Cum a fost chinuit în detenție fostul judecător Stan Mustață până când a murit

Cum a fost chinuit în detenție fostul judecător Stan Mustață până când a murit

Cea mai importantă informație de după aflarea veștii că fostul judecător Stan Mustață a murit este cea legată de decizia Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Procurorii au anunțat că au deschis dosar penal pentru moarte suspectăși vor face cercetări ca să afl e în ce condiții s-a stins din viață fostul magistrat și dacă au fost încălcate legi și proceduri care privesc drepturile deținutului.

Informațiile obținute de jurnaliști de la avocați, medici, apropiați ai familiei Mustață, surse din cele trei penitenciare prin care a fost plimbat Stan Mustață relevă faptul că asupra deținutului s-au exercitat presiuni, iar comportamentul gardienilor care l-au avut în custodie a excedat prevederile legale.

În primăvara lui 2014, judecătorul Stan Mustață era reținut de procurorii DNA. Era 20 aprilie, iar magistratul a fost săltat chiar în momentul în care, aflat în incinta Curții de Apel București, se pregătea să intre în sala de instanță. În acea zi urma să judece și dosarul în care era inculpat Dan Voiculescu, celebrul proces „ICA” sau „Telepatia”.

În prima fază, acuzația adusă judecătorului Mustață de către DNA (și consemnată de presă) era că, încă din anul 2005, lua bani de la inculpați sau de la condamnați pentru a dispune soluții favorabile. Mai târziu, în comunicatul DNA s-a consemnat doar perioada 2013-2014:

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cauză există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, cele şase persoane au constituit sau aderat la grupul infracțional în scopul săvârşirii unor infracțiuni de corupție judiciară (luare de mită, trafic de influență, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații) urmărind obținerea de beneficii materiale”, spuneau procurorii DNA în primăvara lui 2014.

De-a lungul procesului de la instanțe nu au apărut persoane care să declare că l-au mituit pe judecătorul Mustață ca să le dea sentințe favorabile sau că i-au dat șpagă și nu i-a ajutat. Fostul magistrat a fost condamnat în baza unor denunțuri ale unor persoane din anturaj și a interceptărilor SRI.

În ziua în care a fost reținut, în aprilie 2014, judecătorul Stan Mustață trebuia să judece împreună cu un alt magistrat apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi erau acuzați de fapte de corupție privind modul de privatizare a Insitutului de Cercetări Alimentare (ICA). Din această cauză, mai târziu au apărut declarații și informații că judecătorul Mustață a fost sacrificat ca să intre în dosarul ICA judecătoarea Camelia Bogdan, care avea misiunea să-l condamne pe Dan Voiculescu.

Fostul judecător a fost condamnat, în final, la 8 ani și 6 luni, în 11 mai 2016. El a afirmat în fața presei că a ajuns la închisoare doar pentru că a crezut în supremația legii, dar a făcut precizarea că a greșit atunci când a crezut că dacă respectă legea, nimic nu i se poate întâmpla:

„Am zis doar că trebuie să fiu judecat ca orice alt cetățean al României și am ajuns aici. Asta vreau să scrieți. Că am crezut în supremația legii. Am crezut că dacă respect legea, nimic nu mi se poate întâmpla. Și am greșit. Este singura greșeală pe care mi-o recunosc”, a declarat Stan Mustață.

