Încă un scandal de proporţii de pe vremea binomului Coldea-Maior pare să deschidă o altă Cutie a Pandorei. Mai exact, potrivit dezvăluirilor făcute de jurnaliştii de la romanialibera.ro, controversatul afacerist, Valentin Vișoiu, l-a creditat cu peste 560.000 lei pe avocatul Rareș Constantin Dan, fiul generalului SRI Dan Gheorghe, în timp ce încasa zeci de milioane de euro de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Sursele citate explică faptul că numele avocatului Rareș Constantin Dan a fost readus în atenția publică în timpul scandalului legat de suspendarea generalului Florian Coldea de la conducerea operativă a Servi-ciului Român de Informații.
Tot atunci, s-a vehiculat supoziția că generalul Coldea ar fi fost sprijinit în carieră de generalul Dan Gheorghe, unul dintre fondatorii Brigăzii Antiteroriste din SRI.
Cine este avocatul Rareş Dan
Avocatul Rareș Dan a fost considerat un apropiat al generalului Florian Coldea, dar și al Direcției Naționale Anticorupție. Acesta a fost avocatul denunțătorilor din dosarul Microsoft, care în primă fază au beneficiat de clemența anchetatorilor.
Anunțul a fost făcut de fostul parlamentar Elena Udrea, care a spus public la TVR că „există un avocat, nu este foarte cunoscut, însă este avocatul tuturor celor care au turnat, care au făcut denunțuri împotriva lui Dorin Cocoș și toți sunt liberi. Avocatul se numește Rareș Dan. Acest domn avocat este fiul fostului general de Securitate Gheorghe Dan, care era într-o bună relație cu domnul Coldea.
Știu de la un om de afaceri implicat în Microsoft că, în anul 2004, generalul Dan Gheorghe, pe care această persoană îl cunoștea, a venit la el să facă o intervenție în favoarea domnului Coldea la Alexandru Bittner. Atunci puterea era cu Bittner și cu Năstase“.
În schimb, spun jurnaliştii de la romanialibera.ro Serviciul Român de Informații a transmis, la solicitarea RL, că „dreptul de petiţionare, consacrat de art. 51 din Constituţie este un drept cetăţenesc din categoria drepturilor garanţii, de care beneficiază cetăţenii în mod individual sau grupurile de cetăţeni, indiferent că sunt constituite ad-hoc sau organizate în formele prevăzute de lege. Exercitarea dreptului de petiţionare este o modalitate de rezolvare a unor probleme personale, prin cereri, reclamații, sesizări sau propuneri. (…) Astfel, în considerarea interdicției instituite de Legea 544/2001 alin. (1) lit. d şi de art. 71 Cod Civil, datele referitoare la persoanele şi conținutul petiţiilor adresate Serviciului Român de Informaţii, nu constituie informaţii de interes public“. Practic, SRI nici nu confirmă demersului avocatului, dar nici nu îl infirmă.
Coldea, asociat și cu soţia lui Codruţ Șereș
Până de curând, director general al Medicare Technics SA a fost Tudor George Coldea, presupus văr al generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI. Acesta a mai fost implicat și în firmele Eurorad Invest și Medical Gazplus SRL. În ultima, Tudor George Coldea este asociat cu societatea Ginza Invest, patronată de Lorina Ioana Șereș, soția lui Codruț Șereș (fost angajat al grupului de firme Grivco al lui Dan Voiculescu, fost senator și fost ministru al Economiei și Comerțului; în 2016, Codruț Șereș a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica). Actualii reprezentanți ai Medical Gazplus SRL susțin, însă, că presupusul văr al lui Florian Coldea nu mai controlează compania și că s-ar fi retras din aceasta.
Într-un interviu publicat recent, generalul Florian Coldea declara că nu are nici un grad de rudenie cu Tudor Coldea. „Precizez că nu am niciun grad de rudenie cu persoana respectivă, care are același nume cu al meu, nu îl cunosc și nu l-am întâlnit niciodată, iar acest lucru a fost verificat foarte riguros inclusiv la nivelul Comisiei de Control SRI“, a arătat generalul Florian Coldea pentru ziare.com.
Cine este afaceristul Valentin Vişoiu
Afaceristul Valentin Vișoiu este un personaj conectat la multe afaceri. Cele mai multe se concentrează în zona retrocedărilor imobiliare. Altele, însă, au legătură inclusiv cu degradarea mediului. Numele lui Valentin Vișoiu apare în mai multe dosare de corupție. Unul dintre acestea este legat de jaful de la Primăria Pitești, unde administrația a fost prejudiciată cu cinci milioane de euro. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Vișoiu de dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu în dosarul de corupție în care a fost arestat Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului.
Procurorii DNA spun că „primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 lei), în folosul ultimelor două societăți, la care printre acționari se află omul de afaceri Vişoiu Valentin“, spun sursele citate.
Citiţi întreg articolul pe romanialibera.ro