DIICOT critică instanţele care l-au achitat pe demnitarul interlop "Dom’ Costel"

Procurorii DIICOT critică instanţele care l-au achitat pe demnitarul interlop "Dom’ Costel": "Raţionamentele folosite au fost orientate în mod exclusiv spre exonerarea de răspundere penală a inculpaţilor, care, în cele din urmă, sunt transformaţi în victimele părţilor vătămate".

Raportul de activitate al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) critică, printre altele, instanţele care l-au achitat pe fostul director general al ANIF din cadrul Ministerului Agriculturii, Costel Iancu, cunoscut şi sub numele de "Dom’ Costel", demnitarul interlop. Acuzat de trei infracţiuni de răpire, Iancu a fost achitat, pe rând, de Tribunalul Dolj, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Există o contrarietate de necontestat între probele administrate în dosar şi starea de fapt reţinută de către instanţe. (...)Raţionamentele folosite au fost orientate în mod exclusiv spre exonerarea de răspundere penală a inculpaţilor, care, în cele din urmă, sunt transformaţi în victimele părţilor vătămate", se precizează în Bilanţul DIICOT. "Concluzionăm că, în mod greşit, pe baza unui probatoriu incomplet şi cu ignorarea unor probe certe, s-a dispus achitarea inculpaţilor pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată", se încheie documentul DIICOT. Judecătoarea lui Hayssam

EVZ a scris că Iancu a fost judecat "cu celeritate", trei instanţe româneşti achitându-l, pe rând, până când decizia a rămas definitivă şi irevocabilă, în doar doi ani şi jumătate. Doi dintre cei trei magistraţi ai Curţii Supreme care au judecat dosarul "Dom’ Costel" s-au pensionat pe parcursul procesului, pentru ca din completul care a luat decizia finală să facă parte şi Sofica Dumitraşcu, judecătoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam, înainte ca acesta să fugă din ţară. Alături de Costel Iancu au fost achitaţi şi complicii săi, în instrumentarea celor trei răpiri: Marian Sandu, fost Cristescu, zis Fibră, printre altele cercetat pentru proxenetism alături de celebrul Ion Clămparu, Laurenţiu Gheorghe Capotescu, zis Pătatu’, Lucian, Geromin Victor şi Robert Ştefăniţă Bâltac, tată şi fii. "Sunt o zdreanţă..." Evenimentul zilei a dezvăluit, în exclusivitate, în februarie 2009, atunci când Costel Iancu a fost numit director general al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii, că el era urmărit penal, de către DIICOT, pentru comandarea a trei răpiri. Deşi, iniţial, a negat, Iancu şi-a dat demisia în câteva zile, fiind trimis în judecată în martie 2009. Prima instanţă care l-a achitat a fost Tribunalul Dolj, judecătorul Stan Prodănescu pensionându-se la puţin timp după această decizie. A urmat Curtea de Apel Bucureşti, apoi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Cele trei victime au povestit procurorilor cum au fost răpite şi umilite. Mai mult, anchetatorii DIICOT au descoperit la domiciliul lui Costel Iancu şi fotografii cu una dintre victime, dezbrăcată şi înlănţuită, purtând pancarte cu inscripţii gen: "Sunt o zdreanţă. Nu faceţi ca mine, am făcut o greşeală cu dom’ Costel!". Iancu a păstrat fotografiile – au reţinut procurorii – pentru a intimida şi alte persoane care i se opuneau.

CITIŢI ŞI: EXCLUSIV EVZ: "Dom’ Costel", demnitarul interlop, achitat de Curtea Supremă