Descurcă-te ca şomer!

NECESITATE. Cei care îşi vor pierde locul de muncă nu trebuie să dispere. Dacă ştiu să se reorienteze şi au ambiţie, îşi vor găsi alt job.

Criza economică îi lasă pe români fără locuri de muncă. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) estimează că, în următoarele două luni, 47.537 de persoane vor ajunge în şomaj. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii Capitalei (6.452), urmaţi de cei din Cluj (3.971) şi din Galaţi (3.317). Majoritatea celor care vor rămâne fără un salariu provin din construcţii (11.241 de persoane), geniu civil (4.342) şi industria auto (3.904).

Autorităţile dau însă asigurări că locuri de muncă există şi este nevoie doar de dorinţa de a munci şi de adaptare la cerinţele pieţei.

Îşi schimbă meseria la 49 de ani

„Nu putem spune că locurile nu există. Sunt mai multe sau mai puţine, dar nu inexistente. Cei care sunt interesaţi să beneficieze de instruire pe tehnici - cum ar fi CV-ul, scrisoarea de intenţie, prezentarea la interviu - pot beneficia de sprijin în mod gratuit“, susţine Nicoleta Borţea, consilier la Centrul de informare şi consiliere privind cariera, din Capitală.

Domnul Constantin are 49 de ani şi este din Bucureşti. A lucrat o perioadă ca electrician, dar salariul mic pe care îl avea l-a făcut să caute un alt loc de muncă. Pentru a fi ajutat şi consiliat, bărbatul a apelat la Centrul de informare şi consiliere privind cariera, din Capitală. Aici i s-a întocmit un CV european, pe care l-a depus la instituţiile pe care le-a considerat potrivite. După trei luni şi mai multe încercări, el a reuşit să se angajeze ca pompier. Pe lângă acestea, bărbatul vrea să urmeze şi un curs de recalificare, instalaţii sanitare.

La astfel de centre, oamenii primesc şi informaţii despre piaţa muncii, evoluţia şi dinamica ocupaţiilor, consiliere în carieră, mediere. „Identificăm care este problema, dacă este vorba de un tânăr facem o testare de interese profesionale, teste psihologice privind aptitudinile cognitive, pentru ca tânărul să-şi califice dubiile, de exemplu“, mai susţine directoarea.

În evidenţele statului

În cazul unui şomer, primul pas este înregistrarea în baza de date a Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă. Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj trebuie să fi cotizat la bugetul asigurărilor de şomaj minimum 12 luni, în ultimii doi ani“. Această categorie nu-i include însă pe cei care au demisionat sau au plecat prin rezilierea contractului cu acordul părţilor.

Valoarea acestui venit este de 75% din salariul minim pe economie, adică 450 de lei, la care se mai adaugă, după vechime, procentaje între 3% şi 10% din salariul brut pe care l-a avut cotizantul în ultimele 12 luni.

La o Agenţie de Ocupare a Forţei de Muncă se înscriu nu numai cei care urmează să-şi primească indemnizaţia de şomaj, ci şi cei care nu lucrează şi vor să se angajeze sau să urmeze un curs de recalificare sau perfecţionare profesională.

Cursuri gratuite de recalificare

Pentru a beneficia de un curs de recalificare sau perfecţionare profesională gratuit, prima condiţie este înscrierea în baza de date a unei Agenţii Judeţene sau Locale de Ocupare a Forţei de Muncă. O altă condiţie este îndeplinirea condiţiilor de studiu impuse de specificul meseriei şi să fiţi apt din punct de vedere medical. De asemenea, o persoană poate beneficia de astfel de servicii de formare profesională doar o singură dată, pentru fiecare perioadă când se află în căutarea unui loc de muncă. Transportul pe durata cursurilor este gratuit. Oferta de cursuri diferă de la o regiune la alta. „Aceste programe de formare profesională vor fi diversificate funcţie de nevoile actuale ale pieţei muncii, dar şi schimbărilor economice prognozate să aibă loc“, susţin reprezentanţii AMOFM.

În prezent, în Bucureşti există un singur curs de recalificare, aflat în derulare. „La finalul lui 2008 am analizat ofertele de locuri de muncă vacante şi, în funcţie de cererea de pe piaţa forţei de muncă, urmează ca anul acesta să facem cursuri pentru meseriile care au căutare. La finalul lor, ideea este să îi încadrăm pe aceşti oameni“, susţine Mariana Bucaleţ, director adjunct ANOFM.

Construcţiile se „dărâmă“

Pe fondul crizei economice, în Bucureşti au fost scoase la concurs în această săptămână 1.139 de locuri de muncă. Mariana Bucaleţ susţine că există mult mai puţine oferte în construcţii, dar domenii precum IT, medical sau serviciile solicită oameni.

Anul trecut au beneficiat de programe de formare profesională 42.038 de persoane, iar anul acesta ANOFM şi-a propus cuprinderea în programele de formare profesională a 55.392 de persoane. Cele mai multe cursuri s-au organizat în sectoarele electrotehnică automatică, informatică, urmate de construcţii, comerţ, turism, restaurante. O alternativă este şi căutarea unui loc de muncă pe site-urile de recrutare on-line. Trebuie doar să vă creaţi un cont gratuit, să completaţi un CV on-line şi să aplicaţi pentru posturile pe care le doriţi.

"Cei care sunt interesaţi să beneficieze de instruire pe tehnici - cum ar fi CV-ul, scrisoarea de intenţie, prezentarea la interviu - pot beneficia de sprijin în mod gratuit.", Nicoleta Borţea, consilier ANOFM

47 de mii de persoane se estimează că vor rămâne până în martie fără un loc de muncă

ÎN ŢARĂ

Puţine locuri de muncă pentru absolvenţii cu studii superioare

  • DOLJ. „În evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 683 de locuri de muncă“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei. Cei care au cele mai mici oportunităţi de angajare sunt absolvenţii de facultate. (Gabriela Zanfir)
  • CLUJ. „Majoritatea posturilor libere sunt de bucătari, ospătari, lucrători în comerţ, majoritatea în domeniul comerţului şi a serviciilor, şi foarte puţine în industrie“, a spus directorul AJOFM Cluj, Daniel Don. (Mihai Şoica)
  • TIMIŞOARA. Mii de şomeri sunt invitaţi de AJOFM Timiş să se angajeze ca vânzători, barmani, bucătari, agenţi de pază sau lucrători bancari, posturi pentru care se mai caută oameni. „Înainte de a iniţia aceste cursuri ne consultăm baza noastră de date, dar ne consultăm şi cu agenţii economici pentru a vedea care este cererea lor. Anul acesta vom organiza cursuri de recalificare pentru 29 de meserii“, spune Constantin Zidaru, şeful Centrului de Formare Profesională din cadrul AJOFM Timiş. (Georgeta Petrovici)
  • IAŞI. Inginerii care nu au loc de muncă în prezent se bat pe 12 locuri, iar cei care vor să fie şef serviciu/birou/asigurări concurează pentru 10 locuri. „Acum suntem în faza de pregătire a cursurilor de formare în meserii care vor începe în februarie, iar dacă se vor menţine comenzile mari în construcţii, prestări servicii şi munci agricole, vom continua cursurile de formare în aceste meserii“, a declarat Elena Toarbă, purtător de cuvânt la AJOFM Iaşi. (Maria Craus)
  • CONSTANŢA. După ce la sfârşitul anului trecut aproape 700 de constănţeni au fost trimişi în şomaj , alţi 350 vor fi disponibilizaţi în ianuarie şi februarie. În urmă cu o lună, AJOFM Constanţa a început 6 cursuri de calificare îm meseriile cameristă, zugrav-ipsosar-tapetar şi comunicare în limba engleză la care a fost inclus un număr de 146 şomeri. (Feri Predescu)

ALTERNATIVĂ. Cursurile de recalificare profesională, o soluţie pentru găsirea unui loc de muncă

SIMPLU Cum se face o impresie bună la interviu

  • Fiţi punctual. Cel care ia interviul interpretează punctualitatea ca o dovadă a seriozităţii, a profesionalismului şi a dorinţei solicitantului de a se angaja.
  • Fiţi pozitiv şi încercaţi să-i faceţi şi pe ceilalţi să se simtă confortabil. Salutaţi, zâmbiţi, strângeţi mâna celui care vă ia interviul cu fermitate.
  • Nu faceţi comentarii negative despre foştii sau actualii şefi, patroni.
  • Fiţi relaxat. Interviul trebuie gândit ca o conversaţie şi nu ca un interogatoriu.
  • Fiţi încrezători în propriile forţe şi arătaţi acest lucru în timpul interviului. Răspundeţi clar la întrebări şi priviţi-vă interlocutorul în ochi.
  • Ascultaţi ce spune cel care vă ia interviul. Comunicarea implică cel puţin doi parteneri. Dacă solicitantul vorbeşte prea mult, se poate întâmpla să nu sesizaţi ce este important pentru cel care ia interviul.
  • Reflectaţi înainte de a răspunde la o întrebare dificilă. Dacă nu sunteţi sigur de răspunsul pe care trebuie să-l daţi, puteţi, în replică, să puneţi o altă întrebare.
  • Puneţi întrebări pregătite de acasă atunci când este rândul dv. să întrebaţi. Acestea trebuie să reflecte orice informaţie despre firmă, locul de muncă pentru care se candidează sau poziţia acesteia în ierarhia firmei.
  • Evitaţi „limbajul trupului“. Candidatul trebuie să ştie că cel care ia interviul doreşte să vadă cât de bine rezistă la presiunea psihologică a întrevederii. Semnele care denotă nervozitatea sau tensiunea sunt următoarele: muşcatul sau umezitul buzelor, atingerea feţei sau a urechilor, zâmbetele forţate, balansarea picioarelor, evitarea contactului vizual, pocnitul degetelor, frământatul mâinilor.