Ipoteza organizării alegerilor prezidenţiale odată cu alegerile europarlamentare, avansată de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, agită relaţiile şi aşa tensionate din cadrul coaliţiei de guvernare şi situaţia pe întreaga scenă politică.
În opinia analistului politic Bogdan Teodorescu, "reducerea responsabilităţii preşedintelui este cel mai grav lucru care ni se propune în acest moment". Dacă din punct de vedere constituţional, acest lucru nu este imposibil, Guvernul fiind obligat numai să anunţe alegerile cu 45 de zile înainte, din punct de vedere politic "există o mare problemă".
Traian Băsescu ar fi cel mai câştigat, ţinând cont că în ultimele şase luni de mandat declinul de imagine s-ar accentua puternic.
"În 2004, dacă alegerile ar fi avut loc în iunie, Năstase îl învingea pe Băsescu fără probleme", a avansat Teodorescu. În opinia sa, "niciun preşedinte în exerciţiu nu urcă în sondaje pe final de mandat, indiferent cine este el. Orice şef de stat scade la final de mandat- erodare, plictiseală, situaţie economică negativă, tirul contracandidaţilor îndreptat împotriva lui. Foarte mulţi preşedinţi ar fi fost fericiţi ca alegerile să aibă loc şase luni mai devreme. "
Organizarea de alegeri prezidenţiale în iunie ar reprezenta o lovitură extrem de grea pentru contracandidaţii lui Traian Băsescu.
"Contracandidaţii ştiau că alegerile sunt în noiembrie. Şi-au programat congresele şi decizia pentru acea dată. Momentan, partidele nu au candidaţi. Orizontul de timp este noiembrie, nu este iunie. Dacă schimbi acest orizont pentru iunie, i-ai pus într-o situaţie extrem de proastă pe toţi contracandidaţii tăi. Ca să nu mai amintim şi considerentul financiar- într-un fel strângi bani pentru campania din noiembrie, altfel pentru iunie", a subliniat politologul, care a mai precizat că nu există "niciun fel de precedent, niciun fel de motivaţie sau logică pentru acestă schimbare".
"O mică fumingenă" a PDL
Argumentând că organizarea de anticipate pe 7 iunie, odată cu alegerile europarlamentare, ar reduce costurile în această "perioadă foarte grea de criză", Radu Berceanu a subliniat că PDL va lua în considerare această posibilitate.
Pentru ca acest scenariu să fie posibil, este nevoie, în opinia liderilor social-democraţi, de demisia sau demiterea preşedintelui Traian Băsescu, al cărui mandat se finalizează la sfârşitul anului, şi nu în vară. În 2003, mandatul prezidenţial a fost prelungit de la patru la cinci ani.
Liderii politici s-au arătat sceptici în faţa acestei posibilităţi, invocând considerete legate de actuala configuraţie politică, recomandări ale instituţiilor europene sau constrângeri constituţionale.
"Cred că ar fi un gest de lipsă de politeţe faţă de electoratul român. Nu există în nicio ţară europeană practica suprapunerii alegerilor europene cu alegeri naţionale", a opinat liderul PSD, Mircea Geoană, care nu crede în retragerea lui Traian Băsescu şi nici în organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate. Liderul social-democrat a catalogat declaraţiile lui Radu Berceanu drept "o mică fumingenă", "încercări stângace ale PDL de a-şi păstra vizibilitatea".
Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a evidenţiat un alt aspect.
"În Constituţie se spune clar că preşedintele trebuie să-şi dea demisia pentru ca funcţia să fie vacantă. Tot în Constituţie se spune că în termen de trei luni se fac alegeri, or nu mai sunt trei luni până în 7 iunie", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.
Credeţi că alegeri prezidenţiale vor avea loc odată cu alegerile europarlamentare? Ar reprezenta acest lucru o lovitură pentru contracandidaţii lui Traian Băsescu?