Compania Stericycle n-a mai ridicat gunoaiele medicale și menajere de la Spitalul județean din Deva începând cu ultima săptămână din martie, aproximativ de două săptămâni, scrie Libertatea.

În felul acesta, foarte multe deșeuri medicale, majoritatea folosite de pacienții bolnavi de Covid-19, s-au adunat în același loc, reprezentând un adevărat focar de infecție.

Sacii plini cu seringi, pansamente, instrumentar din sălile de operație, caserole de mâncare, sticle, hârtii sau resturi alimentare, „zac” lângă Spitalul Județean.

Intrat în carantină din 29 martie, după ce 5 medici și 13 pacienți fuseseră depistați cu coronavirus, spitalul continuă să primească pacienți infectați. Marți, numărul celor internați cu virusul ajunsese la 105.

„E un dezastru și cu deșeurile. Au fost pur și simplu abandonate, iar cele toxice prezintă un pericol iminent de a deveni un factor contaminant. Plus că miroase îngrozitor”, a declarat un medic din spitalul respectiv.

Reacția Stericycle

“Stericycle Romania are un contract in vigoare, privind colectarea deseurilor medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta din Deva. Noi ne-am indeplinit obligatiile contractuale fara intrerupere respectand datele si orele de colectare. Vom continua sa colectam deseurile medicale in acord cu specificatiile din contract.

Colectam deseurile medicale intodeauna conform legii, numai din spatiul special organizat de spital, destinat stocarii acestora. Stericycle nu este autorizata sa colecteze nici un alt tip de deseuri – decat cele medicale din zona special dedicata depozitarii acestora’’, au declarant reprezentatii companiei.

„Cele mai recente date de colectare de la spitalul Judetean de Urgenta din Deva sunt: 28.03, 30.03, 1.04, 3.04, 6.04, 8.04”, au mai precizat sursele citate.