Trei adulţi români din patru nu cunoşteau în 2007 nicio limbă străină, situându-se cu mult sub media europeană, se arată într-un studiu Eurostat dat publicităţii de curând. Asta în condiţiile în care 96% dintre elevii ciclului gimnazial studiază engleza, iar 83% dintre ei au în programa şcolară şi o a doua limbă străină.
Din 2007 şi până acum, numărul celor care merg la cursuri de limbi străine a crescut constant. Potrivit centrelor de limbi străine din Capitală, vârsta celor care se înscriu la cursuri este cuprinsă între 18 şi 55 de ani, cu o medie de 25-35 de ani. Cursantul care vrea să înveţe engleză, germană, franceză, italiană şi spaniolă are studii superioare şi vrea să-şi sporească şansele de ascensiune în carieră, sau să plece cât mai curând din ţară.
"Motivaţia studierii limbilor străine diferă de la caz la caz, dar, în ultima perioadă, am observat că pe primele locuri se situează dorinţa de a pleca la lucru sau la studiu în străinătate." susţine Dana Bârsan, de la Centrul de Limbi Străine Fides. Ionuţ, un tânăr de 26 de ani din Capitală a absolvit o Facultate de Drept şi acum învaţă spaniola pentru a putea pleca pe un vas de croazieră " Mi se cere să ştiu a doua limbă străină la nivel conversaţional. Voi lucra ca vânzător într-un magazin şi trebuie să pot comunica cât mai bine cu turiştii" spune acesta. Corporatiştii învaţă engleza de afaceri prin corespondenţă Potrivit datelor furnizate de Institutul European de Cursuri prin Corespondenţă, Eurocor, numărul celor care se înscriu la cursuri de limbi străine a crescut anul acesta cu peste 12% faţă de anul trecut. Astfel, 15.000 de persoane învaţă în România limbi străine prin poştă. Faţă de anul trecut, sunt cu 19% mai mulţi cursanţi care învaţă engleza pentru afaceri prin corespondenţă. Potrivit Corinei Vasii, director de marketing la Eurocor, motivul acestei creşterii pare a fi faptul că multinaţionalele au cerinţe tot mai mari de la angajaţi "În România, cunoaşterea limbii engleze pentru afaceri este esenţială pentru a asccede în carieră. Comunicarea în limba engleză a început să devină obişnuinţă, la fel ca şi interacţiunea cu mediul extern" declara aceasta. Reprezentaţii Eurocor susţin că există o tendinţă în ceea ce priveşte numărul bărbaţilor care au început să apeleze la studii prin corespondenţă, numarul acestora a crescut anul acesta cu 12% faţă de anul trecut. Pe lângă engleza de afaceri, dacă ai trecut în CV şi limba germană, deja ai şanse mai mari de angajare Anul acesta, există o creştere cu peste 50% a numărului celor care-şi doresc să înveţe limba germană. Se învaţă mai puţină spaniolă şi mai multă italiană
Daca numarul celor care studiază italiana a crescut anul acesta cu 15%, spaniola a căzut din topul preferinţelor cursanţilor. Reprezentaţii institutului de limbă spaniolă Cervantes, susţin că anul acesta au cu 20% mai puţini candidaţi. "O bună parte din ei sunt cursanţi de liceu sau facultate. De asemenea, sunt şi persoane care lucrează în firme, corporaţii sau care doresc să înveţe limba spaniolă în vederea plecării din ţară" a declarat pentru Evenimentul Zilei, Diana Nanu, reprezentata Institutului Cervantes. Topul celor mai căutate limbi străine
Potrivit specialiştilor în recrutare de personal, cele mai cerute limbi străine sunt engleza, denumită de acum "limba afacerilor", germana, franceza şi italiana. Aceştia susţin că nu există o corelaţie atât între job şi limba străină, cât între companie şi mediul de lucru al acesteia. "Spre exemplu, companiile franceze insistă ca angajaţii să vorbească limba franceză. Unul dintre clienţii noştri, o companie italiană, solicită candidaţi cunoscători de engleză şi germană, întrucât interlocutorii acestuia vor fi reprezentanţii unor companii germanofone." susţine Nicoleta Ţurcanu, HR la AVA Human Resources.
Un curs de limbă germană costă 950 ron la Institutul Goethe din Capitală. Cărţile şi cd-urile pentru a învăţa engleză pentru afaceri prin corespondenţă costă aproape 1000 lei, iar un curs general de spaniolă costă 137 de euro.