Un fost model a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ episoade uluitoare din industria frumuseții.

Fata a lucrat la agenția Maya Fashion și susține că pe lângă defilările pentru care primeau bani, manechinele erau obligate să întrețină clienții și patronii dubioși ai unor cluburi de noapte și să consume alcool, ba chiar să răspundă provocărilor lansate de aceștia. Tânăra mărturisește că și fetele minore erau silite să bea alcool. 

Din spusele fetei, capul rețelei ar fi patroana casei de modelling Maya Fashion, Roxana Neştian. Aceasta a refuzat să facă vreun comentariu.

Fata a povestit că în 2012, după ce a împlinit 18 ani, a intrat în breaslă pentru 400 de lei, urmând cursuri de mers scenic și paticipând la mai multe defilări pe podiumurile de modă din orașele Moldovei.

„Când am început să lucrez, primul job l-am avut la Focşani, într-un club, XS se chema, parcă. Am avut lenjerie intimă, pentru că aşa ni s-a impus. Eram şase-şapte fete, majoritatea minore, eu cu ea şi cu încă o fată eram singurele pes­te 18 ani. Eram obligate să fim pro­voca­toare, să flirtăm. Ne spu­nea să ne comportăm provocator. Asta era ideea. Dacă cumva nu te conformai, pentru că ea era ultima care ieşea, şi te vedea, aveam şedinţe după aia de o oră, o oră  şi ceva, în care spunea clar că, dacă nu te conformezi şi nu faci cum spunea ea, nu mai eşti chemată şi nu mai ai de ce să vii la job“, a povestit fata.

Ea a adăugat că a participat la defilări, alături de cole­gele ei, în diverse cluburi din ora­şele Moldovei, cele mai multe evenimente de genul acesta desfă­şurându-se în Botoşani. Acolo, spune fata, deşi multe dintre co­legele ei erau minore, toate mo­dele erau îndemnate să consume alcool şi să accepte provocările cli­en­ţilor. „După ce se termina prezentarea, ne lua pe toate, ne îmbrăca cu rochii de-ale ei, la fel scurte, tot. Eu ca eu, dar erau fete de 14-15 ani. Stăteam la masă şi, dacă eventual stăteam bosumflate, obosite sau ceva, era scandal după aia, pentru că ea spunea că nu numai în asta constă jobul nostru, să defilăm pe scenă, ci şi să stăm şi la masă, să facem at­mosferă. Trebuia să părem că ne simţim bine, că nu suntem obo­site“.

Aceasta povesteşte că în cluburile în care erau obligate să întreţină atmosfera erau „tot felul de bărbaţi dubioşi“ şi a exemplificat un episod în care o colegă a fost umilită. „La un moment dat, de-o tipă, chiar aici în Skin (club din Iaşi), Victoria ştiu că o che­ma, trăgea un tip de ea pe canapea şi ea tot îi spunea: «te rog fru­mos, stai cuminte». La un mo­ment dat, Roxana a tras-o de mână şi i-a zis: «dar ce faci, că noi suntem aici, că trebuie să-i mulţumim că avem masă, că uite cum se poartă cu noi. Asta intră în prezentare». După, eram obligate să stăm o oră, două, trei cu aceşti oameni, cu ea“.

Tânăra mai spune că erau obligate să se lase atinse și să-și dea numărul de telefon clienților, iar orice refuz isca scandal. Din cauza acestei atmosfere, multe fete au preferat să părăsească agenția.

Contactată telefonic, Roxana Neştian a precizat: „Nu dau niciun fel de declaraţii referitor la aceste acuzaţii. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că socie­tatea există de peste 10 ani, din 2004, şi probabil suntem singura agenţie din Iaşi cu dările la stat la zi, care nu am avut niciodată ni­cio problemă“. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, prin vocea purtătorului de cu­vânt Alexandru Chelaru, au precizat: „Sfătuim persoana în cauză să înainteze o plângere şi, dacă se constată existenţa unei presupuse infracţiuni, se vor lua măsurile legale.“

Te-ar putea interesa și: