Evenimentul Zilei > Social > Destinaţiile preferate de români pentru sărbătorile de iarnă. Ce au constatat specialiștii
Destinaţiile preferate de români pentru sărbătorile de iarnă. Ce au constatat specialiștii

Destinaţiile preferate de români pentru sărbătorile de iarnă. Ce au constatat specialiștii

Un studiu efectuat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism a reliefat preferințele de călătorie ale turiștilor români pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Și cum gusturile nu se discută, dacă unii aleg destinațiile exotice, alții preferă stațiunile de schi. 

Potrivit datelor prezentate de ANAT, pe primul loc în topul destinaţiilor se află Egiptul. Se zboară cu curse charter din mai multe oraşe ale ţării către Hurghada şi Sharm El Sheikh. A doua destinaţie din top este Turcia, în special Istanbul și Cappadocia. Urmează Grecia şi Emiratele Arabe Unite cu Atena şi Dubai.

Altă destinație solicitată este Turcia, cu precădere Istanbul (avion și autocar) și Cappadocia.

De asemenea, se organizează programe de grup pentru Grecia, în special circuite cu avion și autocar, majoritatea având în prim-plan Atena. Se organizează și grupuri pentru Dubai, cu chartere de la 1 decembrie, cu plecări săptămânale. Tot de la 1 decembrie se deschid destinații operate cu curse charter precum Maldive, Republica Dominicană, Republica Capului Verde, Tanzania (Zanzibar), Kenya.

Pe un trend ascendent este și cererea de croaziere în bazinul Caraibilor și în zona Golfului Persic. De Crăciun, o destinație foarte solicitată și devenită tradițională este Laponia.

Pasionații de sporturi de iarnă aleg pachete de schi în Austria (către care va începe operarea unui lanț de zboruri charter), Bulgaria și Italia.

Destinații pentru turism intern

Pe partea de turism intern, românii optează pentru stațiuni montane, în special Poiana Brașov, urmată de Sinaia, Bușteni și Predeal. Sunt și stațiuni mai mici, cu pârtii de schi, din ce în ce mai solicitate, unde se dezvoltă puternic turismul local, chiar dacă volumele de turiști nu sunt foarte mari, precum cele din județele Harghita sau Maramureș.

Ca stațiuni balneoclimaterice, cele mai solicitate sunt Băile Felix, Băile Herculane și Sovata. De asemenea, agențiile de turism înregistrează vânzări și pentru destinațiile de turism rural și agroturism, preponderent pentru zona Bran – Moieciu – Fundata dar și pentru Bucovina și Maramureș.

La ora actuală, circa 50% din capacitatea totală de cazare disponibilă a României este rezervată pentru Revelion.

Turiștii trebuie să știe că certificatul verde digital este acum operațional în toate țările UE și în 18 țări (și teritorii) non-UE.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.