Lucian Onea, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție Ploiești a fost pus sub urmărire penală de către secția de anchetare a magistraților din cadrul Parchetului General.
Alături de Lucian Onea, alți cinci procurori de la DNA Ploiești au fost puși sub urmărire penală: Mircea Negulescu, Lucica Onea, Alfred Savu, Giluela Deaconu și Cerasela Răileanu.
Aceștia sunt acuzați de fapte deosebit de grave: ticluirea de probe în dosare, șantaj și presiune asupra martorilor, oferirea de identități protejate multiple, denunțători-martori falși, cercetare abuzivă, denunțuri luate sub presiune,etc.
Aceste fapte penale au fost săvârșite în mai multe dosare deschise de procurorii din Ploiești pe numele unor persoane influente, din politică, lumea afacerilor, sau persoane care se aflau la conducerea unor instituții publice, notează ph-online.ro. Printre acestea se numără următoarele dosare
Dosarul 465/p/2013 - deschis de procurorul "Portocală" pe numele unor persoane fizice, pe care le-a acuzat de evaziune fiscală, în lipsa de probe. Dosarul a avut la baza denunțuri date sub presiune și probe măsluite. Acest dosar se judecă la Tribunalul Prahova.
Dosarul 183/p/2013 - celebrul dosar care îi viza pe Mircea și Vlad Cosma, dar și pe angajați ai CJ Prahova. Dosarul a fost preluat de Onea și Giluela Deaconu de la Mircea Negulescu și a fost lucrat pe probe ticluite (celebrul "stick de memorie" etc). Se judecă la ICCJ.
Dosar 994/42/2015 - a fost deschis pe numele Andreei Cosma, lucrat de Alfred Savu sub atentă supraveghere a lui Lucian Onea. Dosarul a fost folosit de Negulescu pentru a o șantaja pe Cosma și a obține favoruri sexuale. Se judecă la ICCJ.
Dosarul Ghiță-Tudose-Viorel Dosaru-Aurelian Mihăilă-Emanuel Saghel - dosar care a fost lucrat de gașcă Onea-Răileanu-Negulescu, bazat pe denunțuri false. Acuzațiile au fost respinse de judecători, iar toate victimele procurorilor de la Ploiești au fost achitate pe fond la ICCJ.
Dosar Cristinel Toader - celebrul dosar pe care Portocală i l-a deschis lui Toader "dintr-un fetiș". Fostul șef al Poliției Locale Ploiești a depus plângere pe numele lui Negulescu pe care l-a acuzat de influențarea declarațiilor, compromiterea intereselor justiției, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, purtare abuzivă și constituire de grup infracțional organizat. Se judecă la Tribunalul Prahova.
Dosar 218/p/2014 - dosarul HidroPrahova, lucrat de Onea și Giluela Deaconu, în care s-au atașat probe false precum tabelul cu alegători din Republica Moldova. Netrimis în judecată.
Dosar 4564/105/2017 - deschis pe numele lui Vlad Cosma pentru evaziune fiscală. Dosar deschis de Negulescu, bazat pe probe ticluite, se judecă la Tribunalul Prahova.
Dosar 47338/3/2016 - Cerasela Răileanu a lucrat, alături de Onea, dosarul Anei Maria Patru, existând indicii că procurorii au atribuit indentitati fictive unor persoane care aveau și o altă calitate în cauza. Secția penală a Tribunalului București i-a obligat pe procurorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu de la unitatea de elită DNA Ploiești să desecretizeze lista martorilor cu identitate protejată folosiți în dosarul Anei Maria Patru.
Netrimise în judecată sunt și dosarele:
Dosarul țigăilor deschis pe numele lui Daniel Savu și Sebastian Ghiță - dosar prezentat și în spațiul public, unde există înregistrări audio în care 5 martori protejați erau puși să mintă simultan în biroul lui Savu Alfred.
Dosarul Siveco 110/P/2016 al DNA Ploiești care a fost preluat sub nr 249/P/2018 de către DNA București. Procurorii Onea și Răileanu sunt acuzați că au constituit un grup infracțional organizat folosindu-se de Irina Socol și Tiberiu Urdareanu pentru a inventa declarații false la adresa lui Sebastian Ghiță.
Dosarul Ponta-Blair-Ghiță - Dosarul despre care se știe că a fost bazat pe denunturile redactate chiar de procurorii Savu și Negulescu, existând și o înregistrare care dovedește acest lucru.