Traseul morții: plimbat prin trei închisori și trei spitale

Ultimele zile din viața judecătorului Stan Mustață scot la iveală tenebrele Sistemului Penitenciar, o adevărată „anticameră a morții” în care au pierit și alte personaje cu greutate, precum Dan Adamescu sau fostul ofițer SRI, Sorin Crivăț. Așa cum reiese din informațiile obținute de „Evenimentul zilei”, magistratul a murit cu zile, fiind plimbat de la o închisoare la alta și dintrun spital în altul, timp de cinci săptămâni. La capătul acestui „traseu al morții”, medicii de la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” (a nu se confunda cu Spitalul Militar) au fost nevoiți să constate decesul judecătorului și au sesizat autoritățile. Managerul spitalului, profesorul universitar doctor Victor Strâmbu a declarat, pentru „Evenimentul zilei” că Stan Mustață a fost adus, în stare gravă, la unitatea sanitară miercuri, în jurul orei 9.30. I s-au făcut analize și s-a constatat că suferea de o insuficiență renală cronică. Medicii au constatat că avea montat un cateter pe vena femurală, dar era necrozată. Practic, era o cangrenă la picior. Magistratul a fost operat și i-a fost montat un alt cateter pe venă, în zona gâtului. Ulterior, i s-a făcut dializă. După circa două ore și jumătate, Stan Mustață a intrat în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, fostul judecător nu a mai putut fi salvat. Decesul a fost consemnat în jurul orei 22.15. Ridicat de mascați în timpul nopții În mod surprinzător, la propunerea conducerii penitenciarului Rahova și cu acordul conducerii ANP, din motive care fac, acum, obiectul anchetei, Stan Mustață a părăsit Bucureștiul în noaptea de 3 spre 4 iulie, deși se afla în regim semi-deschis și mai avea doar trei luni până să fie prezentat în fața Comisiei de eliberare condiționată (termenul era în noiembrie 2018). El a fost ridicat de mascați și transportat la Giurgiu, într-un penitenciar de maximă siguranță în care sunt încarcerați infractori periculoși. Deși, pe drum, a vomitat tot timpul, judecătorul a ajuns într-o celulă, alături de criminali. Când a ajuns acolo nu a putut să mai meargă. La Giurgiu, a stat în infirmerie șase zile și a fost condus și la Spitalul Municipal. Pe 10 iulie a fost transferat la București. La Spitalul Penitenciar Jilava i s-a făcut rău și a fost internat la Spitalul Sfântul Ioan „unde i-au aplicat nişte catetere pentru dializă şi i-au distrus picioarele”, susține Elena Mustață. În cele din urmă, Stan Mustață a ajuns, pe 8 august, miercuri, la Spitalul de Nefrologie Carol Davila, unde și-a găsit sfârșitul.

Averea familiei Mustață

Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel Bucureşti, avea înainte cu un an de a fi arestat (declarația de avere din iunie 2013) următoarele bunuri:

● trei terenuri intravilan, în suprafață totală de aproape 1.200 de metri pătrați, din care două sunt în Bucureşti şi unul în comuna Bezdead, județul Dâmbovița.

● pe terenurile deținute sunt ridicate două case în Bucureşti, de 91,8 metri pătrați şi, respectiv, 91 de metri pătrați, precum şi o casă de vanță în Bezdead.

●două autoturisme - un Ford Scorpio, cumpărat în 1989 şi un BMW 320, cumpărat în 2007, ambele fiind second hand. Stan Mustață a obținut, din salariul de judecător, în anul fiscal anterior declarației de avere, venituri de 113.574 de lei, precum şi 28.000 de lei, venitul soției, ca profesor la Şcoala nr. 3 din Sectorul 1 al Capitalei.

Avocata judecătorului:„Staliniştii erau mai umani față de ce s-a întâmplat în acest caz!”

Lorette Luca, avocata fostului judecător Stan Mustață, a declarat pentru EVZ că acesta se pregătea să se îndrepre împotriva României în cadrul unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acțiunea urma să fie depusă după ce instanțele din România i-au respins fostului magistrat două căi extraordinare de atac: o contestație în anulare şi o cerere de revizuire a deciziei din 2016, prin care acesta a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare. „Omul acesta a fost nevinovat! Îmi asum acest lucru!”, a declarat avocata Lotrette Luca pentru EVZ.

Avocata a semnalat o serie de grave nereguli în cazul fostului judecător Stan Mustață, care a fost încarcerat în penitenciar, nu în unitatea medicală a închisorii, deşi era grav bolnav. Acesta suferea de cancer la stomac şi de o afecțiune la rinichi, motiv pentru care avea nevoie de dializă.

