DEZBATERE EVZ.RO. Ce părere aveţi despre veniturile speciale cerute de către parlamentari? După 12 ani de muncă, aceştia vor avea 4.000 de lei pensie

Medicii, profesorii sau alţi salariaţii trăiesc din venituri din care abia se descurcă, iar pensiile pe care le vor avea după zeci de ani de muncă sunt la fel de mizere. Acest lucru, însă, nu-i împiedică pe parlamentari să spere la bani mulţi după doar trei mandate. Voi ce părere aveţi despre asta şi ce pensii ar merita să aibă politicienii? Dezbatem pe evz.ro acest subiect împreună.

Aleșii nu renunță la privilegiul de a avea venituri mai mari la bătrânețe decât medicii și profesorii. Ultima găselniță pentru care cer aceste bonusuri: lipsa sporului de vechime.

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, po trivit unui proiect de lege semnat de peste 250 de aleși, inclusiv din opoziție. Pensia ar putea ajunge la aproximativ 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate la activ.

Potrivit proiectului discutat, ieri, la ședința grupului deputaților PSD, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar.

Se dublează cu orice tip de pensie

De această indemnizație vor beneficia doar cei care nu mai sunt parlamentari. Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu puțin peste jumătate, respectiv 0,55%, din indemnizația brută lunară a unui parlamentar. Pensia va fi acordată pentru maxim trei și se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor.

 

Nu vor beneficia de pensia specială cei care au avut mai puțin de șase luni activitate parlamentară. „Indemnizația pentru activitate parlamentară se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii”, se mai arată în proiectul de lege.

Potrivit unor calcule proprii, foștii senatori și deputați cu un singur mandat ar urma să primească, în plus față de pensie, o indemnizație aproximativă de 1.200 de lei, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni aproximativ 3.600 de lei.

În această ultimă categorie se numără și Petru Daea, care este parlamentar din anul 2004. Inițiator al acestei legi, el a arătat că prin acest proiect „se dorește să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile și salariile”. „Să readucem situația care a fost în 2010, când s-a luat această măsură de tăiere a pensiilor și a salariilor.(...) Indemnizația unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizația existentă acum, pensia, este afectată prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, dacă ai o sumă de 5.000 lei, la această sumă un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, în cazul acesta nu beneficiază”, a mai spus Daea. El a adăugat că impactul ar fi „foarte mic”, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari pensionari.

 

Daea a mai arătat că mai are puțin și iese la pensie și va beneficia de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. „Pentru 47 de ani, 8 luni și 5 zile de contribuție, primesc o contribuție de 2.500 de lei, la care se adaugă aceasta de 4.000 (n.r.- pensia specială dacă se aprobă). Sunt 15 ani în care eu nu am beneficiat de spor de vechime”, a ținut să precizeze Daea.

Potrivit acestuia, peste 87 de semnături sunt de la opoziție. Cu toate acestea, deputatul PNL Cristina Pocora a precizat că liberalii nu susțin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari și a cerut PSD să promoveze și creșterea alocației pentru toți copiii la 200 de lei.

Din nou inechități în sistemul public de pensii

Eliminarea pensiilor speciale acordate prin legi speciale și includerea lor în sistemul public unitar de pensii, cu impunerea obligativității recalculării lor, au avut la bază „necesitatea reformării sistemului de pensii, reechilibrarea sa, eliminarea inechităților existente în sistem și, nu în utlimul rând, situația de criză economică și financiară cu care se confruntă statul, deci atât bugetul de stat, cât și cel al asigurărilor sociale de stat”, conform Deciziei Curții Constituționale a României nr. 871/25 iunie 2010 prin care instanța a statuat ca fiind constituțională Legea 119/2010 privind instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor (care stabilea modul de calcul al pensiilor speciale). Constituțională a fost declarată și Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin Decizia CCR 1.237 din 6 octombrie 2010, ce fusese atacată de 55 de deputați și 33 de senatori. (V.F.)

„Nimeni în țara asta nu mai primește spor de vechime”

Argumentația invocată de parlamentari pentru a-și acorda pensii speciale arată, pe de o parte, dorința de a-și extinde privilegiile dincolo de mandat, iar pe de alta, o necunoaștere crasă a legislației în vigoare, cel puțin din partea unora. „Nimeni în țara aceasta nu mai primește spor de vechime. Acesta a fost introdus în salariu odată cu noua lege a salarizării unice, promovată de Guvernul Boc”, a explicat prof.univ. dr. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

FOTO: AUGUSTIN ZEGREAN

Indemnizația de parlamentar, asimilată salariului

Indemnizația primită de parlamentari pe perioada mandatului este asimilată salariului, astfel că, deși au contractul de muncă suspendat la angajator, ei plătesc și impozit pe venit și contribuțiile sociale, adică sănătate, șomaj și pensii. În situația în care după terminarea mandatului angajatorul a dat faliment, ei sunt asigurați și din acest punct de vedere, potrivit legii. Toatodată, ea poate fi cumulată cu pensia sau cu alte venituri.

Deși admite că poate exista o diferență la pensie, ținând cont de statutul parlamentarilor, Iancu spune că aceasta nu ar trebui să sfideze bunul simț: „Este de neconceput să dai pensii speciale de zeci de mii de lei unor categorii sociale, în condițiile în care pensia medie este de 800 de lei.”

Ori, încet-încet, actualul Executiv a dat înapoi toate pensiile speciale tăiate de Guvernul Boc atunci când s-a reformat sistemul, impunându-se principiul cât ai contribuit, atât primești. Primesc pensii speciale în acest moment magistrații, aviatorii, diplomații și, în curând, și militarii.

Rămân în afara tratamentului privilegiat tot aceia care erau discriminați și înainte de legea unică a pensiilor. Adică profesorii, medicii și angajații obișnuiți. Aceștia ajung să primească, după 40 de ani de muncă, pensii pe care politicienii din Parlament le vor după un singur mandat.

Nu suntem împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari, dar ar trebui să ne uităm puțin și la ce fac ei în Parlament, punctează reprezentanții breslelor.

Parlamentarii vor ca, după un singur mandat, să aibă o pensie mai mare decât un profesor cu 40 de ani de catedră

Demersul parlamentarilor este cu atât mai sfidător în condițiile în care reprezentanții breslelor speră să obțină o majorare a salariilor în urma modificării legii salarizării unice, anunțată ca intenție de ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Potrivit lui Marius Nistor, președintele Federației din Învățământ Spiru Haret, profesorii ajung să aibă un salariu de 2.500 de lei, după 40 de ani de catedră, iar pensia pe care o vor primi va fi mai puțin de jumătate (circa 1.000 de lei). Profesorii speră ca o majorare a salariilor să le aducă mai multe contribuții și, prin urmare, pensii mai mari. În baza acelui principiu al contributivității pe care aleșii neamului îl ocolesc acum.