Un senator PNL a vorbit despre un „jaf" cum nu credea că poate exista, în contextul unei discuții despre redevențele pe care România le încasează de la companiile care exploatează resursele naturale ale țării.
Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a aprobat săptămâna trecută un ordin prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti
Decizia vine după ce România a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei în perioada 2010 – 2015 din cauza faptului că preţul de referinţă al gazelor la care se calculează redevenţele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008. Prețul a fost 45 de lei pe MWh, în contexul în care preţul pieţei era 89 de lei pe MWh, adică dublu.
Întrebat cum a fost posibilă „o asemenea crimă economică”, senatorul PNL Daniel Zamfir a spus luni seară, la Antena 3:
„Printr-un lanţ de complicităţi. Nu se putea face decât cu complicitatea celor de la ANRM (...) Preţul gazelor astăzi e în jur de 90 de lei şi cei care exploatau gaze plăteau redevenţă la 45 lei. Din 2008 încoace”
„Asta e numai pe partea de petrol şi gaze. Dar jumătate dintre cei care au licenţă de exploatare n-au plătit niciodată redevenţă statului. Vă imaginaţi? Ape minerale, calcar, marmură, cărbune etc., toate aceste bogăţii pe care unii le exploatează nu aduceau nimic statului român. Un raport al corpului de control al premierului în 2015 scotea în evidenţă faptul că din 69 de societăţi controlate prin sondaj jumătate nu plătiseră niciun leu vreodată”, a adăugat acesta.
„Am solicitat toate contractele pe care le are ANRM. Licenţe de exploatare. Ştiţi câţi bani adună statul pe baza acestor licenţe? 30 milioane euro pe an. Ştiţi cât este nivelul redevenţelor în România, procent din PIB? 0,2%. Suntem la nivelul cel mai jos de pe mapamond. După ce că adunăm doar vreo 30 milioane euro redevenţă, jumătate din ei nu plătesc", a mai spus senatorul.
„ANRM are 39 de angajaţi, majoritatea sucursalelor teritoriale îşi au biroul în birourile celor care urmează să fie controlaţi. Ştiţi pe baza cărui document se plăteşte această redevenţă? Pe baza raportării celui care exploatează. Adică cel care îmbuteliază apă sau extrage marmură, raportează el cât a extras. ANRM n-are posibilitatea să controleze. Acceptă acel raport ca fiind corect şi gata. S-a identificat faptul că ANRM nici măcar n-are personal specializat care să poată să identifice lucrul ăsta. Deci 39 de persoane gestionează avuţia ţării”, a explicat acesta.
„Şi mai e ceva. Dacă cineva vrea să exploateze un perimetru, un agent economic, se duce la ANRM, face pe banii lui un raport de prospecţiune şi spune că acolo există un zăcământ de nu ştiu câţi metri cubi. Ei bine, statul nu verifică dacă raportul de prospecţiune este unul corect. îl ia de bun. Mai mult, poate să spună că exploatează nisip şi pietriş. Dar poate găseşte litiu. În România avem litiu. Care va fi bomba planetei. Cine va avea litiu...Litiu e folosit la bateriile auto...va fi o resursă importantă”, a mai spus Daniel Zamfir.
„Ştiţi, fondul naţional geologic care ar trebui să vedem şi noi ce se află sub pământul ăsta... nu a fost reactualizat din 2011. Nici fondul de resurse minerale nu este actualizat. Suntem într-o situaţie incredibilă. Nu mai discutăm de neglijenţă în serviciu... Eu sincer aşa ceva n-am crezut că poate exista. Asemenea jaf a resurselor", a declarat senatorul PNL.