DIICOT începe analiza documentelor legate de campania lui Călin Georgescu. Parchetului General al României a transmis o solicitare în acest sens. Procurorii DIICOT vor verifica datele rezultate în urma desecretizării documentelor din ședința CSAT.
DIICOT, analiză a campaniei lui Călin Georgescu
Continuă tensiunile legate de primul tur al alegerilor. Cererea către DIICOT a fost transmisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În baza acestei cereri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vor face verificări.
Anunțul făcut de procurori
„Astăzi, 5 decembrie 2024, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis procurorului-şef al DIICOT o solicitare pentru efectuarea unei analize a informaţiilor rezultate în urma desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de Preşedinte al României. În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016”, a transmis DIICOT.
Campania lui Călin Georgescu a stârnit controverse în spațiul public
Victoria obținută de candidatul independent în primul tur a stârnit valuri de reacții. De altfel, verificările legate de campania lui Călin Georgescu continuă inclusiv cu doar câteva ore înainte de al doilea tur.
Joi, Curtea Constituţională a primit patru sesizări legate de anularea alegerilor.
Sesizările au fost depuse de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul Cristian Terheş.
Reprezentanții SNSPA au cerut CCR invalidarea primului tur. Aceștia susțin că Georgescu ar fi încălcat prevederile art. 81 din Constituţie.
Mai mult, SNSPA a transmis Avocatului Poporului o petiție privind sesizarea Curţii Constituţionale a României. Astfel, judecătorii constituționali au pe masă patru sesizări legate de invalidarea primului tur.