Raport DIICOT: Numărul celor care au devenit islamiști radicali în România, în creștere

Numărul celor care au devenit islamiști radicali în România este în creștere, se arată într-un raport al DIICOT. Situația este valabilă atât pentru cetățenii români dar și pentru cei străini aflați temporar în țara noastră.

Conform raportului, cei mai periculoși sunt minorii, care sunt mai predispuși la gesturi extreme. Este vorba mai ales de minorii ”cu un trecut infracțional ori care prezintă vulnerabilități psiho-sociale, în condițiile predispoziției spre gesturi extreme și imprevizibilități comportamentale”, se arată în raportul DIICOT.

Internetul reprezintă principala sursă pentru crearea și promovarea de mesaje radicale, în special prin rețelele de socializare, potrivit tvr.

"Perpetuarea crizelor de securitate si activitatea organizatiilor teroriste in areale din Orientul Mijlociu si Nordul Africii, Afghanistan si Pakistan, dar si atentatele care au avut loc in Europa în cursul acestui an au avut reverberații și în Romania, vizibile îndeosebi în planul propagandei și al radicalizarii extremist-jihadiste", explicî procurorii, potrivit ziare.com.

Nivelul de amenințare se menține, totuși, redus în România.

Persoanele radicalizate se află în stadii incipiente sau intermediare ale procesului, iar pe teritoriul național nu sunt constituite rețele sau celule, susțin procurorii.