Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Deviza generalului Coldea de pe stema Poliției Politice: „O singură regulă, nicio regulă!”

Deviza generalului Coldea de pe stema Poliției Politice: „O singură regulă, nicio regulă!”

M-am mai întrebat: cum a fost posibil? Este o întrebare la care românii știutori de carte și cu ceva repere morale încearcă să-și răspundă, atunci când se uită în trecutul apropiat. Cum a fost posibil ca o mulțime de cetățeni să fi fost târâți nevinovați - o arată o avalanșă de achitări căreia nu i se zărește capătul - pe culoarele Justiției sechestrate și siluite în Câmpul Tactic de Cuplul Coldea - Kovesi?

Baza bolnavă care a ținut loc de cadru legal a fost constituită de Hotărârea 17/2005 a CSAT, prin care corupția a fost trecută în categoria riscurilor de securitate națională, și Protocoalele de colaborare încheiate între SRI și Parchetul General, din 2005, între SRI și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, din 2007 și, în fine, între SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ultimul și cel mai important a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Nițu, pe de o parte, și șeful SRI, George Maior și prim-adjunctul său Florian Coldea, pe de alta. În virtutea acestor acte de colaborare, echipe operative comune formate din ofițeri SRI și procurori cooperau „în activitatea de valorificare a informațiilor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii”. Profund ilegal, contrar Codului de Procedură Penală și Constituției României.

Partea asta este foarte limpede, asupra ei s-a pronunțat clar Curtea Constituțională a României în 2016, atunci când practic a desființat Binomul SRI-DNA. Temeiul secret, botezat în mod mincinos legal, în care această grupare de criminalitate organizată a operat, a fost astfel devoalat și anihilat. Alte aspecte nu sunt încă lămurite. Cum ar fi acela care să arate ce fel de oameni puteau premedita și comite crime grave împotriva unor semeni ai lor, despre care știau clar că sunt nevinovați, din moment ce le confecționau și falsificau probe, din moment ce le trucau procesele în vederea condamnării la ani grei de închisoare. O să o tot repet: numai până acum, 15 victime ale Cooperativei „Gestapoul Coldea – Kovesi” au murit fără să apuce să audă verdictul „Achitat!” din gura judecătorilor. Morți, duși la cimitir, îngropați și plânși de familii! Coldea, Kovesi și nenumărații lor acoliți vor fi nevoiți să trăiască cu asta și apoi, în Eternitate, să-i ducă în spinare pe cei 15, așa cum se spune în popor.

Deci, ce fel de oameni? Un răspuns ferm la această întrebare ni-l dă un fost profesor al generalului Florian Coldea, din vremea când acesta era student al Academiei Naționale de Informații. În cartea „Puterea umbrei – General brg. (r) Aurel I. Rogojan față în față cu Dan Andronic”*, fostul dascăl povestește că fostul său elev nu i-a reținut atenția cu absolut nimic în timpul școlii, decât cu faptul că la un examen l-a dat afară din sală de două ori, pentru că venise desculț, fără șosete în picioare. Ulterior însă, după cum generalul Rogojan povestește pe larg în carte, odată ajuns șef operativ al SRI, fostul său elev i-a atras serios atenția, ba chiar l-a surprins cu „cât de superficial realiza nevoia de legalitate și a conduitei informative reglementate”.  Mai mult, în urma unei discuții pe un subiect profesional serios, generalul Rogojan s-a convins că generalul Coldea „suferă de anomie incurabilă” și că „va distruge sistemul valorilor constituționale pe care este fundamentată activitatea Serviciului Român de Informații”. Imediat după consolidarea poziției, spune fostul său dascăl, generalul Florian Coldea a decretat: „De azi înainte avem o singură regulă – nicio regulă!”

Nefiind psihiatru, nu voi face niciun comentariu asupra celor relatate de general în cartea sa, cu privire la autorul celei mai negre perioade din istoria României post-decembriste, rețin doar faptul că se conturează un răspuns la întrebarea pusă din capul locului.

*Cartea „Puterea umbrei – General brg. (r) Aurel I. Rogojan față în față cu Dan Andronic” poate fi achiziționată de pe site-ul www.agoramag.ro