DNA a declarat că Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma dezvăluirilor făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, acestea fiind considerate calomnioase şi denigratoare.
Procurorii de la DNA susţin că „Daniel Dragomir a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori în baza dispoziţiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor”, scrie Mediafax.
BĂSESCU a vorbit despre dezvăluirile lui DRAGOMIR: „Mi se par greu credibile”
DNA susţine că declaraţiile "au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar."
„Afirmaţiile sunt calomnioase şi denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel Bucureşti, au potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.
Şefa DNA cerere Inspecţiei Judiciare să verifice afirmaţiile lui Daniel Dragomir
Afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege”, mai precizează parchetul.
În declaraţia făcută, Daniel Dragomir a susţinut că printre magistraţi se află şi persoane acoperite. De asemenea, el a mai spus că SRI-ul asigura DNA-ului un „culoar” pentru condamnare.
„Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării.
Se trimiteau bileţele, prin mesageri anume desemnaţi către judecători anume desemnaţi. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii.
Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia”, a declarat Daniel Dragomir, într-un interviu pentru România Tv.