Editura Evenimentul si Capital

Deţinuţii stau bine la comunicare: 2000 de telefoane mobile confiscate

Autor: | | 0 Comentarii | 406 Vizualizari

Peste 2.000 de telefoane mobile şi peste 150 de substanţe susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite în penitenciarele din ţară de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie.

Dintre 2004 de aparate de telefon, 406 au fost găsite înainte de intrarea în posesie, iar 1.598 ulterior, a precizat ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) pentru Agerpres. În aceeaşi perioadă au fost descoperite 2.346 de cartele SIM, dintre care 467 înainte de intrarea în posesie, iar 1.879 după. Potrivit sursei citate, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii octombrie, au fost depistate 157 de substanţe susceptibil a fi stupefiante, dintre care 38 înainte de intrarea în posesie, iar 119 ulterior.

Căile şi metodele de introducere în sistemul penitenciar a obiectelor interzice sunt dintre cele mai diverse, cele mai multe fiind disimulate în pachete cu alimente şi bunuri primite de deţinuţi, de la aparţinători ai acestora sau alte persoane ori în interiorul corespondenţei. Cele mai vizate zone în care au fost descoperite telefoane mobile, cartele SIM şi substanţe susceptibil a fi stupefiante au fost: camere de deţinere, punct primire deţinuţi, sector vizită, curţi de plimbare, perimetru, interiorul corespondenţei etc, a menţionat ANP.

"În scopul prevenirii introducerii în penitenciar de substanţe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzis a se afla în posesia deţinuţilor, vizitatorii sunt supuşi, în mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităţilor canine. În condiţiile în care progresul tehnologic în materia comunicaţiilor este foarte rapid, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate depun eforturi susţinute pentru prevenirea/reducerea cazurilor de introducere a aparatelor telefonice în penitenciar, iar în acest context, pentru oprirea utilizării acestor aparate în scopul comiterii de alte infracţiuni", a precizat sursa citată.

De asemenea, sistemul penitenciar românesc, conştientizând riscul pe care îl prezintă utilizarea telefoanelor mobile de către persoanele private de libertate, a identificat soluţii tehnice viabile de combatere a traficului de telefoane mobile în penitenciare, anume: aparate de scanat bagaje, porţi detectoare de metale, detectoare portabile de metale, alte echipamente specifice, a precizat ANP.

S-a intamplat in direct, la Realitatea TV! Rares Bogdan: Vor sa ma aresteze

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI