Dezbaterile pe grațiere de la Ministerul Justiției s-au transformat într-un circ cu aplaudaci și huiduieli

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a deschis, ieri, porțile pentru cei care au dorit să discute despre cele două proiecte privind grațierea și modificarea Codurilor Penale

La dezbateri s-au înscris aproximativ 200 de persoane, iar discuțiile au fost între râs și plâns, tragic și comic. Multe dintre intervențiile celor veniți și care erau împotriva adoptării proiectelor s-au terminat în aplauzele celor din sală, dar și ale presei, care, ca nicodată, s-a implicat activ în dezbateri. Mai mult, cele mai mari probleme s-au dovedit a fi definițiile abuzului în serviciu și conflictului de interese, dar și cea a grațierii colective. Ministrul Florin Iordache a avut parte de cereri de demisie, dar și de laude pentru inițiativa privind grațierea. Dezbaterile au durat mai bine de patru ore și s-au finalizat cu o conferință de presă, în care s-a anunțat că proiectele vor fi modificate pe baza discuțiilor purtate. Ministrul Justiției a dat asigurări că infractorii care au fost condamnați pentru fapte grave nu vor beneficia de grațiere și că niciun politician nu va fi grațiat. La dezbateri și-au susținut punctul de vedere atât personalități, cât și oameni simpli. Evenimentul zilei vă prezintă cele mai importante declarații din cadrul dezbaterilor.

Gigi Becali. Fost deținut și patron al clubului Steaua, latifundiarul a fost unul dintre cei care au suținut că e necesară legea grațierii, dar că are nevoie de multe modificări. Acesta s-a așezat în prima bancă și a decis să comenteze despre problemele pe care susține că le cunoaște cel mai bine, pentru că a fost acolo, în interiorul lor. El a cerut ca alți doi foști deținuți să-i stea alături. Așa că lângă el s-au așezat fostul avocat Mihai Costea și Florentin Scalețchi, de la OADO. Acesta a susținut că șefii de penitenciare sunt adesea „stăpâni de sclavi” și că ar trebui să pornească și o reformă în acest sistem. „Dacă tot se face o grațiere, să nu iasă numai 1.000 de oameni. Să iasă 6-7.000 de oameni”, a arătat Gigi Becali.

Asociația Victimelor Mineriadei, prin Viorel Ene, și-a exprimat dezaprobarea față de grațiere. Acesta a fost aplaudat de cei prezenți și de o parte a presei. „Noi ridicăm problema victimelor pentru cei care nu s-a făcut dreptate 27 ani și acum vedem că Iliescu e pus sub acuzare. Dvs. ce propuneți, ca reprezentanți ai PSD? Iliescu să beneficieze de aceste prevederi”, a spus Viorel Ene.

Un proiect care ar trebui regândit

Viorica Oncioiu. „Întradevăr, sunt deținuți care merită să stea acolo, dar sunt pedepse... Unii au luat pedepse prea mari, ținând cont de fapta pe care au săvârșit-o”, a spus, spre surprinderea celor prezenți, Viorica Oncioiu, de la Asociația europeană pentru drepturile omului. Siviu Checheriță, de la Asociația Vedem Just: „Dezbaterea mi s-a părut cel puțin un circ, ca idee. Au fost și oameni condamnați penal acolo, au fost și oameni care aveau o doză de subiectivism și au avut soți, soții în penitenciare. Am avut și ONGuri care au avut o poziție fermă și au cerut inclusiv demisia ministrului”. Acesta a fost contestat de mulțimea prezentă.

Aida Călin, psiholog, a arătat că în această calitate a luat contact cu oamenii din penitenciare și poate spune că mulți merită să fie grațiați. „Propun să dați această ordonanță, dar în mod nepolitizat”, a adăugat aceasta, fiind aplaudată de cei care deja se împărțiseră în două tabere: pro și contra proiectelor.

Florin Ghiulbenghian, președintele Fundației pentru Bună Guvernanță și Preîntâmpinarea Corupției, a spus că este de acord cu proiectele de OUG, arătând că, în urmă cu cinci ani, organizația pe care o conduce a făcut un studiu privind situația supraaglomerării din penitenciare.O parte a presei a vociferat pe toată perioada discursului, spunându-i că nu poate avea un cuvânt de spus pentru că ar avea interes, fiind condamnat.

