Directorul SRI, George Maior: „Actuala clasă politică pune partidul înaintea statului”

Directorul SRI avertizează că în domeniul securității naționale sunt numiți oameni pe criterii politice.

Politizarea administraţiei publice este un element de mare pericol şi de mare vulnerabilitate, a declarat directorul SRI, George Maior, întrun interviu la „Adevărul live”. El a subliniat că sunt puţini politicieni care încearcă să se profesionalizeze într-un anumit domeniu.

„Prin elementul politruc distrugem o resursă strategică a statului. Când se va învăţa acest lucru, inclusiv prin sancţiunea votului, poate lucrurile vor sta mai bine. (...) Mai grav, în domeniul securității naționale se așază oameni pe criterii politice. A existat problema asta la MAI”, a spus Maior.

Directorul SRI a explicat că un medic numit într- o funcţie de răspundere nu trebuie pus pentru că îşi asumă în primul rând calitatea de membru de partid, ci pentru că ştie foarte bine zona sa de responsabilitate. În ceea ce privește progresul Justiției în România, George Maior spune că evoluția din ultimii ani a fost una solidă. „Evoluția din ultimii ani a Justiției a fost atât de solidă şi acest lucru se reflectă şi în percepţia populaţiei asupra acestor instituţii, încât va fi foarte greu pentru cineva, dacă nu vrea să piardă credibilitate în mod masiv, să reverseze această achiziție bună pentru evoluția României. Aceste instituţii vor şti să dezvolte mecanisme imunitare”, a mai spus Maior.

Parteneriatul strategic cu SUA

Maior a mai spus că pivotul de securitate al ţării noastre este dat de parteneriatul strategic cu SUA, care are o componentă vizibilă, cea militară, dar şi una mai puţin vizibilă „din câmpul nevăzut al serviciilor de informaţii”. „Să nu credeţi că vizitele repetate ale directorilor CIA sau FBI în România au valoare pur diplomatică sau pur de politețe. Nu! Se discută lucruri foarte sensibile din punctul de vedere al acestor interacţiuni, care ajută foarte mult şi securitatea naţională a României şi securitatea naţională a SUA, pe un câmp simetric. Nu sunt de acord cu cei care spun că ar fi relaţii de subordonare. Suntem perfect egali - schimb de informaţii reciproc utile pentru ambele state”, a precizat Maior.

Șeful SRI a vorbit și despre conflictul din Ucraina și amenințările la adresa României. „Munca noastră se desfăşoară mai mult pe un front nevăzut. Încercăm să înţelegem aceste pericole, să le cunoaştem şi să le contracarăm. Acum, vedeţi că trăim o perioadă foarte complicată din punctul de vedere al evoluţiilor regionale: criza din Ucraina, politica agresivă a Rusiei sunt elemente care trebuie să ne îngrijoreze, în primul rând din perspectiva posibilităţilor de propagare a unor fenomene negative pe teritoriul României”, a spus Maior.

Directorul SRI a mai declarat că Rusia duce „o politică de tip neoimperial” care ne împinge încet-încet spre un „neo-Război Rece”. „Anexarea unui teritoriu nu cred că face parte din dreptul internaţional al secolului 21, de aici, două viziuni diferite care creează o tensiune între cele două părţi, care se manifestă deja şi din punctul de vedere al unor acţiuni asimetrice, vedeţi, de tip militar, avioane doborâte, sub umbra unui stat, prin acţiuni pe care le putem defini teroriste”, a spus Maior.

INSCOP: SRI, mai de încredere decât BNR

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research pentru cotidianul „Adevărul”, dintre instituţiile statului, pe primele locuri în preferințele românilor sunt Armata, Jandarmeria, SRI și DNA.

Astfel, în topul preferinţelor românilor se clasează instituţiile care luptă împotriva corupţiei, printre care Armata cu un procent de 67,6% (faţă de 66,1% în mai), Jandarmeria (60,7%), SRI (48,8%), DNA (48,6%), BNR (47,6%), Poliţia (46,9%), SIE (45,4%). Agenţia Naţională de Integritate (ANI) are 32,4%. SRI, instituție condusă de George Maior, beneficiază de mai multă încredere decât Banca Națională a României, condusă de Mugur Isărescu.

În schimb, Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul sunt în scădere la capitolul încredere. Guvernul are 28,6% (29,2% în mai), Președinția – 20,2% (21,8% în mai), Parlamentul – 16,5% (17,6% în mai), partidele politice – 12,5% (10,5% în mai).

Cât despre instituţiile internaţionale, românii au cea mai mare încredere în NATO – 52,5% urmată de ONU – 47,6% și de UE – 43,9%.