Editura Evenimentul si Capital

Din lipsă de cultură a vinului, bem falsuri

68be6a0e0911d045f18a65d2d211430a
Autor: | | 78 Comentarii | 0 Vizualizari

Specialiştii spun că românii nu cunosc aromele originale. Cel mai des sunt falsificate vinurile dulci şi cele îmbuteliate la PET. Când vine vorba de vinuri de calitate, românul este foarte uşor de păcălit cu falsuri, mai ales dacă sunt şi de circulaţie largă, spun vinarii.

Potrivit Alinei Roşu, directorul de marketing ale Cramelor Halewood, foarte uşor de falsificat sunt vinurile care au un rulaj foarte mare. Acestea trebuie să fie foarte căutate, să aibă rotaţie rapidă la raft pentru a nu putea fi depistate foarte uşor. Caz celebru: Vincon Vrancea sau Vinton Vrancea? „Nu se falsifică produse ieftine, ci doar branduri cunoscute, cu preţuri peste medie. Mai mult, produsul trebuie să aibă sisteme de circulaţie paralele (dacă se vinde doar în supermarket nu tentează falsificatorul)”, ne-a mai spus reprezentanta Cramelor Halewood. Cel mai cunoscut caz de falsificare a brandului şi a vinului este cel al „Vincon Vrancea”, după care a apărut „Vinton Vrancea”. Şansele de falsificare a băuturii sunt mari întrucât românul obişnuit nu are o cultură a vinului, spre exemplu acesta nu ştie ce gust trebuie să aibă un Chardonnay sau un Savignon Blanc. Vinarii, vinovaţi pentru lipsa elementelor de siguranţă Peste 90% din sticle nu au elemente de siguranţă în afară de etichetă, spun producătorii de vin. „Foarte puţini producători apelează la elemente de si guranţă, cele care există fiind de genul hologramelor (cu protecţie). De multe ori însă, hologramele nu fac decât să certifice falsul”, mai spune Alina Roşu. Potrivit lui Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar, şansele de a cumpăra un vin contrafăcut cresc substanţial atunci când vorbim de buticuri, prăvălii sau vânzători de vin de pe marginea drumului. „Marile magazine nu-şi permit să-şi compromită numele punând în vânzare falsuri, mai mult de atât, având personal calificat care se ocupă exclusiv de procurare”, mai spune oficialul Murfatlar. Cel mai des sunt falsificate vinurile dulci, precum şi cele îmbuteliate în PET-uri de doi litri. Falsificatorii copiază atât imaginea brandului, cât şi brandul în sine, diferenţele de pe etichete fiind aproape insesizabile, spun producătorii de vin. SFATURI Care sunt vinurile nelipsite de pe masa tradiţională de Crăciun De pe masa de Sărbători vinul este nelipsit, mai ales la noi. Asocierea corectă dintre bucatele tradiţionale şi soiurile de vin desăvârşeste o masă de sărbătoare. „Cea mai veche şi simplă regulă este: vinul alb merge cu carnea albă (pui, peşte), vinul roşu cu carnea roşie (porc, vită, vânat), iar vinul dulce cu desertul”, spune Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar. De sărbători, românii mănâncă produse consistente, grele, la care se pretează tot un vin greu. Mâncărurile din carne de porc cu un conţinut mare de grăsimi ca şi reţetele cu sosuri bogate care acoperă limba şi vălul palatin de grăsime. „Atunci când alegi vinul, vei dori unul care să taie această senzaţie, putând astfel nu numai să te bucuri de aroma vinului, dar şi de gustul mai intens al mâncării. Aşa că atunci când savurăm mâncăruri grele trebuie să ne gândim la vinuri bogate în tanin. O alegere foarte bună în acest caz este Cabernet Sauvignon Sec de Murfatlar sau Merlot Zestrea Murfatlar”, spune Negrescu. Potrivit acestuia, pentru carnea de viţel sau pentru carnea preparată mai dietetic, un vin uşor sec sau demisec este cel mai nimerit, ca de exemplu Merlot de la Ferma Nouă. Grătar cu Conu Alecu Pe de altă parte, reprezentanţii Cramelor Halewood recomandă, la o masă tradiţională, Feteasca Neagră, Babeasca Neagră sau Fetească Regală, Galbenă de Odobeşti şi Grasa de Cotnari. „Friptura de porc făcută la tavă se serveşte foarte bine cu vinuri roşii (cu româneasca Fetească Neagră sau cu Pinot Noir ori Merlot, mult mai potrivite fripturii de porc). Şi vinul alb este potrivit cu carnea de porc, doar să fie unul sec şi fructos (poate un Sauvignon Blanc ori o Fetească Albă)”, spun oficialii Cramelor Halewood. Cât despre sarmale, acestea pot fi la fel de bine servite lângă tradiţionala Fetească Neagră ori cu un Pinot Noir. Dacă nu ştii ce vin să alegi la un grătar, cu gama de vinuri demiseci Conu Alecu nu ai cum să dai greş, mai cu seamă că acest vin se potriveşte perfect cu întâlnirile între prieteni, aducând bună dispoziţie şi veselie. Dacă e vorba de carne roşie Merlot, iar pentru grătarul de pui, Muscat Ottonel. Sauvignon Blanc din Sec de Murfatlar sau Conu Alecu este cel mai uşor dintre vinurile albe, merge bine cu carnea albă şi peştele. Tot la această categorie o alegere bună este şi Chardonnay 3 Hectare. „Desertul va cere întotdeauna un vin dulce, cum este Rai de Murfatlar sau un vin licoros, cum este Lacrima lui Ovidiu. Trebuie să fim atenţi să alegem un vin la fel de dulce ca desertul, altfel riscăm să stricăm gustul ambelor specialităţi culinare”, spun cei de la Murfatlar. Cei de la Cramele Halewood recomandă, pentru desert, o Tamâioasa românească, demidulce.

Artistul A MURIT! Familia a facut anuntul in urma cu putin timp! Ce tragedie!

Pagina 1 din 2
Tag-uri:



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 11:39 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 11:19 Aroganţa lui Toader: I-A DAT BOMBA lui Lazăr chiar pe terenul lui. SĂGEŢI PENTRU CSM şi explicaţii pentru Timmermans. Breaking news 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9”