Evenimentul Zilei > EVZ Special > Detaliile spectaculoase ale operațiunii de ucidere a teroristului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi
Detaliile spectaculoase ale operațiunii de ucidere a teroristului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

Detaliile spectaculoase ale operațiunii de ucidere a teroristului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

Operațiunea de ucidere a liderului jihadist Abu Bakr al-Baghdadi a fost un succes. Detalii spectaculoase ale acestei operațiuni au fost date de președintele SUA, Donald Trump.

RRA: „În vreme ce preşedintele Trump şi principalii săi consilieri pentru securitate națională așteptau în Situation Room ca operațiunea să înceapă, forțele de elită ale Statelor Unite lansau la 10.000 de km depărtare una din cele mai importante misiuni contra teroriste în campania împotriva grupului Stat Islamic.

În jurul miezului nopții, între sâmbătă și duminică, opt elicoptere americane, în principal CH-47 Chinook, au decolat de la o bază militară de lângă Erbil, Irak, zburând la înălțime joasă și cu viteză mare, pentru a evita detectarea. Au traversat granița siriană și au zburat timp de 70 de minute deasupra Siriei, până la Baris, la nord de oraşul Idlib.

Ţinta lor: Abu Bakr al-Baghdadi, brutalul fondator și lider al celei mai sadice și violente organizații teroriste din lume, după cum a calificat-o președintele Trump atunci când a anunțat duminică, de la Casa Albă, una din cele mai semnificative victorii ale politicii sale externe.

Al-Baghdadi se ascundea într-un complex de clădiri din nord-vestul Siriei cu membrii familiei sale și membri ai grupului său terorist. A fost o informație de la un militant ISIS, nemulțumit de grup, care a condus la lansarea operațiunii.

Elicopterele americane au traversat spațiul aerian controlat de Irak, Turcia, Rusia și Siria, cu oficialii americani, informând liderii acestora că au planificat o operațiune, fără a da însă detalii. Elicopterele au început să bombardeze complexul de clădiri, în timp ce unitatea de elită Delta Force şi câinii săi militari au ajuns la sol.

Forța specială de elită a intrat în complex sub foc inamic.

A urmat ceea ce preşedintele Trump a numit un raid nocturn, periculos și curajos, condus în mare stil. Președintele Trump a expus cele văzute din Situation Room într-o manieră aproape cinematografică.

Donald Trump: Luptătorii lui Al-Baghdadi și însoțitorii săi au fost uciși cu el. A murit după ce a fugit într-un tunel fără ieșire, văitându-se, plângând și țipând tot timpul. A târât după el trei dintre copiii săi. I-a condus la o moarte sigură.

A ajuns la capătul tunelului cu câinii noștri, vânându-l. S-a autodetonat, sinucigându-se şi ucigându-i pe cei trei copii. Criminalul care a încercat atât de mult să ne intimideze și-a petrecut ultimele momente într-o totală frică, într-o totală panică. Ne-am aflat în complex timp de aproximativ două ore și după ce misiunea s-a încheiat, am luat informații foarte senzitive, multe în legătură cu originea și viitoarele planuri ale ISIS.

Într-o conferință de presă, cu puțin timp în urmă, la Pentagon, secretarul apărării, Mark Esper, a arătat că în cursul raidului au fost capturați membri ai grupului Stat Islamic.

El a arătat că uciderea liderului ISIS este o lovitură devastatoare pentru organizația teroristă, care a comis atacuri abominabile și a executat, postând în direct, public, uciderea ostaticilor, decapitându-i şi arzându-i de vii în cuști.

Mark Esper a adăugat că Statele Unite vor urmări atent următorii pași ai ISIS „și cum va apărea un nou lider, îl vom elimina și pe el”, a transmis corespondetul RRA de la Washington, Doina Saiciuc, citată de Rador.

Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare după raidul militar american care l-a vizat pe liderul grupării Statul Islamic (SI) în Siria, au confirmat luni responsabili ai Pentagonului, citați de AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

Un responsabil citat de AFP, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, nu a furnizat alte detalii despre ceremonia funerară, care aminteşte de cea a lui Osama ben Laden, din 2011. După uciderea liderului Al-Qaida, în urma unui atac al unei unităţi americane de elită asupra ascunzătoarei sale din Pakistan, și trupul lui Osama ben Laden a fost aruncat în mare.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: