Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri. Cei 70 de hoți căutați de DIICOT, descoperiți de francezi
Dezvăluiri. Cei 70 de hoți căutați de DIICOT, descoperiți de francezi

Dezvăluiri. Cei 70 de hoți căutați de DIICOT, descoperiți de francezi

Ancheta internațională la capătul căreia DIICOT a anunțat că au fost identificați 71 de cetățeni români, acuzați că jefuiau camioane cu marfă aflate în mers, a fost demarată, de fapt, de autoritățile franceze. Anul trecut, în Franța au fost arestați 10 români care făceau parte dintr-o grupare care a reușit să fure bunuri de peste 3,5 milioane de euro.

Cele 73 de percheziții efectuate de DIICOT împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției Capitalei și Direcției de Investigații Criminale – IGPR, într-un dosar în care sunt cercetate 73 de persone, are la bază o investigație a autorităților franceze. Descinderile au avut loc, luni, pe raza teritorială a municipiului București și a județelor Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă.  Cauza a vizat  destructurarea a 5 grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat.

Mai puțin știut în această amplă anchetă, demarată sub coordonarea Eurojust, este faptul că autoritățile din Franța i-au luat în vizor pe românii, considerați „adevărați pirați ai soselelor”, în anul 2018. Din analizele și schimburile de informații ale francezilor cu alte state europene a reieșit că hoții din România au legătură cu mai multe furturi, cu același mod de operare, comise în Spania, Germania, Marea Britanie, dar și nordul Europei.

Pe 6 noiembrie 2019, după ce i-au filat luni de zile, jandarmii francezi au reușit să rețină 10 români, între localitățile Somme și Tours.

Asupra lor au fost descoperite bunuri în valoare de 420.000 de euro. De asemenea, au confiscate cinci autovehicule folosite la jefuirea camioanelor. Grupările de hoți din România ar fi furat în acest mod mărfuri în valoare de 3,5 milioane de euro.

Publicația franceză Le Parisien scria despre hoții români că sunt  „adevărați pirați ai străzilor, capabili să repereze un camion care li se pare interesant chiar de la ieșirea acestuia din depozit și să-l urmărească și jefuiască pe parcursul mai multor kilometri”.

Autoritățile franceze i-au  descris ca pe niște adevărați „acrobați care zboară, capabili să urce pe capotă unei mașini care merge cu viteză maximă, de unde intră apoi în camioane”.

Cum acționau tâlharii…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE