Lăzile cu focoase pentru rachete, dispărute dintr-un tren care le transporta de la Braşov către Bulgaria, au fost găsite în localitatea ilfoveană Chitila, de către un echipaj al SRI. Trei dintre cutii sunt sigilate, a patra este deschisă. Unul dintre suspecţii furtului lăzilor cu focoase pentru rachete este un băiat de 14-15 ani.
UPDATE. Mecanicul şi mecanicul-ajutor al trenului din care au dispărut focoasele au fost concediaţi, motivul fiind sustragerea unei cantităţi de motorină, ceea ce a însemnat o încălcare a sarcinilor de serviciu. CFR Marfă SA "a constituit o comisie care a demarat o anchetă internă pentru a verifica modul în care au fost îndeplinite atribuţiile de serviciu de către angajaţii societăţii în legătură cu circulaţia trenului numărul 91950 ce transporta obiecte de natură militară cu destinaţia Bulgaria", se spune în comunicat CFR Marfă SA. Ancheta "a scos la iveală" că "personalul de locomotivă, compus din mecanic de locomotivă şi mecanic ajutor de locomotivă, a sustras o cantitate de 75 litri motorină, încălcând astfel sarcinile de serviciu". În consecinţă, "conducerea CFR Marfă a dispus măsuri de recuperare a pagubelor şi desfacerea disciplinară a contractelor de muncă ale mecanicului de locomotivă şi mecanicului ajutor de locomotivă ce au efectuat transportul, începând cu data de astăzi, 18 iulie 2011", se mai arată în comunicat. Mai puțin bântuit de secretomanie decât autoritățile române, directorul companiei "Sage Consultants" (beneficiara a focoaselor), Ghencio Hristov, a declarat agenției de presă "Sofia News", că armamentul urma să fie modificat într-o uzină bulgară, apoi revândut. Ghencio Hristov a mai susținut în fața ziariștilor bulgari că nu 64, ci 80 de focoase, detonatoare pentru rachete de artilerie de 122 mm, ar fi dispărut din trenul românesc.
Autorităţile evită să ofere informaţii despre destinaţia finală a trenului din care au fost furate cele 64 de componente de focoase, precizând că aceasta "nu este o informaţie de interes public".
Cu toate că, oficial, susţine că era vorba despre un “export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale", ANCEX refuză să precizeze, concret, cine era destinatarul final al armamentului transportat cu trenul din care s-au furat 64 de componente de focoase.
Autorităţile nu spun nici care este firma românească ce a intermediat armamentul produs de ROMARM şi nici care este societatea bulgărească ce a făcut comanda. "Nu este o informaţie de interes public" – este replica directorului general al Departamentului pentru Controlul Exporturilor – ANCEX, Radu Ancuța, din subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Ministerul bulgar al Apărării a anunţat că armamentul nu îi era destinat. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale din România nu are, potrivit legii, competențe în astfel de tranzacții, potrivit oficialilor.
Potrivit reglementărilor internaţionale, armamentul nu poate fi vândut fără a fi cunoscut destinatarul final, pentru ca el să nu ajungă în ţări aflate sub embargou ori pe mâna unor grupări teroriste. Context în care, poziţia exprimată public de ROMARM (din subordinea Ministerului Economiei), producătorul armamentului, conform căreia responsabilitatea îi aparţine până la poarta fabricii, nu este tocmai profesionistă.
- UPDATE: Cazul focoaselor dispărute: mecanicul a oprit garnitura să vândă motorină
- Patru lăzi cu focoase au fost furate la Giurgiu, dintr-un tren care se îndrepta spre Bulgaria
- Documente secrete despre securitatea nucleară a României, "iremediabil pierdute"