Dezvăluirile „Evenimentul zilei”, confirmate de CNSAS. Mircea Dumitru, fostul ministru al Educației, a turnat la Securitate, dar nu a făcut poliție politică

CNSAS a confirmat, ieri, că fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a colaborat cu Securitatea din vechiul regim comunuist. Informația a fost dezvăluită, în premieră, de „Evenimentul zilei”, în octombrie 2016, dar a fost negată vehement de fostul membru al Guvernului Cioloș

La nouă luni după ce „Evenimentul zilei” a scris, în premieră, că Mircea Dumitru, pe atunci ministru al Educației, a colaborat cu Securitatea din vechiul regim comunist, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut public un document care aduce lămuriri referitoare la acest subiect, negat vehement de fostul membru al Guvernului Cioloș. Astfel, o adeverință postată pe site-ul CNSAS datată cu 04.07.2017 și publicată pe siteul CNSAS pe data de 17 iulie 2017 atestă faptul că „domnul Dumitru Mircea a fost recrutat de către Securitate în scopul încadrării informative a studenților din Facultatea de Filozofie din București și a semnat la data de 23.10.1980 un Angajament, olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ Negulescu II”. Documentul mai specifică faptul că, la fila nr. 5 din dosar, se regăsește o notă de relații nedatată, olografă, în care Dumitru scrie că se află în relații apropaite cu Ș.M, S.M, C.L.F și O.I.R.. CNSAS mai precizează că Mircea Dumitru „a avut un aport informativ scăzut, furnizând doar 5 note informative cu valoare pentru organele de securitate”. Adeverința face referire, totodată, la o notă a Securității, datată 09.07.1983, în care se arată că fostul ministru al Educației „pe perioada colaborării a dat dovadă de solicitudine, furnizând informații utile muncii noastre”.

Ce este colaboratorul, în sensul legii

Potrivit Art. 2 litera b din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice sistemului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

O palmă pe obrazul criticilor

Anul trecut, după apariția articolelor legate de calitatea de colaborator al Securității a lui Mircea Dumitru, o serie de jurnaliști au criticat-o pe Simona Ionescu, redactorul-șef, dar și „Evenimentul zilei”, acuzându-ne de dezinformare. Printre cei aflați în fruntea listei de critici se numără Mălin Bot sau Mircea Marian. Cea mai vehementă a fost, însă, Andreea Pocotilă care, sub titlul „Cum ai fost manipulat zilele astea să crezi că un ministru tehnocrat din România a fost securist” și „Copii, nu mai dați la Jurnalism. E inutil.”, a publicat, pe 5 octombrie 2016, pe site-ul vice.com, un articol extrem de dur la adresa redactorului șef Simona Ionescu pe care o acuză de manipulare, alături de colegii de la „Evenimentul zilei” și de la „Adevărul”. „La numai câteva ore de la lansarea „bombei de presă” existau deja dovezi solide că cele două publicații centrale care lansaseră dezvăluirea nu aveau destule dovezi în spate. Cât privește „sursa credibilă” din CNSAS, se ridică întrebarea de ce a făcut asta, știind că se va afla că e doar o manipulare, în condițiile în care lipsesc dovezile?”, susținea Andreea Potocilă. Documentul publicat, luni, pe site-ul CNSAS este, practic, o palmă peste obrazul celor care ne-au criticat pentru că am scris adevărul.

Dumitru ne-a amenințat cu instanța

După apariția articolelor din octombrie 2016, Mircea Dumitru a reacţionat dur și a amenințat autorii articolelor cu judecata. „Resping orice fel de acuzație. Nu am fost membru și nici colaborator al Securității. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea. Documentele care au fost prezentate nu sunt făcute de mine. Nu am făcut poliție politică. Este un fals, voi acționa în instanță pe cei care au făcut aceste afirmații”.

Informator cu acte în regulă

În concluzia formulată de CNSAS se arată că elementele existente „nu se circumscriu prevederilor art.2 lit. a și b din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și desconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări din Legea nr. 293/2008, astfel că domnului Dumitru Mircea nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii”. Cu alte cuvinte, Mircea Dumitru a colaborat cu Securitatea ca și informator, dar nu ar fi făcut poliție politică. „Evenimentul Zilei” a scris, încă din octombrie 2016, despre faptul că Mircea Dumitru a colaborat cu Securitatea. În 2007, Mircea Dumitru a primit o adeverinţă de la CNSAS în care se scria că are Dosar de rețea (numit cu indicativul „R”), adică de informator.

Începând cu 4 octombrie 2016, „Evenimentul zilei” a făcut o serie de dezvăluiri care indicau relația de colaborare a lui Mircea Dumitru cu Securitatea. Într-un articol piblicat sub semnătura Simonei Ionescu și a lui Roland Cătălin Pena, dezvăluiam, atunci, că ministrul are dosar de rețea, din documente reieșind că a fost recrutat de Departamentul Securității Statului în anul 1980 și lăsat din legătura informativă în 1989. Dosarul are 11 file, susțineau, atunci, sursele „Evenimentului zilei”. Este vorba de elementele principale ale unui dosar de informator, respectiv Angajament și două note informative. În 1980, Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie din București. Scriam, atunci, că în anul 2007 Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS pe vechea lege, iar verdictul a fost că nu a făcut poliție politică, ceea ce este cu totul altceva față de calitatea de informator. Totuși, în dosarul său de rețea R 79832, pe care îl aveau toți românii care semnau angajament de colaborare cu Securitatea, există un act semnat de Dumitru cu numele „Negulescu”.