Curtea de Apel Alba Iulia va analiza în această noapte solicitarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a directorului adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ioan Dobra, precum şi a altor trei funcţionari ai instituţiei, pentru care au fost deja emise madate de reţinere pentru 24 de ore.
Este vorba despre Dorin Nicolae Conţan - şef serviciu şi inspectorii fiscali Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas.
Celelalte persoane audiate în cursul zilei de astăzi au fost lăsate să plece fără ca procurorii să ceară reţinerea acestora.
Deşi nu a făcut declaraţii direct presei, Ioan Dobra a transmis, prin avocatul său Ioan Rus, că se consideră nevinovat. "În ceea ce-l priveşte pe clientul meu, acesta a susţinut că faptele de care este acuzat nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor respective.
Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia vor decide în această noapte dacă se justifică arestarea preventivă a directorului adjunct al DGFP Alba şi a celor trei funcţionari. Decizia va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prejudiciu de 2,2 milioane de lei Ioan Dobra, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, a fost reţinut în această seară, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT, fiind suspectat că, alături de alte nouă persoane, a prejudiciat bugetul de stat cu 2,2 milioane de lei prin infracţiuni economice. Dobra este fratele senatorului PDL de Alba Nicolae Dobra. Procurorii DIICOT au realizat în această dimineaţă percheziţii la domiciliile a zece persoane din Alba Iulia, printre care un cetăţean italian şi şase angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control.
Potrivit DIICOT, cei şase funcţionari au protejat activitatea ilegală a antreprenorilor, au efectuat controale formale la sediile companiilor şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au "efectuat activităţi incompatibile cu funcţia deţinută", pentru a obţine, "direct sau indirect, foloase materiale".
Astfel, vizaţi de ancheta DIICOT sunt: Ioan Dobra - director adjunct executiv, Dorin Nicolae Conţan - şef serviciu, Ioan Lazăr, Mihail Ioan Sârbu, Dănuţ Ioan Ispas şi Cristina Cioată - inspectori fiscali.
Din dosar se evidenţiază faptul că cei şase funcţionari au observat, în mai multe rânduri, caracterul ilegal al activităţiilor realizate de suspecţi. Cu toate acestea, nu au luat măsuri şi, mai mult, "au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor", se precizează în comunicatul de presă al DIICOT.
Alături de cei şase funcţionari de la Finanţe Publice, procurorii DIICOT au fost realizate percheziţii la domiciliile celor zece suspecţi de spălare de bani. Este vorba despre cetăţeanul italian Luca Anversa, Cosmin Ioan Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia. Comunicatul DIICOT precizează că aceştia "au constituit o grupare, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale".