Conducerea Colegiului „Unirea” a transmis un memoriu premierului Dacian Cioloș în care dezvăluie cum a fost retrocedată ilegal clădirea unității de învățământ. Ancheta DNA în cazul fraudei comise la Evaluarea Națională arată că lucrările la Matematică și la Limba Română ale fiului primarului din orașul Salcea, județul Suceava, au fost falsificate
Oficiali din Ministerul Educației Naționale (MEN) au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că inspectorii corpului de control al ministrului Educației s-au deplasat în județul Suceava și la Târgu Mureș. Măsura a fost luată după ce, săptămâna trecută, cotidianul nostru a dezvăluit că fiul lui Ilie Lungu (foto), primarul orașului Salcea, județul Suceava, un elev de nota 5-6, a obținut nota 10 la Evaluarea Națională. Totodată, „Evenimentul zilei” atrăgea atenția asupra faptului că, la Târgu Mureș, elevii români de la Colegiul „Unirea”, sunt forțați să evacueze sălile de clasă, la presiunile unui liceu Romano-Catolic, cu predare în limba maghiară.
În cazul din județul Suceava, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat, ieri, că au sesizat Ministerul Educației după ce au descoperit că ambele lucrări de la Evaluarea națională ale elevului Ștefan Lungu au fost falsificate. Anchetatorii cer conducerii ministerului luarea măsurilor legale după ce s-a constatat că falsificarea lucrărilor la Matematică și la Limba Română „cu prilejul desfăşurării examenului de Evaluare Naţională, sesiunea iunie 2016, la Centrul de Examen – Şcoala Gimnazială «Aurel Stanciu» Salcea”. Elevul Ștefan Lungu a avut, în Școala Gimnazială „Mandache Leocov”, din satul Prelipca, medii de 5 și 6, dar la Evaluarea Națională a obținut nota 10.00 la Limba Română iar la matematică nota 8,25. Astfel, el a obținut media generală 9,12 și a fost repartizat la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, din Suceava.
Colegiul Național „Unirea”, din Târgu Mureș, una dintre cele mai cunoscute unități de învățământ din Transilvania, se află în centru unui scandal de proporții după ce conducerea unității școlare a fost somată să elibereze un corp de clădire. Înștiințarea a fost transmisă de către Statusul romano-catolic din Transilvania, un ONG, în calitate de reprezentant al Bisericii Romano- Catolice.
„Clădirea Colegiului Naţional Unirea a fost retrocedată ilegal în anul 2004 unei enţităţi numite Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania, după ce, la nivel local, procesul a fost câştigat în favoarea municipalităţii, strămutat şi pierdut prin neimplicarea celor responsabili de la Bucureşti”, se arată într-un memoriu adresat premierului Dacian Cioloș. De asemenea, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din, care funcționează în același spațiu de învățământ, s-a realizat pentru prima dată în anul 2014, pe baza avizului emis emis ilegal de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureş, decizie contestată în instanţă de către Instituţia Prefectului județului Mureş. „Deşi instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii, I.Ş.J. Mureş a emis o decizie de înfiinţare a acestui liceu în anul 2015” care nu a respectat prevederile legislative în vigoare la acel moment