Dezvăluirile despre arhiva SIPA s-ar putea lăsa cu dosare penale. Monica Macovei l-a băgat pe Dan Tăpălagă în arhiva SIPA, deși nu era angajat în minister

Dezvăluirile despre arhiva SIPA s-ar putea lăsa cu dosare penale. Monica Macovei l-a băgat pe Dan Tăpălagă în arhiva SIPA, deși nu era angajat în minister

Fostul consilier al ministrului Macovei, Dan Nicolae Tăpălagă, a intrat în arhiva SIPA pe 6 ianuarie 2005, dar a fost angajat de minister abia pe 17 ianuarie 2005

Dezvăluirile făcute de cotidianul Evenimentul zilei despre arhiva SIPA ar putea duce la deschiderea de dosare penale pentru infracțiuni care privesc siguranța statului și accesul la informații clasificate SSID. Așa cum EVZ dezvăluia, printre cei care au trecut primii, în mod ilegal, pragul arhivei, se află fostul ministru Monica Macovei și jurnalistul Dan Tăpălagă. Cei doi nu aveau certificate de la ORNISS (Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat) și mai mult, Dan Tăpălagă era o persoană de pe stradă la acea dată, nefiind angajat al ministerului.

Arhiva Serviciului Intern de Protecție și Anticorupție din Ministerul Justiției a stârnit, de-a lungul timpului, vii controverse. Jurnaliștii EVZ au arătat, încă de la începuturile scandalului, că multe persoane au intrat în arhivă cu și fără avizul necesar pentru studierea documenteleor clasificate, unele chiar SSID (secret de serviciu de importanță deosebită), care se aflau acolo.

Astfel, chiar în prima zi de mandat, în 6 ianuarie 2005, proaspătul ministru al Justiției, Monica Macovei, a fost cea care împreună cu jurnalistul Dan Tăpălagă au intrat în arhivă. Cei care i-au însoțit, ofițerii SIPA, au solicitat atunci certificate ORNISS pentru Monica Macovei și Dan Tăpălagă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că ministrul Macovei a susținut că nu are nevoie de un astfel de document și că are informații că se pune la cale incendierea arhivei. Conform declarațiilor celor prezenți atunci la eveniment (amănuntele au apărut într-o notă scrisă de un fost ofițer SIPA, publicată de EVZ), Monica Macovei și Dan Tăpălagă au stat, de la orele 20 până în dimineața zilei de 7 ianuarie, orele 02.

Mai mult, la plecare au luat cu ei registrul care conținea evidența operativă a documentelor secrete și un CD, scrie în notă ofițerul SIPA. Dar Dan Tăpălagă nu era angajat al ministerului și nici nu deținea un certificat care să-i confere dreptul de a avea acces la informații clasificate.

Conform datelor trimise de la Ministerul de Justiție, în urma solicitărilor EVZ, Dan Tăpălagă a fost angajat începând cu data de 17 ianuarie 2005. „Domnul Dan Tăpălagă a fost încadrat la Ministerul Justiţiei în perioada 17.01.2005 – 03.05.2005 în funcţia de consilier personal la Cabinetul ministrului Justiţiei, Monica Luisa Macovei. Sarcinile şi atribuţiile consilierului personal al ministrului sunt stabilite direct de către demnitar”, ne-au comunicat cei din Justiție.

Mai mult, coform unor surse din Oficiul care emite certificatul ORNISS, Monica Macovei a primit pe numele său acest document abia în luna aprilie, adică la trei luni după descinderile în arhiva SIPA. 

Totodată, aceleași surse susțin că Dan Tăpălagă nu a avut niciodată certificat ORNISS. Dan Tăpălagă confirmă că a văzut dosare la care nu avea acces Într-o declarație dată presei, jurnalistul Dan Tăpălagă a susținut : „Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începututl lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a trasmis informația că se va încerca distrugerea/incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe ofițerul SIPA, Ovidiu Stoian, la minister și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA (n.r.- clădirea Administrației Penitenciarelor), spune Dan Tăpălagă 

Tudorel Toader așteaptă răspunsul ORNISS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, la începutul săptămânii, că are cunoştinţă de faptul că au existat vizitatori ai arhivei SIPA care nu deţineau certificate ORNISS. „Eu ştiu că au fost vizitatori ai arhivei SIPA care nu aveau certificate ORNISS. Am făcut la momentul respectiv adresă la ORNIS să îmi dea cu nume, prenume şi CNP şi aştept răspunsul. 

Termenul legal este de 30 de zile, dar eu aş vrea cât mai repede şi în momentul acela voi trimite la procurori şi voi face public”, a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei. 

Cristian Danileț susține că avea cetificat, dar nu l-a prezentat niciodată

În urma dezvăluirilor făcute de EVZ, judecătorul Cristian Danileț a făcut o plângere la Parchetul General. Așa cum arătau jurnaliștii, din arhiva SIPA ar fi fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi, care ulterior ar fi avansat în funcţii şi că magistratul Cristian Danileţ ar fi fost unul dintre cei care au avut acces la arhivă, fără însă a se supune niciunei reguli privind accesul la dosare. 

Potrivit reprezentanţilor Parchetului General, sesizarea judecătorului Cristi Danileţ a fost transmisă, pentru soluţionare, DIICOT.  „Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre «curajoşii» ce comentează în online sau în presă  nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu mă joc”, a scris Danileţ.

Ce este un certifi cat ORNISS şi cum se poate obţine

Certificatul ORNISS permite celor care îl posedă să aibă acces la informaţiile confidenţiale considerate secrete de stat. Documentul este obţinut după verificări amănunţite atât ale solicitantului, cât şi ale familiei şi anturajului său. Cu alte cuvinte, persoanei care doreşte să obţină accesul la informaţii cu caracter strict secret îi sunt verificate toate cunoștințele şi rudele pentru a nu avea legături şi interese incompatibile cu obţinerea certificatului. 

Se completează un chestionar care conţine întrebări referitoare la existenţa unor momente biografice care ar face discutabilă obţinerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresa, loc de muncă şi aşa mai departe, inclusiv la legăturile extraconjugale, care bineînţeles trebuie declarate. 

În plus, pe lângă multele cerinţe care trebuie îndeplinite, cel care vrea să obţină accesul la informaţii secrete trebuie să nu sufere de afecțiuni fizice sau mentale, care pot cauza deficienţe de comportament sau pot transforma persoana, în mod neintenţionat, întrun „factor de risc”.

În plus, se arată pe site-ul oficial, „candidatul” este verificat dacă are serioase probleme financiare sau are un nivel de trai scăzut, este dependent de folosirea alcoolului sau a drogurilor, are sau a avut comportamente promiscue sau deviaţii sexuale, care pot genera riscul ca persoana în cauză să fie vulnerabilă şantajului sau altor presiuni. 

Între criteriile de acordare a certificatului ORNISS, un rol deosebit îl joacă loialitatea indiscutabilă a persoanei, precum şi caracterul, obiceiurile, relaţiile şi discreţia persoanei, care să ofere garanţii. Adresa de comunicare a deciziei ORNISS se realizează în trei exemplare, din care unul se transmite unităţii solicitante, iar al doilea instituţiei care a efectuat verificările. 

Certificatul ORNISS este obligatoriu a fi obţinut pentru orice membru al CSAT, cu excepţia preşedintelui şi a primului ministru.