A început cursa pentru desemnarea procurorului European

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, ieri, după ședința de Guvern, că Executivul a adoptat două Ordonanțe de Urgență.

Una, de modificare a legilor Justiției, cu propunerile CSM și o alta referitoare la demararea procedurilor de selecție a procurorilor pentru Parchetul European. Ministrul Tudorel Toader a explicat că urgența, în cazul celei de-a doua OUG, rezidă din faptul că România trebuie să desemneze 3 candidați până pe 31 martie pentru a ocupa funcția de procuror european, care va pleca la Bruxelles.

Procedura de selecție se va desfășura la Ministerul Justiției și poate candida un procuror, dar și un judecător. „OUG pe care Guvernul a adoptat-o azi nu se referă la Procurorul-șef european. Acolo există o altă procedură și este în curs de derulare”, a precizat ministrul.

Într-o procedură separată, va avea loc selecția pentru funcția de procuror european delegat, dar care își va desfășura activitatea în țară. „Și acesta va fi selectat din rândul procurorilor și judecătorilor. Dacă nu va avea cazuri de instrumentat, își va desfășura activitatea sa normală, pe care o avea și înainte de demnitatea de procuror european”, a explicat Tudorel Toader

 

Admiterea la INM

 

A doua OUG vizează toate cele 3 legi ale Justiției. Un aspect are în vedere măsurile temporare legate de concursul de admitere la INM. „Propunerea de modificare a venit de la CSM. Majoritatea soluțiilor sunt venite tot de la CSM. Urgența este că admiterea de la INM trebuie anunțată cu 6 luni înainte de concurs, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din toamna lui 2019.

Acestea se referă, în principal, la păstrarea condițiilor dinaintea modificării Legilor Justiției. Durata studiilor la INM să rămână de doi ani, stagiu de un an, iar repartiția auditorilor să se facă și anul acesta după primul an de studiu. În acelaşi timp, INM trebuie să îşi ia măsuri să treacă la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptând jduecătorii după 4 ani şi nu după 2 ani, ceea ce ar însemna o lipsă de personal între cei doi şi patru ani care sunt în prezent”, a declarat ministrul.

 

Funcțiile nu pot fi delegate

 

O altă modificare, destul de importantă, se referă la funcțiile de conducere de rang înalt în Ministerul Public. „Potrivit legii în vigoare, pentru aceste funcții se prevede un mandat fix, cu durată de 3 ani. Poate fi reinvestit. Asta nu înseamnă prelungire. Aceste funcții de rang înalt, unde procedura e inițiată de Ministerul Justiției, merge la CSM și ia avizul consultativ, apoi merge la Administrația Prezidențială, nu pot fi delegate.

Nu este normal ca aceste funcții să fie ocupate prin delegare. Norma tranzitorie de la finalul ordonanței spune că cei aflați în astfel de funcții vor rămâne timp de 45 de zile, timp în care va fi organizată procedura de selecție”, susține Tudorel Toader. Pentru aceste funcții, de rang înalt, pot candida procurorii, dar și judecătorii care au fost procurori. Tudorel Toader a precizat că această modificare era necesară deoarece multe funcții de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate acum prin delegare.