„Cu astfel de diagnostice, persoana privată de libertate trebuia să îşi ispăşască pedeapsa în condițiile unui spital penitenciar. Motivele respingerii – nu doar în cazul domnului Stan, ci al oricărei alte persoane – unor cereri de liberare condiționată sau de întrerupere a pedepsei pe caz de boală sunt acelea că există condiții în spitalele din penitenciare pentru supravegherea stării de sănătate a persoanelor încarcerate”, a declarat avocata lui Stan Mustață, la Antena 3. Avocata a relatat că Stan Mustață şi-a petrecut ultimele 48 de ore în dubă, fiind mutat între penitenciare şi spitale, iar în cele din urmă a decedat la Spitalul Carol Davila.

„În momentul în care ajunge la (Penitenciarul – n.r.) Giurgiu, conducerea, directorul acelui penitenciar – sesizat de lucrători – vine să îl interogheze pe domnul Stan Mustață, de ce a fost transferat acolo. Iar dânsul mărturiseşte: nu ştiu! Şi atunci, directorul Penitenciarului decide să fie internat de urgență la Spitalul Municipal Giurgiu. Acel director de penitenciar a dat dovadă de umanitate şi, până la urmă, de conştiință”, a declarat avocata. De la Spitalul Municipal Giurgiu, fostul judecător a ajuns la Penitenciarul Jilava.

„În penitenciar, nu în spital! Este transferat, apoi, de urgență la Spitalul Sf. Ioan unde se încearcă implementarea unui cateter. Din nefericire, suportul material al acestui spital – dincolo de abilitățile medicilor şi de buna credință a acestora – nu conferă posibilitatea unei implementări corecte a acestui cateter. S-au creat nişte complicații, astfel încât medicii de la Spitalul Sf. Ioan recomandă spitalul de specialitate Carol Davila. Domnul Mustață este luat de la Spitalul Sf. Ioan şi adus înapoi în Penitenciarul Jilava, tot în pușcărie, în ciuda recomandării medicilor şi ulterior, tot cu duba, este dus la Carol Davila. Acest periplu Jilava - Sf. Ioan - Jilava - Carol Davila a durat, hai, să zic 48-50 de ore. (...) El nu putea să stea nici în picioare. (E un – n.r.) regim inchizitorial, dincolo de regimul stalinist. Staliniştii erau umani față de ceea ce i s-a întâmplat!”, a declarat Lorette Luca.

Magistratul nu se mai afla în penitenciar de câteva zile

Oficiali din sistemul penitenciar au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că Stan Mustață a ajuns la Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu pe data de 4 iulie, fiind transferat de la Penitenciarul Rahova. La Giurgiu „a stat în infirmerie șase zile, până pe zece iulie”. Apoi, susțin aceleași surse, Mustață a fost transferat la spitalul penitenciarului Jilava, pentru că era foarte bolnav. De asemenea, surse demne de încredere din Penitenciarul Jilava ne-au declarat că fostul judecător Stan Mustață nu mai era încarcerat de Jilava de trei zile la momentul decesului său, care s-a produs într-un spital civil.

Anchetă la pușcărie

Administrația Națională a Penitenciarelor a trimis presei un comunicat laconic, în care nu se comunică mai nimic. Îl redăm integral, mai ales că e foarte scurt: „În data de 8 august 2018, în jurul orei 22.00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul București - Jilava care se afla internată într-o rețea sanitară publică. Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunțarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate și urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor și împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului. Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidența unității penitenciare cu afecțiuni medicale cronice. De asemenea, la nivelul administrației locului de deținere a fost demarată o anchetă internă” (Mihnea-Petru Pârvu)

Dan Andronic: „Crimă cu premeditare!”

Decesul fulgerător al judecătorului Stan Mustață a stârnit reacții vehemente din partea mai multor avocați, analiști și jurnaliști. Mai ales că, în urma tragicului eveniment, au rămas foarte multe întrebări fără răspuns. În cadrul unei intervenții telefonice, la postul România TV, Dan Andronic, jurnalist EVZ, a făcut o serie de precizări cu privire la această situație. „Crimă cu premeditare! Dacă elementele prezentate sunt corecte, atunci în cazul judecătorului Mustață avem de-a face cu un abuz înfiorător! Stan Mustață avea 69 de ani, deci executa o treime din pedeapsă; în noiembrie urma să intre la comisia de eliberare condiționată, deci mai avea de executat în jur de un an, ceea ce înseamnă că executa pedeapsa în regim semi-deschis! Transferul la Penitenciarul din Giurgiu, care este cu regim închis, este total ilegal! Cine a semnat un asemenea ordin a făcut-o încălcând toate regulamentele și legea! Nu se poate transfera un deținut dintr-un regim semideschis într-unul închis decât dacă a primit o nouă condamnare care depășește trei ani.

Ceea ce nu era cazul judecătorului Stan Mustață! Aici mi-aș dori ca Dragnea, Tăriceanu și Tudorel Toader să devină vocali și să ceară o anchetă rapidă și măsuri ferme! Altfel, rămân niște politicieni preocupați doar de propria soartă... Și atunci își merită soarta!”

Ultimele cuvinte: „Elena, ăştia vor să mă omoare!”

Avocata Lorette Luca a relatat că soţia judecătorului, Elena Mustaţă (foto), nu a fost informată despre faptul că Stan Mustaţă este mutat cu duba între penitenciar şi spitale. „Doamna Mustaţă mărturisea că, discutând cu soţul domniei sale, miercuri, în Spitalul Davila, acesta era cu capul pe masă şi spunea: Elena, nu mai pot, ăştia vor să mă omoare! Soţia a avut dreptul să intre cinci minute să îl vadă. I-a adus pijamaua la spital. Atât. Dânsa s-a agitat şi a aflat ce se întâmplă cu soţul ei. A dat telefoane, a interogat. La Spitalul Sf. Ioan, judecătorul Mustață a fost trimis cu patru gardieni, i-au scos cătușele și leau pus pe masă. Voi face plângeri împotriva directorului care a dispus transferul la 2 noaptea, voi face un memoriu la Ministerul Justiţiei şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, voi face tot ceea ce trebuie făcut”, a declarat Lorette Luca.

Aruncat în închisoare la ordin

Stan Mustaţă susţinea, într-un interviu acordat din închisoare, că măsurile împotriva lui au fost dispuse de faptul că i se ceruse să soluţioneze rapid dosarul omului de afaceri Dan Voiculescu, iar el a spus că nu poate încălca procedurile. Fostul magistrat își întemeiase cererea de revizuire pe baza înregistrării făcută publică de Sebastian Ghiță în care Traian Băsescu relata cum a fost schimbat Stan Mustață din completul care îl judeca pe Dan Voiculescu și a fost înlocuit cu judecătoarea Camelia Bogdan. „Bă, da’ să vezi conversația când îmi spuneau că îl luăm pe Mustață din complet. Da? Hai, băieți, să-l aruncăm în aer! (...) Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: „Mâine îl luăm pe Mustață și intră Camelia Bogdan”. Să-i vezi după o zi când spuneau: „Am vorbit cu Camelia Bogdan și a spus că, dacă aveam Codul penal, îi dădea 20 de ani”. A putut să-i dea doar zece (...)”, spunea Traian Băsescu în respectiva înregistrare. Până la închiderea ediției, Camelia Bogdan nu a putut fi contactată.

Alte decese în penitenciare

 

 

● Omul de afaceri Dan Adamescu a murit, în ianuarie 2017, într-o clinică privată din Capitală, în timp ce se afla în executarea unei pedepse de 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru mituirea unor judecători în dosarele de insolvenţă ale firmelor sale. Cauza morţii: septicemie generalizată. Adamescu formulase mai multe cereri de eliberare condiţionată, însă magistraţii i le-au respins pe toate.

Fostul diplomat Silviu Ionescu, fost consul al României la Singapore, a murit în penitenciar în decembrie 2014. El executa o pedeapsă de 6 ani de închisoare după ce a accidentat mortal o persoană şi a rănit grav alte două, în 2009, în Singapore.

● În data de 27 martie 2007, fostul ofiţer SRI Crivăț Sorin, aflat în Penitenciarul Codlea, arestat preventiv, în curs de judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, a decedat în urma unui stop cardio-respirator, în condiţii suspecte. Un coleg de celulă a relatat: „Doctorul i-a făcut o injecţie şi făcea spume la gură”.