Dezvăluiri halucinante: Statul Islamic nu a fost doborât niciodată

Dezvăluiri halucinante: Statul Islamic nu a fost doborât niciodată

Oficiali şi experţi avertizează, într-o serie de rapoarte, că gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria nu a fost înfrântă cu adevărat.

Indiferent că o va face sub același nume, reapariția organizației este doar o chestiune de timp potrivit acestora.

Rapoartele recente ale unor grupuri de reflecţie ONU, dar şi Pentagonul, îl contrazic pe preşedintele american Donald Trump, care susţine că organizaţia jihadistă a fost înfrântă.

Documentele prezintă o organizaţie cu siguranţă privată de o aşezare teritorială şi trecută în clandestinitate, dar care este activă în continuare, dispunând de mii de combatanţi, de milioane de dolari şi de o reţea de propagandă şi susţinere mondială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cabinetul de analiză Soufan Center, într-un raport intitulat „Nu vorbiţi despre o întoarcere: persistenţa Statului Islamic”, apreciază că „SI este în viaţă şi sănătos în Irak şi în Siria (...) Este clar că SI este în măsură să-şi menţină insurecţia într-un viitor previzibil (...) Nu se pune problema întoarcerii sale în Irak şi Siria: gruparea şi membrii ei nu au plecat niciodată de acolo”.

Chiar dacă și-a pierdut treptat teritoriul pe care-l controla, în faţa unei coaliţii internaţionale supraputernice, asta nu înseamnă în mod neapărat că s-au demobilizat sau au fugit combatanţii săi. Proasta guvernanţă a zonelor eliberate a favorizat o trecere în clandestinitate a SI.

Inspectorul general al Pentagonului, într-un raport făcut public marţi, apreciază că „chiar dacă şi-a pierdut «califatul» teritorial, SI şi-a consolidat capacităţile insurecţionale în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU apreciază, la rândul său într-un document asemănător ce datează de la jumătatea lui iulie, că „SI se adaptează, se consolidează şi creează condiţiile unei eventuale resurgenţe în bastioanele sale din Irak şi Siria (...) Procesul este tot mai avansat în Irak, unde se află liderul său Abu Bakr al-Baghdadi şi majoritatea conducătorilor săi”.

Concluzia autorilor acestor rapoarte este că atât în Irak, cât şi în Siria există zone gri prost controlate de către autorităţi, în care celule SI au putut să se reconstituie. Mai mult decât atât, celulele clandestine au recurs, în alte părţi, la asasinate ţintite, atentate, ambuscade, răpiri, ameninţări, cu scopul de a-şi slăbi inamicii.

Deturnând sloganul SI „Menţinere şi extindere”, Grupul de reflecţie Rand Corp şi-a intitulat raportul apărut săptămâna trecută, „Revenire şi extindere?”.

Experţii de la Rand, gruparea ar putea să dispună de o comoară de război de peste 400 de milioane de dolari, ascunsă sub o multitudine de forme diferite, în Siria, în Irak şi în ţările vecine.

„Dacă SI prevede o întoarcere, aşa cum credem noi că este cazul, gruparea va ţine la venituri care merg: diversificarea portofoliului său financiar pentru a dispune de finanţări fiabile şi stabile (...) Talentul său de a se finanţa prin activităţi criminale se va dovedi util: membrii săi voi răpi, ucide, viola, trafica, pentru a-şi procura banii necesari supravieţurii.”