Consiliul de administrație al companiei a primit o scrisoare în 2019 de la un inginer Microsoft. Angajata pretindea că ea și Gates au avut o relație sexuală de-a lungul anilor, a informat Wall Street Journal.

Femeia a pretins schimbări la Microsoft și a cerut, de asemenea, ca Melinda Gates să-i citească scrisoarea. Nu este clar dacă soției lui Bill Gates, acum înstrăinată, i s-a dat scrisoarea.

Conform Wall Street Journal, membrii consiliului au angajat o firmă de avocatură pentru a investiga cele prezentate în scrisoare.

Pe parcursul anchetei, unii membri au devenit îngrijorați de acuzație și de impactul acesteia asupra Microsoft. S-a decis ca Gates, care a fondat firma de tehnologie în 1975, să renunțe la funcția de director al consiliului.

Însă miliardarul a fost reales în consiliul de administrație al Microsoft la adunarea anuală a acționarilor, se arată în articol. El a demisionat înainte ca ancheta să poată fi finalizată, spunând că vrea să se concentreze asupra fundației sale filantropice.

„Conducera Microsoft a aflat faptul îngrijorător, în a doua jumătate a anului 2019, că Bill Gates a încercat să înceapă o relație intimă cu un angajat al companiei în 2000″, a spus un purtător de cuvânt al Microsoft.

„Un comitet al Consiliului de Administrație a cercetat acuzația. A fost angajată o firmă de avocatură externă pentru a efectua o investigație aprofundată. Pe parcursul anchetei, Microsoft a oferit un sprijin extins angajatului care a dezvăluit acest fapt.”

O purtătoare de cuvânt a lui Gates a recunoscut că „a existat o aventură în urmă cu aproape 20 de ani care s-a încheiat pe cale amiabilă”.

Ea a negat faptul că decizia sa de a demisiona din consiliul de administrație a fost legată de acuzație, adăugând: „De fapt, el și-a exprimat interesul să petreacă mai mult timp cu acțiunile filantropice începând cu câțiva ani înainte”.

Microsoft a ajuns în mijlocul scandalului în aprilie 2019, după ce Quartz a dezvăluit existența unui lanț de e-mailuri. În cadrul companiei, angajații de sex feminin au împărtășit povești despre hărțuire sexuală și discriminare.

Directorii de top au știut de acuzațiile femeii la adresa lui Bill Gates

După apariția știrii, șeful executivului Satya Nadella a anunțat că compania își va schimba modul de gestionare a acuzelor de hărțuire și discriminare a angajaților. Nadella și alți directori de top au știut de acuzațiile femeii cu privire la o relație cu Gates, potrivit Journal. Gates este în continuare consilier tehnic al Nadellei.

Articolul „Jurnalului‟ vine după un altul, de duminică, care a detaliat modul în care Gates a „urmărit” mai multe femei în biroul său la mult timp după ce s-a căsătorit cu soția Melinda, în 1994.

Și New York Times a raportat două cazuri în care magnatul a abordat cu stângăcie femeile care lucrau pentru el la Microsoft și la Fundația Bill și Melinda Gates.

Cele două incidente și altele mai recente au creat uneori un mediu inconfortabil la locul de muncă. Viața personală a lui Gates a devenit subiect de bârfă în rândul angajaților, au declarat ziarului șase foști și actuali angajați. Nu este clar cât de mult știa Melinda despre comportamentul soțului ei.

Cuplul a declarat că își încheie căsătoria de 27 de ani la începutul acestei luni.

Într-o petiție de divorț, Melinda a spus că mariajul lor a fost „iremediabil rupt”.