Echipa de arheologi a Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte şi studenţii Universităţii Valahia Târgovişte, au făcut descoperiri senzaţionale pe Valea Bistriţei reprezentate prin dezvelirea campamentelor vânătorilor de reni de acum 20.000 de ani, potrivit Adevărul Târgovişte.
În situl de la Poiana Cireşului- Piatra Neamţ, în acest an au fost decapate zonele de abataj (sacrificare) a renilor vânaţi relevate prin aglomerări de mii de oase, adesea aruncate în structuri de combustie (vetre). Totodată au fost descoperite mii de utilaje litice, constând din unelte şi arme din piatră, vârfuri din corn şi os, unelte de prelucrare a pieilor şi de perforare în vederea realizării veşmintelor, obiecte de artă constând din podoabe (un pandantiv din piatră), oase gravate în mod divers, mărturii ale simbolismului vânătorilor din această perioadă). Sunt impresionante cantităţile de ocru, uneori răspândite peste oasele de ren.
Este evident că suntem într-o perioadă în care renul era vânat într-o proporţie de 85%, iar existenţa sa dovedeşte un climat asemănător celui din zilele noastre din regiunea supravieţuirii renului şi vânării sale de către eschimoşi. „Importanţa descoperirii statuetei este mondială. Este mondială pentru că sunt foarte puţine statuete de 20.000 de ani vechime, care au fost descoperite în Europa şi Asia(...). Statueta de aici are exact caracteristicile graveţianului estic, este similară cu ce s-a descoperit în aşezări din Rusia”, a spus dr. Elena-Cristina Niţu. Unele dintre uneltele realizate din silex constau din lamele de câţiva milimetri lăţime, extrem de fin zimţate, greu de presupus pentru ce erau realizate din cauza microlitismului lor extrem. Cercetările arheologice din acest an s-au desfăşurat cu sprijinul Societăţii Geto-Dacii şi Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.