Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperirea momentului. Rolul celulelor T în infecția cu COVID-19 este crucial. Cum ne pot proteja de virus
Descoperirea momentului. Rolul celulelor T în infecția cu COVID-19 este crucial. Cum ne pot proteja de virus

Descoperirea momentului. Rolul celulelor T în infecția cu COVID-19 este crucial. Cum ne pot proteja de virus

Imunitatea împotriva COVID-19 este o imagine complexă și, deși există dovezi ale nivelului de anticorpi în scădere la șase luni după vaccinare, se crede, de asemenea, că celulele T joacă un rol vital în asigurarea protecției.

Cercetătorii din Marea Britanie identifică ținte pentru celulele T în viitoarele vaccinuri COVID-19. Aceștia au identificat proteinele din noul coronavirus care sunt recunoscute de celulele T ale persoanelor expuse la SARS-CoV-2 dar care nu se infectează,  oferind posibil o nouă țintă pentru dezvoltatorii de vaccinuri.

Rolul „Celulelor T” în lupta cu variantele SARS-CoV-2

Studiile care evaluează caracteristicile clinice ale pacienților infectați cu SARS-CoV-2 au raportat un timp de incubație de 4 până la 7 zile înainte de apariția simptomelor și încă 7 până la 10 zile înainte de progresia către boala severă.

Pentru multe infecții virale primare, este nevoie de obicei de 7 până la 10 zile pentru a activa și extinde răspunsurile imune adaptive ale celulelor T pentru a controla virusul.  Acest lucru ridică posibilitatea ca un răspuns inițial slab al celulelor T să contribuie la persistența și severitatea SARS-CoV-2, în timp ce răspunsurile precoce puternice ale celulelor T pot fi protectoare.

Cercetătorii de la University College London (UCL) au analizat datele medicale obţinute de la 731 de angajaţi din două spitale londoneze în timpul primului val al pandemiei de COVID-19 şi au descoperit că mulţi dintre ei nu au fost testaţi pozitiv, în pofida expunerii lor foarte probabile la varianta originală a noului coronavirus.

Ei au descoperit astfel că, deşi unii dintre angajaţii sanitari nu au dezvoltat anticorpi şi nici nu au prezentat rezultate pozitive la testele PCR, au beneficiat totuşi de o reacţie puternică şi amplă a celulelor T în urma acelei expuneri probabile la virusul SARS-CoV-2.

Cum se explică acest lucru

Acest lucru sugerează mai degrabă că angajaţii sanitari nu au evitat expunerea la noul coronavirus, ci limfocitele lor de categorie T au anihilat virusul înainte de apariţia simptomelor sau de obţinerea unui rezultat pozitiv la testul PCR – un fenomen denumit „infecţie abortivă”, au explicat autorii studiului.

„Ştim că anumiţi indivizi rămân neinfectaţi în ciuda faptului că au fost expuşi cel mai probabil la virus”, a declarat Leo Swadling, autorul principal al acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică Nature.

„Informaţia cu adevărat importantă este aceea că celulele T detectate la aceşti indivizi, în care virusul nu a reuşit să declanşeze cu succes o infecţie, ţintesc cu preferinţă regiuni diferite ale coronavirusului faţă de cele vizate de sistemul imunitar după infectare”, a adăugat expertul britanic.

Vaccinurile actuale, care oferă o protecţie ridicată împotriva riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19, dar care nu opresc pe deplin transmiterea virusului şi nici procesul de reinfectare, ţintesc proteina Spike a virusului SARS-CoV-2.

În schimb, celulele T, care au dus la „infectări abortive” în cadrul studiului realizat de cercetării de la UCL, recunosc şi atacă anumite „proteine de replicare”.

Ce nu se ştie încă despre rolul celulelor T  la pacienții Covid

Cercetătorii britanici spun că deşi astfel de celule T sunt asociate cu protecţia faţă de o infecţie detectabilă, numărul lor nu este suficient de mare pentru a asigura doar ele singure această protecţie, iar studiul de la UCL nu a cercetat dacă participanţii au beneficiat de protecţie după o nouă expunere la acest virus.

Ei au adăugat că proteinele de replicare sunt cel mai puţin vizate de mutaţiile noului coronavirus şi că expunerea la alte coronavirusuri ar putea fi motivul pentru care unii dintre angajaţii din domeniul medical beneficiază de o reacţie atât de rapidă a celulelor T.

De asemenea, înseamnă că un vaccin care a vizat aceste proteine ​​în plus față de proteina spike ar trebui să funcționeze împotriva unei game largi de coronavirusuri, inclusiv a variantei dominante Delta, au spus cercetătorii.

„Acesta este un argument puternic pentru includerea acestor proteine ​​pentru a suplimenta vârful în vaccinurile de generație următoare”, a spus Swadling reporterilor, potrivit ctvnews.ca.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.