Procurorii DNA i-au reținut pe Liviu Timar, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Mureş și pe Ioan Pop, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de înșelăciune, dare și luare de mită, folosirea de documente false.
Potrivit DNA, în perioada 2012-2014, Direcţia pentru Agricultură Mureş a efectuat un număr de 7 controale, la firma administrată de Ioan Pop, în urma cărora Liviu Timar a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrășăminte, 184 litri pesticide și 7 saci de sămânță porumb, în valoare totală de 88.366 lei.
Aceste foloase necuvenite au fost primite de Liviu Timar, atât în legătură cu exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor sale, de serviciu, dar și pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma lui Ioan Pop, controale care urmau să stabilească dacă această societate cultivă sau nu soia modificată genetic. Acest lucru urma să permită lui Pop să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor. Mai mult, Timar a pus la dispoziţia comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 şi 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia.
Agricultură fără autortizații
Pe parcursul anilor 2013 şi 2014 Ioan Pop, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a desfăşurat activităţi cu organisme modificate genetic (sămânţă şi culturi de soia) fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice. La data de 08 aprilie 2013, Pop a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru terenuri însumând o suprafață totală de 114,54 ha în anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subvenții suma totală de 74.239,1 lei. Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională, în fapt suprafeţele fiind cultivate cu soia modificată genetic.
La data de 09 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru o suprafață totală de 111,19 ha în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații. Dosarul a fost înaintat, la data de 29 octombrie 2014, Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă pe 30 zile.