Plenul reunit al Parlamentului a decis pe 26 aprilie retrimiterea la Comisiile juridice, pentru o săptămână, a raportului privind constituirea Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. Vă prezentăm fragmente din stenograma ședinței respective, în care fostul președinte Traian Băsescu s-ab declarat de acord cu înființarea acestei comisii pentru ca social democrații să se facă de râs. Mai mult, i-a trimis să-i citească cartea lui Miron Mitrea în care acesta povestește cum a furat PSD la alegeri.
Raluca Turcan:
Cred că merită aplaudat astăzi faptul că PSD-ul face un pas înapoi. Şi face un pas înapoi de la o iniţiativă care era menită să aducă în spaţiul dezbaterii publice nişte răfuieli politice chiar din interiorul PSD-ului. Pentru că, din nefericire pentru PSD, şi într-un mod interesant pentru opinia publică, observăm cum vocaţia trădării pare să fi existat profund în interiorul acestui partid, şi cum foarte multe nume din PSD, cum ar fi: Maior, Ghiţă, Ponta, Oprea, Onţanu par să-şi fi exersat această vocaţie a trădării în anul 2009.
Partidul Naţional Liberal va accepta retrimiterea la comisie, în cazul în care dumneavoastră nu veţi vota respingerea constituirii acestei comisii de anchetă.
Dar am dori să mai accentuăm nişte aspecte.
Această comisie de anchetă a fost propusă spre a fi constituită şi condusă de o persoană condamnată definitiv pentru furt electoral. Este o lipsă de imoralitate şi de profesionalism cum rar poţi să-ţi închipui. Una este să afli dacă un vot a fost corect... (Aplauze. Vociferări.)... şi una este să afli dacă în interiorul PSD au fost trădări şi cel pus să supravegheze dacă au fost trădări este şeful lor, condamnat definitiv pentru furt electoral.
Sfidaţi instituţia Parlamentului României. (Vociferări.)
Florin Iordache:
Nu suntem la declaraţii, doamnă...
Traian Băsescu:
Contrar opiniilor exprimate până acum, eu solicit Camerelor reunite să votăm astăzi derularea acestei anchete şi constituirea Comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009.
Şi vreau să vă dau câteva motive pentru care solicit acest lucru.
Primul motiv este că PSD-ul trebuie să se facă de râs până la capăt. Şi cred că... (Aplauze) ...ar fi un bun exerciţiu.
Al doilea motiv. Poate această comisie îi va aduce aminte PSD-ului că în anul 2009, în secţiile de votare, eu aveam un singur reprezentant, iar marea alianţă politică care îl susţinea pe domnul Geoană avea reprezentant PSD, PNL, UDMR, PC. (Vociferări.)
Deci poate vreţi să explicaţi cum a reuşit să fure unul singur, când 4 hoţi erau cu mâinile prin buletinele de vot. (Vociferări.)
Alt argument pe care aş vrea să vi-l dau. Au fost renumărate voturile nule, buletinele anulate. Au fost 134.000 de buletine anulate.
La renumărare, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, s-a constatat că Alianţa PSD-PNL-UDMR-PC îmi furase mie 3.000 de voturi. (Rumoare.) A, sau nu vă aduceţi aminte cifrele oficiale? (Vociferări.)
Vă mai dau un element. În diaspora, unde vi se pare că aţi câştigat, aţi pierdut în 2009, cu 78% în favoarea mea, contra a 22% pentru Geoană.
Şi pentru că aţi rămas consecvenţi dispreţului pentru cei din diaspora, vă dau scorul pe care l-aţi avut la ultimele alegeri parlamentare. V-a bătut PMP-ul de v-a rupt în diaspora, dragi PSD-işti. (Aplauze. Vociferări.) Aţi reuşit să luaţi 10%, din diaspora, în timp ce PMP-ul a luat 26%. (Vociferări.)
O altă sugestie pe care v-o fac este să citiţi cartea lui Miron Mitrea, în care explică cum furaţi voi, PSD-ul, în secţiile de votare. Ar fi un bun material didactic pentru comisia parlamentară.
Şi, în sfârşit, ca să fiţi de-a dreptul glorioşi cu această comisie, vă rog, şi eu îl propun pe domnul Dragnea, preşedinte al unei comisii care să evalueze fraude la alegeri.
(Aplauze.)
Liviu Dragnea:
Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.
Vreau doar să fac câteva precizări.
Cu "lipsa de imoralitate" care mă caracterizează, vreau să vă precizez că nu este vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă - nu a dumneavoastră - a Parchetului General (Aplauze.) după 8 ani de zile de la alegerile din 2009, copiind aproape, prin copy-paste, obiectivele din Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect, pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică rămâne.
Iar în ceea ce priveşte sfaturile unui domn care a fost aici, la microfon, mai devreme, care să fie urmărite de această comisie, ele sunt luate în calcul, cu o singură precizare. Cu toate presiunile făcute asupra completelor care m-au judecat, nici măcar aceste complete care au dat o decizie politică pentru un dosar politic, n-au reuşit să pună în sarcina mea o fraudă electorală.
Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Domnul Florin Iordache:
Da.
Vă mulţumesc.
Supun... stimaţi colegi, supun votului dumneavoastră retrimiterea la comisiile reunite, pentru o săptămână. Cine este pentru?
Mulţumesc.
Voturi împotrivă? 17.
Abţineri?
Deci cu 278 de voturi pentru şi 17 voturi împotrivă, propunerea de retrimitere a fost adoptată. Termen - o săptămână.