Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat, vineri, că prin atacul cu rachete asupra unei baze siriene Statele Unite ale Americii au dorit să transmită un mesaj şi a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaţionali în domeniul securităţii se vor pronunţa pe acest subiect.
"Într-adevăr, Statele Unite, în condiţiile în care Guvernul de la Damasc a depăşit o linie roşie prin folosirea armelor chimice, arme de distrugere în masă, a dorit să transmită un mesaj. Acest mesaj dur uneori se aplică în domeniul relaţiilor internaţionale. După părerea mea, situaţia de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă şi evident că evoluţiile la nivel global vor fi rapide. Cel puţin în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaţionali în domeniul securităţii - marea lor majoritate cu interese în Orientul Mijlociu - se vor pronunţa şi vor face la rândul lor o serie de paşi într-o direcţie pe care o vom afla cât se poate de repede", a precizat Diaconescu.
El a reliefat că, în ce priveşte Orientul Mijlociu, Federaţia Rusă şi Statele Unite au atât interese opuse, cât şi 'multe puncte de coincidenţă' în care trebuie să acţioneze împreună.
"Fiind vorba de jucători globali, cum spuneam, de state care au interese în mai multe zone, este evident, destul de dificil de făcut o predicţie. Sigur că în Orientul Mijlociu Federaţia Rusă şi Statele Unite au interese opuse, dar există şi multe puncte de coincidenţă în care cele două super-puteri, fie că doresc sau nu, trebuie să acţioneze împreună. Evident că în acest moment se va pune în discuţie, pe de o parte baza legală a acţiunilor viitoare, iar pe de altă parte, dacă există sau nu un plan al părţii americane, un plan strategic în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu şi mai ales situaţia din Siria, neuitând faptul că ţinta majoră în lupta împotriva terorismului este Statul Islamic", a menţionat fostul ministru de externe.
Totodată, el a arătat că este vorba de un moment strategic, în care se pronunţă actorii care au într-adevăr un cuvânt de spus în domeniul politicii externe şi al politicii de securitate.
"Autorităţile de la Bucureşti, în funcţie de informaţiile pe care le au şi de analizele pe care în mod obligatoriu trebuie să le realizeze, pot avea o reacţie, dar este vorba de un moment strategic în care cei care într-adevăr au un cuvânt de spus în domeniul politicii externe şi politicii de securitate sunt cei care se pronunţă. Statele Unite, practic, în acest moment, beneficiază de sprijinul atât din zona lumii occidentale, cât şi în ceea priveşte Arabia Saudită, Qatar, Turcia sau chiar Israel. Cu toţii sunt în tabăra politică americană. Sigur, Bucureştiul poate decide", a apreciat Cristian Diaconescu, citat de Agerpres.
Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citaţi de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.
Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat".