DGA și EPPO au demarat percheziții în urma unor suspiciuni de fraudă. Ofițerii fac controale în București și în alte trei județe într-o anchetă privind lucrările la centura ocolitoare a municipiului Zalău, finanțate cu 37 de milioane de euro din fonduri europene.
DGA și EPPO, percheziții de amploare la CNAIR
Ofițerii Direcției Generale Anticorupție efectuează astăzi, 28 noiembrie, sub supravegherea Biroului Procurorului Public European (EPPO) din Cluj-Napoca, 31 de percheziții în diverse locații. Aceste acțiuni fac parte dintr-o investigație referitoare la posibile fraude asociate lucrărilor la centura ocolitoare a municipiului Zalău, care beneficiază de o finanțare de 37 de milioane de euro din fonduri europene.
Aceste percheziții se desfășoară în București, județul Cluj, județul Sălaj și județul Timiș, la locuințele și sediile unor firme aflate în investigare, printre care se numără și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR), care are responsabilitatea administrării rețelei de autostrăzi, drumuri expres și drumuri de interes național din România.
Cazul se referă la un proiect de proiectare și realizare a unei centuri ocolitoare în Zalău, finanțat prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională și al Fondului de Coeziune, cu o valoare totală de 37 de milioane de euro. Beneficiarul acestor fonduri este CNAIR. Contractul pentru executarea lucrărilor a fost atribuit filialei românești a unei companii din China, care a colaborat cu mai mulți subcontractori.
Există indicii că subcontractorii ar fi colaborat cu contractantul principal pentru a furniza documente false care să ateste finalizarea cu succes a lucrărilor. Potrivit rezultatelor investigației, lucrările nu au îndeplinit standardele de calitate necesare. În plus, se suspectează că reprezentanții beneficiarului (CNAIR) nu au realizat verificările corespunzătoare.
DGA susținut de procurorii europeni
Investigația și perchezițiile au fost susținute de Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România – Biroul Teritorial Cluj-Napoca, precum și de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO).
Investigația este în curs de desfășurare pentru a determina amploarea activităților infracționale suspectate și daunele financiare totale aduse bugetului UE.
Menționăm că inițierea acțiunii penale constituie o etapă a procesului penal, conform reglementărilor din Codul de procedură penală, având ca obiectiv stabilirea cadrului procesual pentru administrarea probelor. Această activitate nu poate, în niciun caz, să contravină principiului prezumției de nevinovăție, informează mai-dga.ro.