleme în repetate rânduri la ore. Ceea ce diferă este doar… numărul de palme. „I-a dat două palme copilului, dar e o exagerare tot ce se spune. E greşită reacţia directorului, dar şi copilul e unul care face probleme”, a punctat cadrul didactic. „Eu sunt profesor şi-mi fac meseria, dovadă sunt premiile pe care le avem la nivel naţional. Nu ştiu şi nu e treaba mea ce se întâmplă în rest”, a încheiat dascălu