Deutsche Welle: Apusul lui Merkel. “Să nu lase Germania şi Europa în haos”

Deutsche Welle: Apusul lui Merkel. “Să nu lase Germania şi Europa în haos”

Sfârşitul mandatului cancelarului german se apropie. Care sunt obiectivele pe care urmăreşte să le îndeplinească în perioada care i-a mai rămas până în 2021? Şi care este testamentul ei politic? Un scurt bilanţ ealizat de Deustche Welle. 

De multe ori în trecut s-a vorbit despre demisia Angelei Merkel din funcţia de cancelar în special în perioade de rupturi în cadrul coaliţiei de guvernământ de la Berlin. Cu toate acestea Merkel a rămas cancelar timp de 14 ani şi se declară decisă să-şi ducă la bun sfârşit actualul mandat guvernamental. Sondajele arată că majoritatea germanilor doreşte ca Angela Merkel să rămână cancelar până în 2020 în ciuda criticilor aduse activităţii sale guvernamentale.

Germania, dar şi restul lumii nu mai este ce era atunci când Merkel a preluat pentru prima dată atribuţiile de cancelar în 2005. În Germania, polarizarea politică este cea mai intensă din ultimele decenii, în condiţiile în care Alternativa pentru Germania (AfD) este cel mai puternic partid de opoziţie din parlament. În acelaşi timp, procentele atât ale conservatorilor germani, cât şi ale social-democraţilor înregistrează o evoluţie descendentă. 

“Să nu lase Germania şi Europa în haos”

Şi la nivel internaţional situaţia este mult mai fragilă. Preşedintele american, Donald Trump contestă în mod public rostul alianţei NATO, iar britanicii întorc spatele UE. Biograful lui Merkel Ralph Bollmann crede că şefa guvernului german consideră aceste evoluţii “o foarte serioasă criză a democraţiilor occidentale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Ralph Bollmann, principalul obiectiv al lui Merkel în perioada care i-a rămas în funcţia de cancelar este “să nu lase Germania, Europa şi restul lumii în haos”. Este un fapt că Merkel nu a fost niciodată un politician cu viziuni mari. Fără să o spună public, mai mulţi membri de vârf ai creştin-democraţilor ar dori ca Merkel să urmeze exemplul preşedintelui francez Macron, care a făcut propuneri concrete cu privire la reconfigurarea UE sau a demarat o discuţie publică cu privire alianţa nord-atlantică, caracterizând NATO ca fiind “în moarte clinică”.

Decizia sa politică cea mai controversată

Nicio decizie politică a sa nu a fost atât de controversată ca cea din 2015, când a lăsat graniţele germane deschise pentru sute de mii de refugiaţi fără chiar să se consulte cu parlamentul german. Pentru mulţi din Germania, cancelarul a devenit o persoană detestată, în timp ce pentru alţii era salvatorul lumii occidentale.

Care va fi testamentul politic al lui Merkel? Biograful ei apreciază că Merkel “şi-ar dori să fie femeia care a reuşit să treacă Germania prin iureşul crizelor, cum ar fi criza Euro şi criza refugiaţilor, şi politicianul care i-a făcut pe creştin-democraţi un partid mai deschis şi mai tolerant în ciuda preţului intrării unui partid populist de extremă-dreaptă în parlamentul german”.