Filian Oancea le-a spus reprezentanților Ministerului Justiției că îi felicită pentru cele două proiecte de OUG: „Sunteți niște eroi pentru mine. Vă luptați cu niște acoperiți care vor să șantajeze populația României. Nu mai au Dumnezeu. Sunt oameni răi, lipsiți de inimă. Oamenii aceștia au familie și suferă. Judecătorii încalcă legea când îi trimit în pușcărie”.

Presa s-a implicat direct în dezbatere

Jurnalistul Liviu Avram a avut o intervenție în cadrul dezbaterilor de la Ministerul Justiției, acesta criticând intenția lui Iordache și atrăgând atenția asupra faptului că, practic, abuzul în serviciu și conflictul de interese sunt dezincriminate, astfel că nu se mai susține acest proiect. Mai mult, Liviu Avram a cerut, în aplauzele colegilor de la alte publicații, retrimiterea proiectelor în Parlament pentru dezbateri. „Prin aceste două inițiative reconfigurați politica penală a statului în ceea ce privește câteva infracțiuni. Abuzul în serviciu e grațiat, potrivit proiectului de ordonanță. Impuneți mai multe condiții: plângerea prealabilă, un cuantum al prejudiciului și scăderea pedepselor. În nota de fundamentare nu explicați de ce. Infracțiunea de abuz în serviciu e practic dezincriminată, nu mai există nici conflict de interese. Se poate modifica politica penală a statului prin ordonanță de urgență?”, l-a întrebat jurnalistul Liviu Avram pe ministrul Justiției.

Varianta inițială a Ordonanțelor va fi amendată

Florin Iordache a declarat, ieri, la finalul dezbaterii publice că proiectele din Justiție, în varianta inițială, vor fi modificate. Acesta a anunțat că se va consulta cu premierul Sorin Grindeanu după modificările pe care le va propune. „Am luat act și vom analiza toate propunerile care au fost făcute. Pentru grațiere, de la început am spus mai multe principii pe care le vom respecta, nu se adresează unor anumite persoane, ci încercăm să redresăm anumite condiții din penitenciare. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, faptelor de corupție, recuperarea prejudiciului. În al doilea act am ținut cont de recomandările CCR.”

Ce conține proiectul:

● Se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor.

● Grațierea se acordă fie în întregime, fie pentru jumătate din pedeapsă.

● Se prevăd, între altele, faptele pentru care grațierea NU poate fi acordată - este vorba, de pildă, despre condamnări pentru violență (omor, omor calificat, viol).

● Sunt exceptate de la grațiere, în limita a cinci ani, și faptele de corupție (dare/luare de mită, trafic de influență), fapte ce vizează securitatea națională și unele infracțiuni economice.

● O condiție importantă este că această grațiere depinde de plata integrală a prejudiciului către părți civile, bugetul de stat, instituții publice.

Râs și plâns la dezbatere

Printre cei care au luat cuvântul la dezbateri s-au aflat și persoane care au susținut lucruri aproape incredibile sau haioase, dar și unele care au considerat că acestă dezbatere va fi ca în CPUNul de acum 27 de ani, în care fiecare avea ceva de exprimat. Astfel , unii vorbitori au stârnit hohote de râs, iar alții lacrimi.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, a vorbit scurt și la obiect, stârnind un val de rumoare. „Vreți să schimbați legea și să retrimiteți dosarele Revoluției și Mineriadei la secția Civilă a Parchetului General?” I s-a răspuns scurt: „Categoric, NU!”. Teodor Mărieș a concluzionat: „Lăsați-i să stea toți în pușcării!”.

O cetățeancă, Norma Bârsan, a susținut că e bine să se facă proiectul grațierii iar cei care protestează să meargă pe stadioane. Cu toate acestea, femeia a stârnit un val de hohote când a declarat: „Vreau desființarea tuturor partidelor. Să existe doar două partide. Cel al femeilor care să se ocupe de copii și cel al bărbaților. Peste acestea să existe o autoritate care să vegheze. Peste aceasta să existe o curte cu jurați care să vegheze asupra tuturor. Protestele sunt bune, dar să se desfășoare pe stadioane. Acolo se strâng energii negative care pot produce cutremure”.

Un alt cetățean a susținut că cei mai mari infractori din sectorul 4 sunt procurorii și judecătorii. „Am făcut câteva plângeri la Parchet. Mi s-a cerut să aduc probe și după ce le-am adus, eu am fost cel condamnat la doi ani cu suspendare și asta pentru că judecătorii și procurorii din sectorul 4 sunt corupți. Aici funcționează legea omerta”, a spus acesta impacientat. Ministrul Iordache i-a cerut să lase un memoriu la cabinet, pentru a stabili ce s-a întâmplat.